Codul vedic
Exista autori si exista si argumente care ii sustin care spun ca Romania este leaganul civilizatieie vedice, ca noi romanii inca mai purtam un cod cultural profund: codul vedic. Daca este asa acest lucu poate defini viziunea sa ca popor si poate articula misiunea sa in randul lumii. Daca este adevarat numai descoperirea acestui cod si asumarea acestui rol o poate implini cu adevarat.
Din cand in cand acest cod cultural profund apare, indiferent de momentul istoric, pentru a ne face sa realizam natura noastra profunda, reala: atunci cand suntem singura tara care sta vertical in blocul comunist, care are o voce, atunci cand suntem mediatori in Orientul Mijlociu, atunci cand facem Revolutia Romana, cand luam toate medaliile la gimnastica sau la vreun salon de inventica, cand iata, recent, organizam cel mai mare summit NATO (da stim ca NATO e un bloc militar, dar rolul nostru a fost de mediatori in negocieri) in cea mai mare, mai scumpa si , conform vechii arhitecturi vedice, cea mai bine orientata cosmic cladire din lume, cand Papa vine la Bucuresti. Acest cod vedic profund mai apare atunci cand dam lumii un Eminescu, un Coanda, un Paulescu, Odobleja, Titulescu, Eliade, Brancusi, Balasa, Enescu, Zamfir.....
Tot acest cod profund, mai precis ignorarea lui, explica si lungul sir de suferinte si neimpliniri ale acestui popor. Cei care au dat lumii insulina nu au medicamente pentru batranii lor, cei care au dar lumii atatia invatati, nu au un invatamant decent pentru copii lor, cei care au descoperit cibernetica sunt doar o piata de calculatoare, cei care au avut o contributie notabila la istoria aviatiei cumpara avioane, cand cei numiti granarul Europei importa grau...
Filosofia romaneasca a gindit intotdeauna un rol anume, o functie specifica omului in cosmos. Acest lucru este frumos exprimat de M Eliade in parabola Regelui Pescar: "Intreaga viata cosmica sufera si se ofileste prin nepasarea omului fata de problemele centrale. Uitind sa ne punem intrebarea justa pierzindu-ne timpul cu futilitati sau intrebari frivole, ne omorim nu numai pe noi ci omorim prin moarte lenta si sterilizam si o parte din Cosmos. As putea presupune ca oamenii continua sa traiasca sanatosi si Cosmosul isi continua ritmurile datorita exclusiv intrebarilor pe care si le pun acei cativa alesi care, asemeni lui Parsifal, patimesc pentru lenea noastra spirituala. Si nu ar fi deloc exclus ca haosul in care ne pregatim sa intram si noi sa se datoreze, in ultima instanta, disparitiei acestor oameni hotariti si luminati sau faptului ca nimeni nu se mai indreapta spre ei ca sa le puna din nou intrebarea justa."
Mihai Draganescu autorul cartilor Stiinta si Civilizatie, Ortofizica, Profunzimile lumii materiale, si fost presedinte al Academiei Romane, vede in ontologia arhaica din Rig Veda "completitudinea tensiunii filosofice a omului" concretizata intr-un model de univers in care omul are un rol, el "poate genera efecte antientropice, poate chiar sustine universul". Pentru profesorul Draganescu "nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, - intim legata de creativitate ca functie a omului in univers - ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos."
Pentru filosoful Virgil Stancovici, autorul cartilor Filosofia Informatiei si al Filosofia Integrarii,
"Functia omului este aceea de a crea in univers neghentropia prin cunoasterea fundamentala". "Prin pozitia si functia sa omul poate inchide sau deschide circuitul informational al universului". "Prin om prin constiinta lui, intregul univers se intalneste cu propria lui cauza. Constiinta umana cand este asemeni unei oglinzi curate poate reflecta Existenta Fundamentala Transcendentala." , "Neandeplinindu-si aceasta functie, omul degradeaza intregul circuit informational al sistemului in care traieste". "Orice deviere de la acest circuit incalca armonia fortelor fundamentale ale universului, energia cosmica devenind antagonica fata de energia disidenta si alienata a omului"
Dar spiritul romanesc a definit foarte clar nu numai locul omului in cosmos ci si, in functie de acesta si locul si rolul culturii noastre in cultura sau in spiritualitatea universala. Pentru C Noica acest loc este definit de specificul spiritualitatii rominesti, de specificul culturii noastre "nici Orient, nici Occident si Orient si Occident". Constantin Noica spune in "Spiritul romanesc in cumpatul vremii":
Ahoretia ar putea fi principala "maladivitate" * clasica romaneasca. Este o "maladie" a luciditatii iar poporul ca si omul de aici par lucizi si trezi; este una care nu refuza, orbeste, sensurile generale precum achatolita dar nici pe cele individuale precum atotedita...ci refuza doar...determinatiile, necontrolate si nefiltrate prin intelepciunea mintii, pe care si le pot da omul si popoarele.
Daca ahoretita pare oarecum stranie in civilizatia spiritului deschis activ care este cea europeana, ea se dovedeste in schimb acasa in conceptia si spiritualitatea indiana, unde monumentul literar corespunzator nu mai este o simpla opera dramatica, nici o experienta excentrica si juvenila ca hippismul, ci o extraordinare epopee, stind in miezul culturii respective, ca "Bhagavad Gita"... "Ahoretia este "maladia" nascuta sub rapt sufletesc ori intelectual, ducand la o brusca iluminare sau luciditate de constiinta...
"Poate ca insa tocmai forma blajina de ahoretie, pe care o incearca spiritul romanesc ar putea reface continuitatea, asa cum s-a spus despre tara noastra ca, la limita ar putea fi pivotul lumii de miine, facand, cu dubla ei deschidere catre Apus si Rasaritul indepartat, mijlocirea de care lumea istoriei de maine va avea atata nevoie.' * In cuvant inainte la "Spiritul romanesc in cumpatul vremii" Constantin Noica spune: "In marginea unei lucrari despre fiinta, am incercat sa punem in lumina cateva din marile dereglari adesea benefice, ale spiritului.".... "Nadajduim insa, in ultima instanta, ca prin descrierea orientarilor acestora mari ale omului (caci orientari sunt ele iar nu maladii propriu-zise) sa putem arata care anume este ceasul nostru istoric si cum se inscrie el - spre a vorbi cu Cantemir - "frageda fire" a poporului roman. "
In "Culturi eleate, culturi heracleitice", Anton Dumitriu spune ca stiinta ilustreaza, asfel, spiritul esentialmente heracleitic al culturii noastre. Cultura occidentala este "o cultura de tip stiintific":
"Se face, in general , deosebirea intre lumea occidentala si cea orientala, spunind ca prima este extravertita - plecata in afara - si a doua introvertita - plecata asupra ei insasi. Dar interior sau exterior, Orient si Occident sunt de fapt doi poli ai aceleiasi unice realitati.: "Daca un om nu poate fi in afara ceea ce este in interiorul lui, nu este decat o iluzie; daca un om nu este in interiorul lui ceea ce este in exterior, el nu este nici macar o iluzie. O fiinta umana completa nu este, asfel nici un introvertit, nici un extravertit, ci un echilibru armonic intre aceste doua mari puteri, care tind a-l absorbi pe fiecare: lumea obiectiva si lumea subiectiva" Restaurarea acestui om complet ar putea sta la baza reformei invatamantului: "O reforma totala a modalitatii invatamantului este necesara". Scoala occidentala "trebuie sa devina si o disciplina pentru descoperirea personalitatii, a rolului ei functional in lume, a puterii si neputintei ei.. In loc de a avea lozinca "a sti", cultura europeana va trebuii sa subordoneze aceasta formula lui "a fi". A sti pentru a fi, iata idealul de cultura pe care trebuie sa si-l dea occidentul."
"Homo creator, iata idealul maret pe care poate sa si-l dea Occidentul."
Dumitru Constantin in Inteligenta Materiei, Ed Militara, 1981 spune:
"Daca admitem conform teoriilor moderne, ca emisfera cerebrala dominanta este raspunzatoare de gindirea analitica, iar cea nedominanta de latura intuitiva a gandirii, atunci se poate deduce ca in timpul acestei stari intermediare de constienta se petrece un fenomen de integrare a celor doua aspecte ale gandirii - rational si intuitiv(Boomfield). Mai mult se spera ca aceasta sinteza dintre ratiune si intuitie sa constituie calea de iesire din ceea ce autorul citat numeste "criza stiintelor."
Meditatia Transcendentala, o tehnica de reintegrare a vietii care face parte din Stiinta si Tehnologia Vedica a lui Maharishi, este o metoda practica, o tehnica mecanica ale carei efecte pur fiziologice, demonstrate stiintific, sunt utile vietii oricarui individ. Valorile propuse de aceasta tehnica sunt valori absolute, valori practice. Relatia oricarei culturi contemporane cu vechea cultura vedica prin intermediul Stiintei Vedice a lui Maharishi nu este, asa cu gresit se considera ades, o relatie orizontala cu o alta cultura, ci o relatie verticala a culturii respective cu propria ei sursa originara. Vechimea si universalitatea acestor valori ale Stiintei Vedice fac ca aceasta relatie sa fie o relatie autoreferentiala a fiecarei culturi cu propria ei origine. Vom incerca sa oferim cateva argumente in acest sens pentru cazul particular al culturii romane. Ratiune sau intuitie, subiectiv sau obiectiv, stiinta sau constiinta, orient sau occident nu sunt decit polii aceleaisi unice realitati a culturii si spiritualitatii romane. Daca gandirea stiintifica defineste cultura de tip occidental nu ne va fi greu sa demonstram ca aceasta caracterizeaza spiritul romanesc un spirit creator prin excelenta. Ne va fi insa si mai usor sa dovedim ca spiritul romanesc inseamna nu numai ratiune ci si intuitie nu numai discret ci si continuu, nu numai formal ci si neformal in fine nu numai "occident" ci si "orient":
Pentru aceasta va vom introduce in continuare in conceptul lansat de Nicolae Miulescu cunoscut sub numele de Conceptul Daksa:
"Da inseamna in sanscrita zeu, iar ksa - tara, deci "tara zeului" incearca sa faca dovada vechimii si valorii spiritualitatii dacice. Inca din secolul XIX unii savanti (Kretschmer, Kiessling, Ciotz, Ghunter) stabileau originea asa ziselor neamuri "ariene" in zona mijlocie a Dunarii. Ipoteza lansata este ca poporul traitor in spatiul Carpato-Dunarean este creatorul unei spiritualitati cu largi influente, care se pot regasi si in spiritualitatea vedica. Zona Carpato-Istriana, prielnica din punct de vedere al conditiilor bio-geografice a dat nastere unei populatii care, sporindu-si numarul, nu a mai fost la un moment dat satisfacuta de conditiile existente. Populatia sedentara antrenata in agricultura ca o civilizatie atestata de cel putin 5000 de ani i.e.n. (vezi Civilizatia Cucuteni) a ramas stabila, populatia pastorala insa si-a inceput migratia care in mod normal era biunivoca si bicontinua, deci si euro-indiana si indo-europeana spre zone tot mai rasaritene in cautarea de conditii prielnice. Se vorbeste in istorie de o expansiune europeana incepind cu mileniul al III-lea i.e.n. Dovada acestui intinerariu rasaritean este acea "Cale a Zeilor" descrisa de Kausi Taki Upanisad (cartea I), descrisa de Pindar in "Isthmia", amintita de Ovidiu si reamintita de Hasdeu, trecuta in vechile harti militare ale armatelor rusesti, relevata de Nicolae Densusianu in "Dacia Preistorica". O admirabila descriere ii face si Dimitrie Cantemir. Localizata geografic, sirul pietrelor calauzitoare oprindu-se la Marea de Azov. Daca incercam sa citim textele vedice pe harta tarii noastre vom constata cu stupoare ca eroi si fapte ale vechii literaturi vedice le regasim aici. Numai un contact direct sau poate radacina comuna din care s-au desprins doua spiritualitati foarte asemanatoare pot explica un asemenea fenomen. Vom face mai intii apel la argumentele toponimice, ca fiind cele mai stabile in cadrul unei limbi. "Ramayana" cuprinde eroi si nume de localitati pe care le putem localiza astazi pe teritoriul tarii noastre. Audya corespunde localitatii Audia, Kahulia lui Cahul, Sita - localitatii Sitoaia de pe linga riul Gemartului si Sitoaia din bazinul Oltului, Sona.ta lui Sona (Valea Oltului). Daca urmarim traseul descris in Kausi Taki Upanisad vom constata ca localitatile intilnite pe Valea Somesului corespund in mare parte celor pomenite in pasajul respectiv si poate ca nu este exagerat sa consideram ca acest drum era spre Tara Zeului, traseul corespunzind exact Caii Zeilor pomenite deja. Arborele Ilva - Ilvele din Bazinul Somesului; Viceksana - Vilcea (din tara dintre ape); Ceaksusi - satul Ceaca. Aceasta "Cale a Zeilor", cum o numeste Kausi Taki, se continua ajungind in final la Cetatea Zeilor unde vom intilni nume ale unor personaje vedice precum: Agni - la Pria (alta denumire pentru Agni), Lunus - la Luna pe Somes, Luna Bai, Chandra - la Candra sau Sandra si Sandru (Ludus), Kucea - Cucerdea (pe Mures) si Ciucea (Crisul Repede, Apah - la Apa. In "Manava Dharma Shastra" (cartea I art 36) gasim urmatoarele asemanari: La Raksas - Racsa; Suparnas - Supuru; Pitris - Petreu; Tamasa - Tamasa (art 39 si 62) "Chandoghia Upanisad" (cartea V-a) aduce argumente suplimentare: Brasiva - Brasov, Vudila sau Budila, Sarka.ra (regele din Sarca) - Sarcaia. Inaltimile din jurul Brasov amintesc de OM - silaba sfinta - (Virful OM) - , de Nagas (Muntele Negoiu, iar Siriul de zeita Siri. Argumente nu sint numai aceste surprinzatoare asemanari (desi aici nu sint mentionate decit citeva din sutele de apenime si toponime mentionate), cit si gruparea localitatilor pe harta ce urmeaza strict o anumita ordine. Deasemeni argumente in plus pot fi furnizate de analiza miturilor, legendelor si credintelor vechi. Ne vom ocupa in special de Zamolxis, numit asa de Herodot si Platon a caror competenta nu poate fi pusa la indoiala. In Veda obtinerea fericrii supreme poarta demumirea de Moksa. Geto-dacii isi reprezentau aceasta prin Zal Moksa crezind de fapt la fel, ca dupa moarte omul cunoaste fericirea vesnica. La geto-daci timpul este circular ca si la indieni iar calendarul de la Sarmisegetuza Regia, unul din cele mai perfectionate, atesta cunoasterea numarului pi cel mai apropiat de matematica vedica. Similitudini gasim si in domeniul folclorului: Miorita si Legenda Mesterului Manole ilustrand o filosofie a vietii si a mortii asemanatoare celei vedice. O moarte ca "o mare trecere" in lumea ce aduce suprema liniste, o viata in care nimic nu poate dura in chip real decit prin sacrificiu (si in miturile vedice intalnim acelasi ritual de constructie) ca sa nu mai vorbim de motivele folclorice identice din literatura indiana si basmele lui Ispirescu. "Calusul" este si astazi cantat in octosilabe ca in Vede. Paparudele sau Rudarii amitesc de Rudra (tatal lui Maruta). Paparudelor li se mai spune si Marute. Asemanari gasim si in ritualul de inmormantare. S-ar putea spune ca argumentele prezentate mizeaza pe fortarea unor coincidente. Asa cum a rezultat si din expunere de fapt argumentul fundamental este unitatea si continuitatea de cultura si in primul rind coordonatele de baza ale acestei unitati si continuitati in cadrul carora se dezvolta ideea despre univers bazata pe infinitul curgerii timpului. Ceea ce noi am numit codul vedic.
Bibliografie: Nicolae Miulescu: Da.ksa - Gos's Country Ed Nagard Milano, Italia 1975 Conceptul Daksa - articol scris in Almahul Anticipatia de Profesorul Madi Pavelescu cu ocazia incetarii din viata la 15.Ianuarie 1982 a lui Nicolae Miulescu, ultimul inginer hotarnic roman, creatorul conceptului Daksa, printr-o truda de peste 50 de ani. Ce argument ar putea fi mai puternic pentru Orientul din noi decat muntii, apele, locurile care de mii de ani poarta nume de mantre vedice.
In "Cartea Intilnirilor admirabile", Anton Dumitiu scrie despre Zamolxes: "In dialogul Charmides, el povesteste ca a invatat anumite incantatii de la unul din medicii traci ai lui Zamolxes "despre care se zice ca stapinesc mestesugul de a te face nemuritor" (pe linga puteri curative). Si medicul trac i-ar mai fi spus ca trupul nu mai poate fi insanatosit fara suflet:" Sufletul trebuie ingrijit prin anumite incantatii, iar aceste incantatii nu sint decit rostirile si gindurile frumoase. Din aceste spuse si ginduri (adica din incantatii se naste in suflete intelepciunea". Prin urmare una din caile pe care le cunostea Socrate pare sa fie si aceia a "incantatiei", cale cunoscuta de altfel in India sub numele de Mantra Yoga - calea Yogina a formulelor invocatoare (mantram)." 1
"In privinta aceasta, a prezentei doctrinei arhaice la romani si a modalitatii de a atinge starea primordiala, in afara de legendele si basmele romanilor, in care gasim urme avem si o doctrina-disciplina, care cu un termen specific este denumita hesychasma(de la grecescul hesychaia care inseamna liniste, repaos) de unde vine si sihastru. Aceasta doctrina desi practicata anterior intr-un cadru crestin, este o tehnica analoga cu aceea a yogilor indieni, prin care se pot controla si disciplina si respiratia si gandirea pentru a realiza starea principala "in inima". Aristotel vorbeste de aceasta "stare divina" care este definita de el ca "gandirea care gandeste gandirea", stare pe care o poate atinge si omul din cind in cind."
Prin practicile hesichaste, spune autorul, "se urmareste sa se obtina o luciditate a mintii concentrata in ea insasi, pe un ritm automat (s.n.), fara nici un cuvant astfel ca rezultatul nu mai este o "rugaciune propriu-zisa", desfasurata in timp, ci o stare de constiinta liberata de orice conditionare, tehnica vizibil apartinind unor alte orientari."
Dar cel mai puternic argument pentru acest "si Orient si Occident" este poate inclinatia marilor oameni din cultura romana spre valorile universale ale filosofiei indiene ca spre cele mai profunde valori ale propriei culturi. Cel mai edificator in acest sens este Lucian Blaga -in articolul "Mahatma Ghandi asa cum l-am cunoscut.":
"Tinand seama de nivelul, de dimensiunile, de proportiile interioare ale culturii romanesti, ni s-a parut dintr-o data ca nicaieri in Europa gindirea indica n-a avut o inraurire de aceiasi calitate ca tocmai in Romania.
In marginea unor atari consideratii, un vag sentiment imi spunea ca inraurirea spiritului indic asupra culturii romanesti reprezinta intru catva un proces de alta natura. Mai intaiu personalitatile prin care un oarecare duh indic a patruns la noi sunt prin calitatea lor exceptionala si prin locul ce ele il ocupa, ca si prin momentul istoric in care ele intervin in procesul de formatiune al spiritului romanesc, o chezasie ca gandirea indica a starnit la noi alte coarde mai intime si mai adanci. Imprejurarea ca poezia lui Eminescu e strabatuta nu numai intamplator de motive indice, ramane revelatoare in aceasta privinta. Din moment ce isvoade indice au fost asimilate de geniul poetic al lui Eminescu, substantele straine ne deveneau consubstantiale. Cert la noi nu s-au scris in acei ani de chinuita lamurire interioara a lui Eminescu carti in multe tomuri despre filosofia indica, cum se intampla in Germania, unde aceste tomuri se pierdeu in uriasa productie literara si filosofica a timpului ca un rau intr-un imens desert de nisip. In schimb cateva din motivele esentiale ale gandirii indice imbogateau patrimoniul nostru spiritual prin creatiile unui mare geniu al poeziei destinate sa devina o permanenta inalienabila. Prin asimilare totala, motivele de provenienta indica au intrat in insasi fiinta noastra, de unde ele nu mai pot fi smulse decat distrugand tesuturi vitale. Oricum astazi nici nu ne-am mai putea inchipui cum s-ar vorbi despre Eminescu, deci despre spiritul romanesc, facandu-se abstractie de aceste nobile si fascinante infiltrari rasaritene. (s.n.)
Ca in acelasi timp sanscrita il interesa pe un filolog universal ca Hasdeu e lucru stiut; ingaduim insa ca aceasta ar fi putut sa fie mai mult treaba de erudit. Cum insa se face totusi ca Hasdeu a scris si acel Sic Cogito, alaturindu-se cu pasiune nimicitoare unei doctrine teosofice de obarsie de asemenea indica ?
Cum se face ca un alt poet al nostru, George Cosbuc, despre care se sustine de altminterea ca ar fi un exponent nealterat al rasei, al taranimii nostre, s-a nimerit sa fie asa de preocupat de literatura indica..? A intervenit si de asta data o inconcludenta intamplare ? Sau pentru a lua in primire niste reprezentanti mai recenti ai literelor romanesti nu s-ar parea oricui cel putin curios sa se spuna ca un Ion Pilat a colindat prin meleaguri budhiste in prima sa tinerete, numai asa ca un vizitator fara de aleanuri si ca sa culeaga niste motive de inspiratie cu care n-ar fi avut altfel nici o legatura? Eu din partea-mi, marturisesc ca nu am umblat pe sub zarile Vedelor si mai ales ale Rig-Vedei si prin toata filosofia indica, de care m-am ocupat cu intermitente in lucrarile mele, numai asa din trecere de vreme, ci dintr-o pasiune si dragoste cu totul particulara, ce-o purtam spiritului indic.
Sa nu uitam apoi ca una din cartile populare care s-au bucurat de cea mai larga raspindire in randurile mai de jos ale poporului nostru a fost "Varlaam si Ioasaf" o carte de origine indica.
Corola Giedon Welker, un biograf al lui Constantin Brincusi "Templul Eliberarii", pe care l-a creat pentru India era conceput intr-un spirit foarte oriental, ca templu de meditatie aparata impotriva lumii exterioare. Acest loc de concentrare, fara ferestre si usi, nu primea lumina decit printr-o deschizatura centrala spre cer si cuprindea nise, bazine discrete, sculpturi, totul destinat sa polarizeze reculegerea si singuratatea absoluta. Brincusi s-a gindit sa picteze si fresce ale caror schite nu exista. Pe fond albastrui se desfasoara un zbor de pasari albe reduse la simple triunghiuri in timp ce trei sculpturi reprezentind pasari, executate din materiale diferite si pe care le cuprindea spatiul liber din fata niselor, se avintau spre inaltimi transcendentale"
Amitha Bose in cartea sa Eminescu si India a cules o serie de argumente care pot fi puse in sprijinul ideii enuntate de noi. Vom mentiona cateva: -Una dintre cele mai raspindite carti populare a fost Alexandria, legata de viata indiana din vremea lui Alexandru cel Mare. Un fragment din acest roman a fost integrat in invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie.(carte despre care s-a spus ca este o carte a initierii si ca un echivalent al ei nu gasim nici in Bizant. Intelepciunea nu e mai putina in invataturi decat intr-o cate indica si nici metoda nu e mai putin initiatica. - O alta carte inrudita cu Alexandria este: Convorbirea lui Alexandru cel mare cu Nagomudrii. Diferitele episoade si personaje din Alexandria au patruns in iconografia si onomastica romana precum si in colinde, proverbe si zicatori romanesti. Pina in ziua de azi tarani romani serbeaza Pastele Blajinilor in cinstea "nagomudrilor", inteleptilor indieni. -"Sindipa" este o alta carte indiana care s-a bucurat de succes la poporul roman. -Comparatisti in domeniul folclorului cred ca unele basme, colinde, bocete, descantece si snoave romanesti arata caraceristici indiene. -Un mit al creatiunii (care are o paralela aproape identica in mitul creatiei descris in poemul indian Surya Purana ) circula in anumite regiuni din Romania. -Exista o similitudine intre muzica, dansul, instrumentele muzicale si motivele nationale din cele doua tari... - In arta bisericeasca romaneasca vedem in frescele din Voronet figurile sfintilor asezati pe lotusi..."
Originea MT este in Stiinta Vedica asa cum a fost aceasta pusa in lumina de Maharishi. Stiinta si Tehnologia Vedica al lui Maharishi contine numai acele elemente de o imensa valoare practica pentru viata. Elemente valoroase ale vechii culturi vedice apartine deja culturii universale si nu culturii indiene. Cultura indiana a fost doar pastratoarea acestor valori, care sint valori universale, elemnte transculturale, dintre care multe au fost in decursul timpului obiectul unor schimburi interculturale si ele apartin astazi multor culturi. Vom aduce in continuare citeva argumente pentru faptul ca ele apartin deja, poate mai mult decit altor culturi, culturii romane. Tine MT de specificul culturii romanesti ? Poate fi considerat un elemet strain acestei culturi ? Noi dorim sa aratam ca in specificul ei cultura romaneasca include deja acele elmente fundamental umane care sint elementele de baza ale vechii stiintei vedice. Am incercat mai intii sa aducem citeva dovezi ale existentei unor schimburi culturale. Vom incerca ulterior sa vedem in ce masura aspiratiile spre valorile Stiintei Vedice ; cunoasterea de sine, identitatea cu Fiinta absoluta transcendentala, etc apartin deja, chiar daca de mute ori ca simple aspiratii, culturii romine. Aceste aspiratii au fost prezente in cultura romana sau sint cu totul noi ? A existat dintotdeauna "un sentiment romanesc al Fiintei" sau ni se propune acum prima data prin aceasta tehnologie vedica denumita MT? Vom incerca sa aratam ca el a existat dar ca ceea ce a lipsit cu adevarat a fost o metoda practica, stiintifica de a il concretiza si trai si aceasta noi consideram ca este Meditatia Transcendentala. Intr-o abordare stiintifica acest gest poate fi chemat sa sustina toate aspectele pozitive ale vietii fiecarui individ si fiecarei colectivitati fara obligativitatea restructurarii statutului sau social; retragerea si asceza experimentate in spiritualitatea traditionala erau necesare datorita faptului ca doar o parte infima de indivizi inchideau circuitul fundamental al vietii pentru intreaga natiune. Acum accesibilitatea, simplitatea si rationalitatea acestui gest il fac accesibil pentru fiecare individ al epocii noastre. Circuitul fundamental al vietii ar putea fi astazi integral inchis.
Departe de a fi o utopie de si nu ne temem de utopie pentru ca ea este o dimensiune a sufletului uman si inca una minunata, consideram acesta sintagma expresia unei idei reci a carei posibilitate si nu certitudine poate fi demonstrata de recea stiinta. RPP descrie un sistem social avand o calitate care nu este greu de realizat dar care poate schimba totul pina la parametrii unei utopii. Aceasta calitate este coerenta. Ideea noastra este ca un sistem social coerent devine un adevarat paradis pe Pamant. In fiecare fiinta o lume isi face incercarea spune un filosof roman. Vom alterna pe alocuri argumentul "stiintei reci" cu cel al "artei fierbinti" lasind loc uneori si inversului acestei sitagme formulata de Dr Victor Sahleanu eseu...
COMPARATIE, METAFORA MODEL
de dezvoltat, metoda comparatista in hermeneutica, Modelul Malita La voie metaforique Valentele interdusciplinaritatii nu post fi subestimate. Numai prin comparatie numai prin altul putem descoperi ceea ce suntem sau realitatea unui lucru. Excurs Metoda comparatista in Hermeneutica. Spontaneitatea procesului hermeneutic. Comparatie, metafora, model. comparatia ca metoda, interculturalitatea au la baza UNITATEA culturala si spirituala a omenirii. Un mistic indian a carui experienta e descrisa de neurologul Dumitru Constantin descrie experienta sa ca experienta unui unic lucru multiplicat in miloane de variante. "Toate pareau sa fie doar variante ale unei unice realitati." In acest fel obiectul cunoasterii este mereu acelasi. Aparent noi incercam sa cunaastem multiplul dar in mod real cunoasterea noastra se insreapta spre unitate.
Stiinta Inteligentei Creatoare identifica in toate aspectele creatiei aceleasi mecanisme pe care fiecare din noi le poate experimenta in propria sa constiinta prin intermediul Meditatiei Transcendentale. Aceste mecanisme sunt descridse de orice fenomen natural cum ar fi acela al unei bule de aer care pleaca de pe fundul oceanului pentru a aparea la suprafata lui sau acela al saltului electronilor pe orbite dar sunt descise si de orice fenomen cultural cum ar fi religia, filosofia, arta. Aceste mecanisme sunt descrise mai mult sau mai putin exact de spiritualitatea oricarei religii. Noi vom incerca mai intai sa identificam aceste mecanisme in stiinta romaneasca aratand in ce masura ea a anticipat sau a gandit simultan aceste structuri iar apoi in spiritualitatea noastra traditionala. Tehnologia Maharishi a Campului Unificat este arhetipil oricarei tehnologii iar stiinta vedica este arhetipul oricarei stiinte contemporane si modelele lor sunt inconstient rostite de modelele actuale ale stiintelor si tehnologiilor moderne. In studiul "A Unified Field Theori of Literature" - Rhoda F. Orme-Jonson - MIU, Fairfield, Iowa, USA spune:
"Maharishi spune ca "Toti poetii de succes" si poate toti creatorii am adauga noi deoarece studiile au demonstrat ca mecanismele creativitatii sunt aceleasi pentru creativitatea poetica sau tehnica, "au urmat calea transcenderii". Ei au pornit de la ceea ce ochii vad, sau mainile simt, sau urechile aud , si au calatorit in spatiu si timp si au directionat atentia lor pe transcendent". "Maharishi ades spune ca forta esentiala a unei lucrari de literatura sta in puritatea constiintei scriitorului."
Cartea din care am citat arata cu numeroase exemple din literaturaca starile superioare de constiinta, care contin potentialul legii naturale si in acest fel modelele oricareu stiinte si tehnologii, apar si sponta, chiar daca mai rar si mai imperfect. Ele pot fi insa astazi dezvoltate sistematic prin Meditatia Transcendentala
In chiar inceputul cartii Stiinta Fiintei si Arta Vietii, Maharishi spune "Aceasta carte prezinta o teza practica a vietii integrate care a fost telul abstract al diverselor stiinte, religii si grupuri metapsihice." Indiferent de numele pe care l-a luat in diverse culturi aceasta Stiinta a Integrarii Vietii sau obiectul Fiinta, Absolutul, etc acesta stiinta a fost o constanta a cautarilor si aspiratiilor oamenilor de pretutindeni. Fiind o cautare a aspectului fundamental al sinelui, sau al "Chipului nostru nemuritor" dupa o expresie a Parintelui Staniloaie, aceasta cautare a definit referinta absoluta a unei culturi si de aici insasi valoarea ei. Vom incerca sa descoperim cateva din aceste cautari in cultura romaneasca.
Exista asadar un sentiment romanesc al Fiintei indiferent ce nume ii vom da acesteia caci "celui qui n-a pas de nom peut le prendre tous" ? Constantin Noica un filosof al Fiintei raspunde afirmativ in cartea sa "Sentimentul romanesc al Fiintei" - Bucuresti, Ed. Eminescu 1978 si il identifica de asemenea in opera lui Eminescu, denumit poetul Fiintei, in basmele populare cum ar fi Tinerete fara batrinete (vezi cap. Basmul Fiintei) in opera lui Brancusi. "Devenirea intru Fiinta" - Constantin Noica, Ed. Stiintifica si enciclopedica 1981 ne propune o "Incercare asupra filosofie traditionale" din perspectiva modelului filosofic al Fiintei su un "Tratat de ontologie". Stiinta Inteligentei Creatoare incercand sa explice mecanismul intim al tehnici MT pentru a contacta Fiinta Absolutaspune ca ea se bazeaza pe natura vietii de a evolua, de a progresa. Acesta este resortul ei cel mai intim. Aceiasi idee da si titlul cartii lui Noica "Devenirea intru Fiinta". "Totul este in aspiratie catre Fiinta". "In sensul cel mai adanc, formularea 'progres catre fiinta' este tautologica. Orice progres este unul catre un plus de fiinta si poate ca ontologia singura este in masura sa dea un inteles plin expresiei de 'progres', care in sens obisnuit nu are o determinare sigura: progres catre ce ? intru ce ?.. " (p 361). (Noica ne spune ca in filosofie tot mai mult "transcendenta fiintei face loc transcendentalului ei". Acel dincolo de lucruri, acel "ex machina" face loc unui dincoace de lucruri ce le sta temei.
"De la Kant inainte, de cand termenul medieval de "transcendental" nu se mai acopera cu ceea ce este dincolo de realitati ci exprima ce e dincoace de ele, aratand temeiurile lor..." Pentru C. Noica "transcendentalul filosofic el insusi a facut posibil idealismul german, fenomenologia si ontologia fundamentala a lui Heideger; adancirea temeiurilor in analiza matematica apoi a axiomelor in axiomatica si in fine teoria multimilor a innoit matematicile dupa cum cercetarea atomului si a particulelor lui a innoit fizica, genetica, biologia si perspectiva istoriei, toate stiintele omului." Stiinta Fiintei pune de asemeni starea constiintei transcendentale la baza stiintelor omului dar ofera si o cale simpla de a realiza aceasta constiinta transcendentala aratand cum aceasta practica poate duce la implinirea tuturoor domeniilor cunoasterii
(vezi capitolul impliniri)
In 6 maladii ale spiritului din cult
Un alt filosof contemporan al Fiintei, Corneliu Mircea, isi incepe investigatia Fiintei cu o frumoasa analiza a fenomenului comnunicarii : Intercomunicare - Ed St. si Enc, Bucuresti 1979. Comunicarea este caracteristica fundamentala a sistemelor coerente iar coerenta este o paradigma a Stiintei Inteligentei Creatoare. Masuratori electroencefalografice au demonstrat ca in starea cea mai simpla a constiintei umane, constiinta transcendentala, apare o coerenta sporita a traseelor EEG. "Comunicarea este un cuvint cheie pentru comportamentul sitemelor coerente " spune Prigogine. Din acest motiv fenomenul comunicarii umane este un punct de control sau o masura a integrarii si integritatii fintei umane. Teoria nivelica a fiintei umane ne reaminteste de unul din principiile fundamentale ale SIC care spune ca "Natura este structurata pe nivele". Cei care practica MT pot identifica probabil in experientele lor personale acea descriere, universal valabila credem, a "cunoasterii paroxistice de sine":
"La acest nivel al psihismului lumina cunoasterii se intensifica subit, izbucnind si decantindu-se in sentimentul coplesitor, unic si indestructibil al prezentei de sine : al prezentei de sine in lumea si prin lumea care 'prinde deodata chipul' inspaimantator de clar al sinelui. Tot ceea ce este "'se preschimba in sine': sinele isi descopera fiinta aici si pretutindeni ...(p104)
Este o descriere exceptionala a starilor superioare de constiinta. MT nu este decat o tehnica ce face astazi oricarui om accesibile aceste stari accesibile candva numai oamenilor de exceptie. O alta carte a aceluiasi autor, Corneliu Mircea, este "Cartea Fiintei" - Ed. Cartea Romaneasca, 1980 , o adevarata monografie a fiintei care descrie structura, dinamica si nivlurile fiintei. De asemeni, o constructie perfecta din care nu lipseste decat o metoda practica de investigare.
In "Fiinta si constiinta" - Ed. Cartea Romaneasca 1984 - M. Corneliu definind conceptul fiintei spune:
"I-am spus Fiinta, pornind de la intuitia de geniu a gandirii eline; to on; Sein, L'Etre; being... Ii putem spune Dao, la fel de bine si apeiron (dupa ideea lui Anaximedru) ii putem spune sat - pe limba vechilor hindusi - desi suntem mai aproape de gandul europenilor daca ne-am referi la cuvantul Brahman ("conceot al virtualitatii filosofice majore, cel al logosului suprem, in care intreaga filosofie indiana, elaborata ulterior, a vazut absolutul prin care se putea depasii orice contradictie"). I-am putea spune, cu aceiasi indreptatire, nous (ca Anaxagoras), Unul, Idee, Spirit sau substanta. Ii vom spune totusi Fiinta, pentru ca acest cuvant, conventional in parte - ca orice cuvant - are o putere de patrundere si o claritate neobisnuita, sugestiva si bogata in concomitenta si aparent vana ei saracie..." (p21)
Mircea Corneliu descrie apoi momentul transcenderii:
"Constiinta continua, deci, calea cunoasterii pornita din imperiul receptiei senzoriale bazale si prelungita nivel cu nivel, taram cu taram - pana in strafundul iluminat al sesizarii de sine, moment de aparenta "ruptura" care va pune astfel intreaga problematica a cunoasterii. "Ruptura" consemneaza depasirea, transcenderea: trecerea la dimensiunea noua si reflexiva prin excelenta a cunoasterii de sine" (p211)
Cartea se incheie cu un capitol din despre poetica fiintei. De la Eminescu, Blaga si Arghezii la Nichita Stanescu, Daniel Turcea, Sorin Marculescu, Mircea Ciobanu, Stefan Augustin Doinas, Marin Sorescu, etc. Dar exista oare cineva in marea poezie romaneasca care sa nu fie fost atras de taramul Fiintei? Este un mare pacat ca aceste valori supreme ale culturii romane nu pot fi cu adevarat intelese decat de cei care au capacitatea de a contacta ei insisi taramul Fiintei Absolute Transcendentale. Si este un mare noroc faptul ca tehnica MT este astazi accesibila oricui si ea poate fi un instrument pentru oricine de a experimenta aceste stari superioare de constiinta putand servi ulterior ca un referential absolut pentru a putea valoriza in constiinta sa valorile poeziiei romanesti si nu numai.
Inainte de a exemplifica vom cita mai intai din studiul facut de Rhoda F. Orme Johnson de la Maharishi International Univesity, Fairfield Iowa, intitulat "O teorie a literaturii bazata pe campul unificat:":
Constiinta transcendentala
Conform autoarei Maharishi descrie cea de a patra stare de constiinta ca o starea de constiinta transcendentala , stare care este experimentata cand mintea se se linisteste atingind starea minimei excitatii a constiintei. Aceasdta este o constiinta pura deoarece nu este amestecata cu modalitatile active ale mintii cum ar fi gandul, perceptia, sentimentele , memoria si altele. "Experienta subiectiva a constiintei transcendentale este una a nemarginirii, fericirii, linistii interioare si completei impliniri." Experienta celui mai linisti, nelimitar nivle al sinelui interior ca "matricea de la nivelul careia toate legile naturii emerg", este experiensa campului unificat al legilor naturii, baza nemanifestata a intregii creatii. Autoarea il citeaza pe John Hagelin, specilist in fizica cuantelor de la MIU, care spune ca acest camp unificat este originea dinamica a tuturor fenomenelor, inclusiv a fenomenelor constiintei si ca exista o "identitate intre campul unificat 'obiectiv' din toriile fizicii moderne si campul unificat de constiinta care este 'subiectiv'. Aceasta idee este ilustrata de Rhoda F. Orme Johnson cu un citat din Eugene Ionesco:
"Sunt numeroase relatari in literatura de experiente spontane care sugereaza atat campul unificat cat si starea de constiinta transcendentala pe care Maharishi o descrie, constiinta la nivelul ei cel mai linistit, nelimitat unde isi pierde granitele localizate ca gand sau perceptie pentru a deveni campul unificat al tuturor posibilitatilor. De exemplu asa cum relateaza Eugene Ionesco:"
"Odata, demult, eu am fost uneori invadat de o stare de gratie, o euforie. Era ca si cum, mai intai de toate fiecare notiune, orice realitate a fost golita de continutul ei. Dupa acest vid... a fost ca si cum m-as fi descoperit pe mine insumi dintr-o data in centrul existentei pure, inefabile: era ca si cum lucrurile s-ar fi eliberat pe ele de toate etichetele arbitrare de un cadru care nu li se potrivea, care le limita; constrangerea sociala si logica sau nevoia de a le defini, de a le organiza, disparuse. Nu mi se pare ca am fost victima unei crize nominaliste; din potriva, cred ca am devenit una cu realitatea esentiala, cand, impreuna cu o imensa bucurie serena am fost supus de ceea ce as putea denumi stupefactia de a fi, certitudinea fiintei.... Eu spun ca prin cuvinte care nu pot decat sa distorsioneze, ca nu pot descrie lumina acestei intuitii profunde, organice, care ridicandu-se asa cum a facut din sinele meu cel mai adanc, poate la fel de bine sa inunde totul, acoperind totul, atat sinele meu cat si al altora." Eugene Ionesco - Present past, past present, 1968, New York , Grove Press (s.n)
Ionesco nu are nici o denumire pentru aceasta experienta si nu poate intelege de ce a experimentat-o sporadic doar in tinerete si dupa un timp de loc.
Constiinta cosmica
Cum descrie autoarea cea de a cincea stare fundamentala de constiinta:
"Cand un individ a avut experienta repetata a constiintei trnascendentale pentru un timp alternand cu starile de veghe, vis si somn profund, prin practica regulata a meditatiei transcendentale, de exemplu, sistemul nervos devine obisnuit cu mentinerea constiintei transcendentale impreuna cu aceste stari, si starea de constiinta cosmica incepe sa se dezvolte.
Maharishi defineste starea de constiinta cosmica - spune autoarea - prin abilitatea de a mentine natura nelimitata, fericita a constiintei pure impreuna cu gandurile, activitatea, si chiar cu somnul profund, astfel incat cel care experimenteaza opereaza pe un fundal de plenitudine si fericire interioara, de "bucurie eterna". Aceasta stare nu este un concept ci o stare fiziologica cu o baza experimentala. Deoarece natura esentiala a Sinelui este transcendentala sau dincolo de activitate , acesta este"martorul linistit al oricarui lucru" (P 98). Individul care este stabilit in constiinta cosmica ste martorul linistit si inocent a tot ce se intampla prin el: el este un mijloc prin care natura implineste telul evolutiei sale. Actiunile sale sunt un raspuns la nevoile timpului. Foarte natural el executa actiunile care rezulta in orice fel de bine. (p 291)
Experiente care se aseamana cu definitia pe care Maharishi o da constiintei cosmice sunt mai putin comune in literatura decat experientele de constiinta transcendentala insa ele totusi apar.
Constiinta cosmica rafinara - Constiinta unificata
In plus Stiinta Vedica a lui Maharishi distinge diferite nivele ale mintii si atributele lor, conducand la o reevaluare a naturii limbajului si a relatiei sale cu vorbitorul, cu lumea experientei si cu componentele esentiale ale experientei: a) scriitorul si procesul creator. b) mecanica lecturii. si c) interpretarea intelesului de catre cititor. Conform Teoriei literaturii bazata pe campul unificat prezentata aici, nivelul constiintei scriitorului determina calitatea operei, si la fel de bine universalitatea si domeniul ei de influenta. Aceasta teorie procura de asemenea o cale de intelegere modul in care diferite tehnici literare care sunt activate in procesul lecturii afecteaza constiinta si fiziologia cititorului. Si in cele din urma, gradul in care cititorul poate descoperi intelesul in opera s-a descoperit a fi direct legat de starea de constiinta a cititoruluii."
Vom alege cateva exemple dar orice alegere am face ea va fi nedreapta:
Pe cand fiinta nu era, nici nefiinta,
Pe cand totul era lipsit de viata si vointa
Cand nu s-ascundea nimica,
desi tot era ascuns
Cand patruns de sine insusi odihnea cel nepatruns"
Mihail Eminescu
Toate vibreaza pe loc supuse in sine si-n sine recad" Sorin Marculescu - Cartea Nuntilor
Se trage clopotul de inceput Si se vorbeste intaia nestiinta Descoperit sta universul orb Intors cu spatele catre Fiinta Ioan Alexandru O, scurta tristete, ramane de jur imprejur o sfera de vid Stau in centrul ei si unul cate unul ochii din frunte, din tampla, din degete mi se deschid Nichita Stanescu
Tot in orizontul investigarii fiintei prin intermediul poeziei se afla si cartea lui Mihai Sora Sarea Pamintului, tema continuata in "A fi, a face, a avea" - Ed. Cartea Romaneasca, 1985. din care citam un pasaj sugestiv:
"Atentia, in primul rand (deocamdata disponibila si asa zicand poroasa; intr-un cuvant primitoare), la constituentii lumii din care faci parte si care - in timp ce, si pentru ca, , te indrepti spre ea necentrand-o pe tine - se revarsa in tine. Atentia, asadar, la ceea ce, in miezul intalnirii tale cu ea, este Lumea cu adevarat si - din aceiasi infocata ochire - la ceea ce tu insuti esti cu adevarat in miezul aceleiasi intalniri. Atentia, altfel spus, la ceea ce esti-este" - din capitolul "Despre doua feluri de a fi atent" - p161
In continuare vom vedea cum este descris in "Stiinta Fiintei si arta vietii" scopul vietii:
Scopul vietii
In ultima sa carte, Filosofia Integrarii - Ed Politica, 1980, Virgil Stancovici continuand o tema inceputa in "Filosofia Informatiei" defineste functia fundamentala a omului in univers:
"Functia lui informationala este de a crea in univers neghentropia prin cunoastere fundamentala. El este punctul in care se intalneste existenta fundamentala creata cu Existenta fundamentala necreata. Intalnirea reprezinta un punct din universul fizic in care universul creat se integreaza in universul necreat al existentei fundamentale. Faptul este atat de important incat justifica intregul esafodaj al universului fizic. Prin om, prin constiinta lui, intregul univers fizic se intalneste cu propria lui cauza" (p 207)
"Neandeplinindu-si aceasta functie, omul deregleaza intregul circuit informational al ecosistemului in care traieste" (p 207)
"Fiecare gind, cuvint sau actiune a noastra produce o influenta in atmosfera si calitatea acestei influente depinde de calitatea vibratiilor emise de noi. Orice lucru in univers influenteaza constant toate celelalte lucruri."
"Pozitia originara a fiintei umane in univers este definita de deagostea pentru Existenta transcendenta si de dragostea pentru existenta imanenta a oamenilor si a intregului univers obiectual".
"A trai intr-o pozitie falsa inseamna a desfiinta conditia integrarii si deci a incalca armonia fortelor fundamentale ale universului. Faptul are consecinte grave pentru fiinta umana caci in felul acesta energia umana devine energie fara informatie, adica fara relatii informationale cu existenta sa imanenta si cu Existenta Transcendenta. Dar mai mult decat atat Energia cosmica si energia universului obiectual devine antagonica fata de energia dizidenta si aklienata a omului".
Si pentru ca similitudinile sa fie perfecte iata o definire a metodei:
"Intelegerea Universului nonobiectual necesita o tehnica speciala de gandire. Cunoasterea universului obiectual pleaca de la imagine, intuitie, cuvant, concept si urca spre judecata si rationament. Cunoasterea Universului non-obiectual are un sens invers, caci pleaca de la rationament - judecata - concept si coboara pina la cuvant - intuitie si se desavarseste prin eliminarea oricarei imagini. Tehnica inversa de gandire se realizeaza prin exercitii indelsung urmarite. Ea trece la un moment dat prin cunoasterea de sine care la randul ei trebuie depasita" "Eliminand orice fel de concept numeric, orice fel de imagine sensibila, geometrica sau matematica, intelegem valoarea, semnificatia si sensul dialectic crucial al Existentei fundamentale ca Substanta, Energie si Informatie necreate. (p 191)
Un model asemanator prezinta in lucrarile sale profesorul Mihai Draganescu, presedintele Academiei Romane 1990-1993. Prima carte care incepe sa structureze in mod clar modelul "inelului lumii materiale" este "Profunzimile lumii materiale", Ed Politica 1979.
TMACU referinta
Pentru acest model sunt create categorii filosofice si termeni noi: Ceva asemanator conceptului Campului Unificat este denumit Ortoexistenta "Ortoexistenta reprezinta existenta din afara universului, din care universul provine". (Ortofizica, Ed St. si Enc 1985) Ortoexistenta este dupa Paul Constantinescu - Sisteme Ierarhizate , Ed Academiei identica cu campul fundamental. Deasemni regretatul Ionel Purica spune intr-un articol din Magazinul ca universul nostru este "o fluctuatie intr-un mediu profund numit megaunivers". "Informateria este o materie informationala in care informatia se manifesta in primul rand fenomenologic ca proces specific, ca sensibilitate fizica. Asemenea procese in informaterie se numesc ortosensuri". Ortosensurile apar de la sine in materie sau pot fi generate prin fenomenele de sens ale organismelor vii, prin introdeschiderea acestora in informaterie. Introdeschiderea defineste "Accesul la informaterie al anumitor structuri fizice din univers, devenind prin aceasta organisme vii". "Lumea mentala nu poate fi explicata numai prin substratul ei neuronic. Ea are ca substrat si informateria datorita careia se produc si fenomene de sens. "Corpul omului este un cuplaj de trup structural cu informaterie". "Datorita introdeschiderii au loc procese neformale pe plan mental si in general in orice organism viu". Neformalul este "ceea ce este de neprevazut pe cale formala sau provine fara sa asculte de anumite reguli. Fenomenologicul este neformal ... Informateria este neformala, dar genereaza si structuri care devin formale. Continutul informateral al mintii este neformal". Pentru profesorul Draganescu recunoasterea neformalului este foarte importanta. Ea implica insasi functia omului in univers. "Stiind ca o adevarata creatie se obtine printr-o imbinare constienta de formal si neformal, respectiv respectiv dintre euristica structurala si euristica fenomenologica; stiind ca fara cretie societatea si speta umana nu pot supravietuii; stiind din punct de vedere filosofic ca existenta nu se poate implini intru sine fara cretie, rezulta ca nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos. Structuralului nu i se poate permite sa inabuse complet neformalul, fenomenologicul si creativul incepand mai ales, cu nivelul social de manifestare al lumi materiale. In ciuda avertismentelor profesorului Draganescu ale carei idei au fost exprimate in limbajul acelor vremuri, multe din cartile domniei sale fiind publicate in Editura Politica, iar ideile sale prin pozitia pe care o ocupa au fost audiate in cercurile politice "cele mai inalte", puterea administrativa de atunci a incercat sa elimine complet neformalul. Meditatia Transcendentala si orice tehnica de reintegrare a vietii a fost interzisa. Psihologia, sociologia si chiar religia au fost persecutate. Efectele au fost chiar cele anticipate pe de o parte in Stiinta Fiintei si arta vietii in chiar definitia Fiintei" .
"Fiinta este sursa oricarei puteri. Este sursa intregii naturi si a legilor naturii care mentin diferitele forme si fenomene ale creatiei.
Natura esentiala a Fiintei este constiinta fericire absoluta. Fara cunoasterea fundamentelor vietii, constiinta fericire absoluta, viata este ca o constructie fara fundatie. Viata individului fara realizarea Fiintei este fara baza, fara inteles si nefructuasa." (s.n.)
Si pe de alta parte de profesorul Draganescu in "Spiritualitate, informatie, materie" unde anticipeaza acest efect al interzicerii neformalului, sensul insasi al vietii:
Coercitia in exces va frana creativitatea, cunoasterea, inventivitatea si in ultima instanta adevarul, deoarece nu se va putea inainta spre scopul urmarit desi se va afirma ca tocmai lucrul acesta se face. Mai curand se va inainta in neadevar, ceea ce va face ca raul social si raul filosofic sa se suprapuna, deoarece nu se mai satisface tendinta fundamentala a devenirii"
Cazul MT a fost tipic pentru o societate care refuza sensul existentei sau neformalul, fenomenologicul. In ciuda unei structuri formale puternice care aducea ca argument sute de studii de cercetare stiintifica dintre care unele publicate in reviste de prima marime cum ar fi Scinece, Scientific American, Lancet si a implicarii unor oameni de stiinta de prima marime: Dr Victor Sahleanu, Acad Stefan Milcu etc MT a fost interzisa pentru cele cateva elemente neformale, fenomenologice, arhemice cum ar spune profesorul Draganescu. Arhemul este pentru Mihai Draganescu "un cvasisistem format din elemente structurale si femomenologice, avand proprietatea constiintei. (face parte din clasa sitemelor introdeschise - avand acces la informaterie). Realitate cu o arhitectura care nu se reduce numai la un sistem de unde si denumirea de arhem. Omul nu este un sistem ci un arhem, societatea nu este un sistem ci un arhem. Arhemul cuprinde si manifestari neformale."
Am putea spune prin extensie ca totul are o componenta arhemica de exemplu stiintele omului sunt arhemice, MT are deasemeni o componenta arhemica pe care fiecare o experimenteaza in cursul de initiere in care tehnica este transmisa asa cum a fost predata de secole dar explicarea ei este una sitemica ce cuprinde intregul sistem al stiintelor contemporane.
Ex neformal din SCIB...Metoda nu e scrisa si explicatia Rigved ca sistem autoreferential
Mihai Draganescu - Stiinta si Civilizatie p 144
Profesorul Draganescu considera ca
"Toate viziunile filosofice ulterioare dezvoltate de indoeuropenii de diferite culturi nu vor mai atinge completitudinea cuprinderii tensiunii filosofice a omului ca in Rig Veda. Filosofiile europeana si indiana, urmase ale culturii indo-europene, ca si alte filosofii antice, moderne sau contemporane, nu se vor mai ridica la viziunea din Rig Veda"
Stiinta Vedica a lui Mahrishi si aspectul ei practic ar putea oferi acel referential absolut, acea veriga lipsa in arhitectura oricarei culturi, un elemnt care confera integritate culturala oricarei culturi si in absenta caruia orice cultura nu ar fi decat un sistem si nu un arhem.
Modelul filosofic propus de profesorul Draganescu, Modelul inelului lumii - profunzimi - univers - profunzimi, este dupa cum ni se spune in glosarul la ortofizica, el insusi rezultatul unor "experimente filosofice" care sunt din descrierea autorului similare starii de constiinta transcendentala obtinuta prin MT (vezi descrierea ). Iata descrierea lor facuta de autor in "profunzimile lumii materiale":
"Sa incercam sa ne transpunem cu fiinta si mintea noastra intr-o stare de neconcentrare, larg receptiva, cvasimeditativa, blocand gandirea,... Nu mai stim nimic, toate caile gandirii si memoriei le-am blocat, suntem intr-o stare de relaxare totala, primitiva, vegetativa, dar inregistram o imagine pe care o primim ca si cum timpul ar sta, ca si cum dinamica imaginii ne-ar fi straina". "Un asemenea experiment in care nu suntem in somn ci intr-o stare de veghe, in care atentia noastra o indreptam catre relaxare si inregistrare senzoriala, pentru ca in final atentia noastra sa nu mai fie efort de concentrare, ci plasata intr-un punct de echilibru natural al fiintei noastre, dar si al nostru cu mediul inconjurator, constituie un fenomen de traire pe care il vom numi afiire (fiintare).
Deasemeni practicantii MT relateaza experienta meditatiei transcendentale ca pe o "constiinta goala", "a fi treaz in interior fara ca nimic sa se petreaca", sau "a nu fi adormit dar nici constient de ceva anume". In loc de starea obisnuita de veghe a constiintei in care esti constant bombardat de o cascada de impresii, ganduri si sentimente, MT faciliteaza experienta starii de atentie relaxata si constiinta pura. Aceasta stare nu este o aparitie bizara sau neobisnita - noteaza un autorul - deoarece dupa prima lor meditatie oamenii adesea exclama : "am mai simtit asta inainte" sau "am simtit acest fel de relaxare linistitoare cand eram copil". Maharishi - continua acelasi autor - sugereaza ca aceasta constiinta pura este familiara deoarece este cel mai fundamental aspect al sinelui, sursa cunoasterii si energiei care a fost descrisa de oameni de exceptie in toate culturile de-a lungul timpului. Acestei experiente a transcendentei i s-au dat multe nume, care impreuna atesta universalitatea si suprema ei importanta - samadhi, satori, nirvana, Imparatia cerurilor din launtrul nostru, sufletul suprem, Unul, Binele, Fiinta, Superconstiinta, constiinta cosmica, experienta de varf, experienta oceanica" si am mai adauga noi, afiirea, al doilea mod de a fi atent.
Pentru Maharishi viata normala statul normal al fiintei umane implica starea de constiinta cosmica iar pentru profesorul Draganescu - afiirea este un fenomen fundamental care cuprinde viata noastra spirituala, cu implicatii adanci in functionarea noastra, ceea ce cred ca ar putea deosebi fenomenologic aproape omul de om".
Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat are la baza programul Meditatiei Transcendentale care este o tehnica mintala naturala si usor de invatat, ce antreneaza imediat un tip de functionare coerent si ordonat in grupurile de neuroni care compun creierul (Fig. 3 si 4): o ordonare elctro-encefalografica de tip 1: ritmicitate si corelare de faza; o ordonare elctro-encefalografica de tip 2: propagarea sincronizarii in toata regiunea frontala ; o ordonare elctro-encefalografica de tip 3 : ordonarea undelor cerebrale intre centrul cortical si centrul subcortical. (FONDPR COERETA)
In termeni similari este descrisa afiirea: "Afiirea nu este data de un punct de pe scoarta creierului, de un grup de neuroni sau de un neuron ... ci de o cuprindere ampla a neuronilor din creier.. ". "Acest vartej neuronal... trebuie sa cuprinda rinencefalul si sistemul reticulat.. " -Spune Mihai Draganescu in Profunzimile lumii materiale.
Cum defineste Tehnologia Maharishi a cimpului unificat acest camp de inteligenta pura:
Cimpul unificat este descris de teoria supergravitationala a fizicii cuantice ca un cimp de inteligenta pura, supersimetric (perfect echilibrat), non-abelian (interactionind cu el insusi), care genereaza particulele fundamentale si fortele naturii prin infinita sa dinamica auto-referentiala la scala Plank de functionare a naturii (10 la _33 cm sau 10 la -43 sec) dind nastere infinitei diversitati a universului.
Si iata cum Stiinta moderna, Stiinta Vedica defineste identitatea constiintei in starea ei cea mai simpla cu acest camp:
Descoperirea cimpului unificat ca o realitate autoreferentiala prin abordarea obiectiva a stiintei moderne, experienta acestei realitati auto-referentiale ca cea mai simpla stare a constiintei umane - constiinta transcendentala - cistigata prin cunoasterea subiectiva a vechii Stiinte Vedice asa cum a fost recent pusa in lumina de Maharishi, si beneficiile acestei experiente verificate printr-un mare volum de cercetari stiintifice au dat nastere Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat, care antreneaza individul sa functioneze de la nivelul de auto-referinta al functionarii naturii astfel incit echilibrul perfect al naturii, suprema eficienta, puterea infinita de organizare si creativitatea nelimitata sint accesibile in viata zilnica.
De asemenea profesorul Draganescu descrie constiinta ca pe un camp fundamental: "In loc de unda generata de creier s-ar putea ca acesta sa utilizeze o noua forma de existenta a materiei, o forma de camp. S-ar putea ca ceea ce apare ca forma de camp sa fie de fapt una din substantele profunde ale materiei si anume informateria". " Campul mintal este deci el insusi situat in Ortoexistenta". "De ce nu am asocia creierului un camp , o unda, cand a trebuit sa o asociem electronului si in general intregii materii ? se intraba profesorul Draganescu spunand ca aceasta ar explica activitatea integratoare a creierului. "Generarea acestei unde nu este un proces intelectual nici un proces de vointa, ci un fenomen natural. Afiirea in parte se gaseste in organismul nostru si in parte in aceasta unda" spune autorul in Profunzimile lumii materiale.
Similar la profesorul Draganescu si Lucian Blaga: "Singurul lucru care mai lipseste este de a admite ca inteligenta creata de materie poate crea la randul ei in materie, inclusiv in profunzimile materiei in zona in care se fixeaza legile naturii" - Profunzimile lumii materiale, capitolul "Spre o stiinta a zonei de constituire a legilor naturii" in care se arata printre altele ca Lucia Blaga a privit intreaga stiinta moderna in acelasi mod, ca un singur bloc, deoarece 'accentul cade pe descoperirea legilor'.
Aceiasi idee in Spiritualitate, informatie, materie - Editura Academiei '88 in capitolelul "Despre sentimentul cosmic": profesorul Draganescu defineste sentimentul cosmic ca pe "sentimentul existentei in sine, din sine si intru sine". Sentimentul cosmic apare aici ca o constiinta a dinamicii autointeractive a Campului Unificat. Sau "Cine ajunge la sentimentul cosmic stie, in principiu, totul. Dar nu stie detaliile. Iar fara aceste detalii nu poate completa opera creativa a naturii fara de care nu poate atinge sentimentul cosmic implinit".
Peste 40 de studii relaizate asupra efectului Maharishi au aratat ca Tehnologia Maharishi a Campului Unificat poate induce coerenta in activitatea omului si a societatii.
Utopia
Punctul culminant al operei profesorului Draganescu nu este propunerea unei noi stiinte cum ar fi Ortofizica ci a unui nou tip de tehnologii: ortotehnologiile care sunt : "tehnologii pentru interventia activa a omului si societatii in Ortoexistenta, pentru a crea efecte antientropice absolute, sau, la limita, pentru a crea un nou univers". Mihai Draganescu estimeaza ca aparitia acestor ortotehnologii vor deschide perspectiva unei noi revolutii in stiinta si chiar perspectiva creerii unei societati antientropice care ar deschide o era antientropica in istorie. In ceea ce priveste MT aceasta este deja istorie.
O diferenta intre cele doua modele consta poate in definirea acestui nivel profund este ca Tehnologia Maharishi il defineste ca pe un camp de inteligenta pura:
Constantin Noica scria cu ocazia lansarii cartii Ortofizica intr-un amplu(sic) articol aparut in Contemporanul sub titlul "Ortofizica o opera ce s-ar putea inscrie in veac ": "Daca opera aceasta nu s-ar impune de pe acum in cultura veacului XX, sa ne fie ingaduit a crede ca ea va surprinde si interesa pe ganditorii nepreveniti din veacul XXI".
Cu ocazia unei comunicari tinute in cadrul Comisiei de Studii Interdisciplinare din cadrul Asociatiei Oamenilor de Stiinta de profesorul Mihai Draganescu, reputatul om de stiinta care este Dr Victor Sahleanu spunea ca toate ideile care exista in opera profesorului Draganescu au fost prezentate de-a lungul timpului si in cartile sale chiar daca nu intr-un limbaj atat de accesibil.
Similitudini cu aceasta arhitectura a omului si a universului avand ca temelie campul unificat putem gasi deasemeni in cartea lui Paul Constantinescu "Sisteme Ierarhizate - Rolul informatiei in geneza si dezvoltare" - Editura Academiei, Bucuresti, 1986. Ideea fundamentala a catii este urmatoarea: "Universul poate fi gandit sau reprezentat, modelat ca un ansamblu de sisteme si deci de fenomene si procese legate intre ele prin interactiuni, prin cuplaje, generandu-se unele din altele, pornind de la campul fundamental". "Orice camp este grefat in ultima instanta pe campul fundamental " p 35
"Structura (substantial-radianta) organizarea si nu substanta singura asigura unitatea, stabilitatea, calitatile, specificul unui sistem (particula, electron, atom, molecula, celula vie si de asemenea, conditiile pentru realizarea finalitatii acestuia."
Un model care asemeni modelului MT are la baza rezonanta, coerenta.
Cuplajul substanta-camp realizat prin rezonanta (coerenta) conduce la generarea ordinii, organizarii" p 48 pentru ca la rezonanta se efectueaza transferul de energie si cantitate de informatie maxima ( p 49)
Medicina Cuantica a lui Depack Chopra formuleaza conceptul de corp cuantic:
Intreaga materie din univers este in mod esential o expresie a fortelor naturii, care la rindul lor sint manifestarile cimpului tuturor posibilitatilor, cimpul unificat al tuturor legilor naturii, neschimbator, nedeteriorabil, nelimitat. Materia care structureaza corpurile noastre este creata la fel in afara si de catre acelasi cimp unificat. Acest cimp unificat este experimentat de catre sistemul nervos uman prin intermediul tehnicii Meditatiei Transcendentale (MT) ca o experienta a 'constiintei pure'. Alti termeni utilizati pentru a descrie constiinta pura sau cimpul unificat includ inteligenta pura si 'constiinta transcendentala'.
Intr-o analiza finala, cind omul interactioneaza cu mediul sau el este o simpla energie cosmica ce are experienta propriei sale naturi, prin procesul de autoreferire si autointeractiune. Scopul final al tuturor tehnicilor Ayur-Vedice Maharishi este de a integra mintea, corpul si simturile cu sursa acestei energii cosmice, insasi constiinta pura. Aceasta stare a integrarii perfecte consta dintr-un echilibru perfect si o sanatate perfecta, libera de boli, urmare naturala a starii de unitate completa.
In aceiasi termeni se exprima Paul Constantinescu:
Campul biologic (biocimpul ) este asociat fiecarui sistem biologic si rezulta din interferenta campului fundamental cu campurile asociate moleculelor celulelor, tesuturilor, organelor, etc. fiind rezultatul suprapunerii pe campul fundamental a campurilror electromagnetice, gravifice, bozonice, fermionice, mezonice, etc. (p 144)
"In cadrul psihogenezei apare un cuplaj "mai strans" datorita cuplajului suplimentar de tip "retea - retea", realizat prin rezonanta si coerenta undelor asociate oscilatorilor neuronali (celulari) din substanta corticala, care caracterizeaza cele doua retele sinoptice: genotipica si fenotipica." p 159
"Daca rolul subconstientului consta in "conducerea proceselor interne, in reanoirea la circa 6 ani a galaxiei de celule a organismului uman..."ritmul alfa (undele asociate creierului avand frecventa de 8-12 Hz) este asociat cu subconstientul. "Putem asocia aceasta stare coerenta (ritmul alfa) a campului biologic cu subconstientul."
"Relatia populatie individ, colectivitate individ, etc, care se poate realiza prin intermediul campului fundamental, pe care este grefat campul asociat colectivului, ca rezultat al coerentei campurilor individuale"
"La intrebarea: Ce este constiinta ? Paul Constantinescu raspunde "Constiinta este un sistem ierarhizat format in campul psihic (conceptual) care este grefat (cuplat strans) cu campul fundamental". Folosind aceiasi paradigma a coerentei pentru a explica Efectul Maharishi, Tehnologia Maharishi a Campului Unificat foloseste doar o alta denumire pentru campul fundamental. Daca i se spune camp fundamental, camp unificat, vid cuantic, stare de zero, protomaterie, ortoexistenta sau orice alta denumire spirituala sau religioasa el ramane aceiasi unica relaitate care tine societatea si lumea intr-un sistem. Adescoperi modele tehnologice care sa tina societatea si cosmosul intr-un sistem coerent care sa functioneze ca un intreg este mai mult decat vital, este o problema de supravietuire a speciei. Daca nu vom reusi aceasta va insemna haosul si entropia maxima. Daca vom reusi vom traii intr-un cosmos intr-un paradis
Pentru a intelege paradigma coerentei in stiinta actuala, paradigma care este la baza Tehnologiei Maharishi a Campului Unificat, vom face un excurs la Prigoggine. "Noua alianta", cartea lui Ilia Prigogine si Isabelle Stengers est o carte care marcheaza o schimbare de paradigma, un adevarat "turning point" in stiinta contemporana: Autorii ne conduc asa cum noteaza in prefata fizicianul Ionel Purica "de la imaginea omului situat in exteriorul universului la noua conceptie spre care ne imping rezultatele obtinute de dezvoltarea termodinamicii, la reintegrarea armonioasa a omului in cadrul naturii... " Tehnologia Maharishi a Campului Unificat are la baza paradigma coerentei iar Prigoggine ne explica de ce la coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii, de ce "departe de echilibru materia incepe sa-si 'perceapa' mediul, sa distinga intre micile diferente, de ce 'comunicarea' si 'perceperea' sunt cuvinte cheie pentru comportamentul departe de echilibru."
Unul dintre aspectele cele mai interesante ale structurilor disipative este, fara indoiala coerenta lor. Sistemul se comporta atunci ca un intreg, ca si cum ar fi amplasamentul fortelor cu raza mare de actiune. In ciuda faptului ca nu ele nu depasesco sfera de ordinul a 10 la minus 3 cm, sistemul este structurat de parca fiecare molecula ar fi 'informata' despre intreaga stare a sistemului." (p 232) In aceste sisteme "portiuni ale sistemului separate prin distante macroscopice, devin corelate", "evenimente locale au repercursiuni de-a lungul intregului sistem. Fiecare parte a sistemului devine astfel capabila sa "simta" ce se intampla in alte parti. Sistemul se comporta ca un intreg. (p254)
La coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. In articolul "Coerenta ca ordine" din volumul Filosofia fizicii, Ed Politica, 1984, Victor Geiculescu, spune ca "fenomenele de sperfluiditate si superconductibilitate in care proprietatile materiei sunt atat de deosebite de cele cu care este obisnuita intuitia noastra din experienta cotidiana sunt exemple de stari in care functiile de unda ale unui numar enorm de particule sunt coerente." "Functiile de unda ale tuturor particulelor care participa la aceasta stare "s-au asezat" in faza si materia dobandeste la scara macroscopica proprietati uimitoare tipic ondulatorii" Autorul spune ca aceasta "coerenta a functiilor de unda la nivelul microscopic poate fi dobandita si si in sisteme care lucreaza la temperatura ambianta." deci in organismul uman.
Citat din Inv si decoperire Fizica si constiinta
In final Victor Geiculescu conchide in incheierea articolului: "In fine, o 'stare de coerenta' a intregii omeniri este de asemenea necesara in confruntarea ei cu insasi problema supravietuirii si pentru constituirea unei ordini rationale."
Rig Veda explica creatia intr-un mod similar cu toria superstrunelor. Iata descrierea lui Maharishi:
"Atunci cand incepe creatia lumii in oceanul nemarginit al vietii este creata o vibratie. Daca avem apa intr-un vas mare si apa este in intregime linistita, atunci cand miscam vasul intr-o parte un val strabate intreaga suprafata, hum-m-m-m.. Aceasta inseamna ca prima vibratie incepe si acesta este inceputul creatiei, in acest fel starea nemanifestata a vietii incepe sa se manifeste. Dar manifestarea inseamna mai multi indivizi, nenumarati intreaga creatie. Dati un impuls unui vas si un val il va strabate. Acest val este un hum-m-m-m. Si cu ce seamana acest hum ? Daca lovesti un clopotel el produce un hum-m-m-m". ........"Si ce este acest hum -m-m-m ? .. Daca vrem sa exprimam acest lucru in lungimi de unda atunci acesta at fi aproape ca o linie dreapta a carui intensitate ar cadea in infinit. Aceasta inseamna ca acesta e un sunet etern, un hum care nu se sfarseste niciodata. Si acest hum fundamental formeaza baza pe care creatia este creata deoarece intreaga creatie inseamna diferite seturi de vibratii. Toate aceste vibratii, toate aceste lungimi de unda sunt fundamentate pe aceasta lungime de unda eterna care este reprezentata de o linie dreapta. . Atata vreme cat creatia va fi acest hum va sustine intreaga creatie" "Fizica ne spune ca fiecare atom, si apoi particulele mai fine, toate acestea nu sunt decat cicluri de energie, valuri de energie. Un individ nu este altceva decat un manunchi de unde de energie. De unde vin aceste unde , aceste unde de energie ? Ele toate isi au originea in acest unic si etern hum si acest hum in statutul sau exact este originea vedelor. Cunoasterea acestui hum este cunoasterea Vedelor. Pentru a avea cunoastere acestui hum noi trebuie sa cunoastem toate vibratiile tuturor ciclurilor" Deci pentru a ajunge la cunoastrea oceanului linistit, nemarginit al vietii trebuie sa experimentam toate vibratiile de la nivelele cele mai subtile pana cand ajungem la cel mai subtile si apoi mergem dincolo de acestea si aceasta este tehnica MT.
In capitolul "Poezia supercorzilor" din cartea sa"Inventie si desoperire", Solomon Marcus dupa ce trece in revista "locul special pe care il ocupa in orizontul eminescian, semnul zero, absenta, nimicul, vidul (La inceput, pe candfiinta nu eranici nefiinta", Scrisoarea I; "Fu prapastie ? genune ? Fu noian intins de apa ? / N-a fost lume priceputa si nici minte s-o priceapa"- Scrisoarea I ; "Cand sorii se sting si cand stelele pica/ Imi vine sa cred ca toate-s nimica) prezinta una din variantele acestei idei in stiinta secolului nostru: teoria superstrunelor: "Teoria supercorzilor este capabila sa explica intreaga diversitate a tipurilor de particule si de substante din Univers. Explicatia coerenta si tootala pe care o produce aceasta teorie a fost comparata cu modul in care coarda de vioara permite sa se aduca toate tonurile muzicale si toate reguliele armoniei intr-un cadru unic." "In mod analog cele 4 forte fundamentale(gravitatia, forta electromagnetica, forta nucleara slaba si forta nucleara tare) si diferite tipuri de particule existente in natura sunt explicate acum in mod uniform, ca diferite forme de vibratie a corzilor. De exemplu, interactiunea gravitationala este determinata de modalitatea vibratorie cea mai de jos a unei corzi circulare. Excitatiile superioare ale corzii conduc la diferite forme de materie. Nici o forta sau particula nu poate fi considerata mai fundamentala decit alta; toate sunt rezonante viratorii ale corzilor vibratoare. "Muzica" produsa de aceste corzi este insasi materia".
In "Tratatul sau de estetica muzicala", Dimitrie Cuclin, enunta o teza fundamentala pe care o repeta nu o data: "Muzica este viata insasi - dar nu viata redusa la structurile ei biopsihice ci, viata intregului univers, oglinda si intruchipare a legilor de viata...) "Muzica este viata insasi. Dar, viata cuprinde intregul univers. Muzica, deci, este viata intregului univers. Si numai ca facind parte din universul intreg, noi insine putem zice, ca muzica este insasi viata noastra..." Dimitrie Cuclin considera ca ambele sisteme - muzical si universal - sunt unul imaginea celuilalt si in acelasi timp ca sistemul muzical este dublul perfect al sistemului psihic"
(Desigur argumentele s-ar putea extinde citand numerosi alti oameni de cultura si de stiinta romani: Acad Macovski, neurologul Dumitru Constantin, psihologul Gheorghe Zapan, Eugen Celan, Stefan Odobleja si Stefan Lupascu. Aceste idei au existat si in alte parti dar la fel ca preocuparea lui Eminescu pentru India acestea au fost modele create si nu preluate sau traducerea unor idei.)
DEUS FACTUS SUM
Textele marilor fizicieni ai secolului nostru: Heisemberg, Bohr, Einstein, Dirac sau Pauli pun intotdeauna aceste probleme filosofice. De exemplu Heisemberg considera ca nu se mai poate separa net domeniul subiectiv, al religiei, de domeniul obiectiv, al stiintei intrucat stiinta moderna, mai ales in teoria cuantica, separatia generala subiectiv-obiectiv nu se mai poate realiza in mod absolut" In cartea "Ce este viata ? si Spirit si materie", Ed Politica, 1980, Erwin Schrodinger spune ca una din problemeloe cheie ale existentei si anume "Cum noi controlom miscarile atomilor din sistemele vii conform legilor naturii ?" el observa ca aceasta este formulata in Upanisade prin identitatea ATMAN=BRAHMAN (eul personal este una cu eul etern, atotcuprinzator si omniprezent) si de misticii care de-a lungul a mai multor secole, independent unul de altul, au descris experienta unica a vietii lor in fraza "DEUS FACTUS SUM (Am devenit Dumnezeu)
Faptul ca aceste idei sunt prezente in stiinta contemporana care are o istorie relativ recenta poate fi refuzat ca argument . S-ar putea spune ca de fapt religia este lucrul etern, acea constanta care a tinut unitatea poporului mii de ani. In ce masura aceste lucruri au existat in traditia noastra religioasa si spirituala si in ce masura ele pot coexista. Vom aratamai intai ca MT nu incearca sa dezradacineze traditia si obiceiurile poporului ci dimpotriva sa le intareasca oferind un citat din Stiinta Fiintei care ni se pare elocvent:
Fiecare natiune are o traditie proprie si poporul sau are propriile religii si credinte. Copilului trebuie sa i se ofere intelegerea treditiilor, religiilor si credintelor natiunii.
Este o mare greseala din partea educatorilor dew astazi sa gaseasca o scuza in numele democratiei ppentru a nu oferi copilului nici o intelegere a traditiei. Aceste idei se nasc in mod necesarimpreuna cu acele al caror motiv este de a slabi natiunea si a jefuii poporul de traditiile si demnitatea nationala. Iar a dezradacina traditiile societatii este cea mai mare paguba care poate fi facuta bunastarii natiunii. O societate fara traditii nu are nici o stabilitate la baza sau forta in ea insasi; este ca o frunza in voia vintului, purtata in orice directie fara nici o stabilitate si baza in ea insasi. In numele educatiei moderne societatile multor tari se indeparteaza de vechea lor traditie. Rezultatul: o dezvoltare haotica a unor oameni fara credinta, fara traditie, a caror societate exista numai la nivelul superficial grosier al vietii.
Traditia este considerata pastratoarea valorilor fundamentale ale binelui si raului si ea este un rewferential al fondului traditional crestin. Tocmai acest referential al traditiilor noastre crestine il vom folosi pentru a vedea daca MT ne aduce valorile eterne ale linistii, iubirii, smereniei, sfinteniei atunci ea are drept de cetare.
Roada duhului....
Vom incerca sa parcurgem citeva din valorile absolute afirmate de traditie si vom incerca sa vedem cum sunt ele implinite Valorile iubirii (comunicarii), linistii (coerentei), iertarii (reabilitarii), ale competentei si performantei verbale, valorea actiunii (dupa faptele lor ii veti judeca),
Vom incerca sa vedem care este mesajul central al evangheliei si cum a fost el asimilat
MT nu uzurpa rolul religiei in societate pentru ca functia ei este diferita. MT este o tehnica nu o religie si vom incerca sa aratim cum diferite tehnici au fost acceptate de-a lungul timpului de mistica crestina ortodoxa.
Maharishi spune ca MT a existat in fazele timpurii ale oricarei religii:
Implinirea oricarei religii consta in simpla practica a meditatiei profunde transcendentale. Aceasta caracterizeaza spiritul fiecarei religii; ea a existat in stadiile timpurii ale fiecarei credinte, este ceva care s-a pierdut. S-a pierdut in practica. Cu siguranta nimeni nu poarta raspunderea pentru acest lucru. Raspunderea pentru pierderea spiritului religiilor sta in eternitatea timpului. Dar acum este timpul renasterii.
Vom incerca sa probam aceasta asertiune utilizand texte comparate
In"Spiritualitatea ortodoxa", volumul III din Teologia morala ortodoxa, parintele Dumitru Staniloaie in parte a doa a lucrarii, Iluminarea, dedica un capitol metodelor pentru inlesnirea rugaciunii curate (p 217)
Dar cum este definita rugaciunea curata de parintele Staniloaie:
Pe cul mile sale rugaciunea este rugaciune curata prin faptul ca nu mai are nici un obiect si nu mai foloseste nici un cuvant, ci mintea adunata din toate este constienta ca se afla fata in fata cu Dumnezeu; de aceea se numeste si rugaciune a mintii.
Aceasta metoda are la baza "cunoasterea negativa si apofatica a lui Dumnezeu. "Toti parintii rrasariteni au vorbit de o 'simtire intelegatoare' de o astfel de 'vedere' a lui Dumnezeu, de o experienta a lui." Aceasta descriere a rugaciunii curate o aduce aproape de descrierea MT . Raspunsul pe care Maharishi il da in cartea "Meditations of Maharishi Mahesh Yogi - Bantam Books, 1968, la intrebarea : "Este aceasta meditatie rugacine ? o apropie de definirea rugaciunii curate. Maharishi a raspuns:
O forma foarte buna de rugaciune. Cea mai rafinata si mai puternica forma de rugaciune este aceasta meditatie care ne conduce direct in domeniul Creatorului, la sursele Creatiei, spre taramul lui Dumnezeu.
Teologia negativa este necesara, ne spune parintele Staniloie citandu-l pe Dionisie Areopagitul, pentru ca: Fiinta lui Dumnezeu este altfel decat o pot arata manifestarile ei sau lucrarile ei . Toate numirile ce le dam lui Dumnezeu se refera la aceste manifestari sau lucrari, care asi arata efectul in lucrurile si insusirile lumii, nu in fiinta divina De aceea pe de o parte lui Dumnezeu i se dau nenumarate numiri; pe de alta, el este cel nenumit, cel Caruia dupa fiinta nu i se potriveste nici un nume." Numirile ce le dam lui Dumnezeu se refera la energiile divine ce coboara la noi, zice sfantul Vasile, nu la fiinta sa ce ramane inaccesibila, se refera la puterile ce se lanseaza ca niste raze din Dumnezeu, creand si sustinind diferite aspecte ale lumii". Desigur numirile noastre, imprumutate de la efectele lor divine in lume, nu ating in mod adecvat nici macar aceste energii.
Exista un nivel al naturii la care aceste potentialitati sunt posibile dar pina cind nu transcendem si ultimul nivel orice miracol nu e nimic pentru ca este obtinut pe seama unei dezordini in alt colt de univers. Numai la nivelul constiintei trnacendentale', al iubirii efectele antientropice sunt absolute. Ioan Alexandru Si de-as avea
De asemni in lcartea sa "Limba si gandire in cultura indiana" Sergio Al George spune: "Ca orice activitate semiautomata, cum este si cea respiratorie, cea lingvistica - dealtfel strans legata de aceasta din urma - devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psihosomatice de care depinde" S. AlGeorge - Limba si gandire in civilizatia indiana"
Sergiu Al George defineste Yoga ca pe "corticalizarea vegetativului" deci o expansiune a constientei. MT este de asemeni considerata o metoda de expansiune a constientei.. Recomandarile tehnice ale parintilor bisericii vizeaza de asemenea constientizarea proceselor psihofizice. De exemplu recomandarile parintelul Petru Damaschin: "Fara atentie, fara privegherea mintii e cu neputinta sa ne mantuim." Sau in alta parte:
Si ia seama la cele mici facute de tine, ca si la lucruri. Si cerceteaza pururea gandurile tale si roaga-te ca sa castigi ochi. (Toata purtarea sa-ti fie ca o vedere, sau calauzita de o vedere, de o intelegere. Fi ca un heruvim care e intreg numai ochi.
De asemeni sfintul Isac Sirul spune:
"Cel ce cerceteaza sufletul sau in toata clipa isi are inima veselindu-se de descoperiri. Si cel ce-si aduna privirea mintii in launtrul sau vede in ea raza Duhului. Cel ce se scarbeste de orice imprastiere vede pe stapanul in launtrul inimii sale."
"Desavarsirea e adancul smereniei. Desavarsirea nu e adunarea tuturor, ci golirea de toate. E simtirea golului tau, simtirea ca nu ai nimic, nici ceva vazut, nici vreo intelegere, nici vreo capacitate sufleteasca. In golul acela nesfarsit, sau sub chipul lui, se face simtit mai presus de simtire si de gandire, Dumnezeu cel nesfarsit."
MT se incadreaza in acesta schema deoarece fectul linistitor, odihna profunda oferita de momentele de transcendere nu este datora intelesului "mantrei" intrucat aceasta nu are nici unul ci datorita tendintei naturale a mintii de a tinde spre starea ei de potential maxim,
Farmec crescut pe calea transcenderii:
A merge intr-un domeniu de mai mare fericire este o tendinta naturala a mintii. Deoarece in aceasta practica a meditatiei profunde transcendentale mintea constienta este pusa pe calea spre transcendere si experimentare a Fiintei absolute transcendentale a carei natura este constiinta fericire, mintea descopera ca drumul este tot mai atractiv pe masura ce avanseaza in directia fericirii.
Fericirea este un criteriu general valabil, ea este semnul limanului divin. "O cat de propriu te are mintea, stapane... Numai vazandu-te pe tine se bucura de poace si de odihna proprie ei" spune Calist Catafigiotul.
Parintele Staniloaie considera ca exista un aspect tehnic in rugaciunea inimii care a fost recomandat de sfintii parinti. Exista deci un aspect tehnic, formal, ecumenic, care este comun misticilor de pretutindeni si un aspect haric, neformal, tainic denominational specific fiecarei credinte in parte. MT priveste doar aspectul tehnic, ea isi propune sa furnizeze o tehnologie care a fost a oricarei religii in periodele ei de inceput dar care s.a pierdut.
Acest aspect formal nu exclude neformalul, taina, harul. MT este o tehnica mecanica dar ea nu inseamna concentre, manipulare, manevrare a mintii si nici fortare ci setarea tuturor conditiilor necesare manifestarii gratiei divine. Acest lucru este valabil pentru multe din tehnicile si tehnologiile omului. O instalatie solara este o tehnologie dar oricat de perfecta ar fi totul depinde de numarul de zile insorite. O hidrocentrala este o tehnologie dar ea depinde de nivlul apelor. De asemeni o instalatie eoliana si multe alte tehnologii in care natura este o parte din fluxul tehnologic. In acelasi fel MT este o tehnologie perfecta de acces la infinitul potential al naturii de la nivelul Cimpului Unificat dar noi nu putem decit sa creem toate conditiile ca acest potential sa se manifeste dar momentul si valorile la care se va manifesta nu pot fi impuse de noi. Campul Unificat este asemeni raului pentru o hidrocentrala; acesta pote fi cea mai moderna dar ramane inca un factor care este cel al circulatiei apei in in sistemul geofizivc si care nu e predictibil.
Citat din Draganescu -- Nu putem accede la energii mari in ortoexistenta, nu putem patrunde printr-un act de forta de vointa
Aceasta idee reiese din capitolul "Cum sa folosim pe deplin atotputernica forta a naturii ?" din "Stiinta Fiintei si arta vietii" unde Maharishi spune :
Viata isi gaseste impl,inirea in supunere, devotiune, abandon de sine si cistigarea fortei atotputernice.
Norocos este cel care a stabilit in sine o stare de acord natural cu Fiinta cosmica. Intreaga natura se misca in acord cu necesitatile lui; toate dorintele lui sint in acord cu telul cosmic si viata sa serveste telul evolutiei cosmice. El este in miinile lui Dumnezeu pentru telul lui Dumnezeu si Dumnezeu exista pentru el si pentru scopul sau. El foloseste atotputernica forta a mamei naturi si mama natura foloseste viata lui pentru telul glorios al creatiei si evolutiei. Cu adevarat norocos este el.
Asa cum am vazut in capitolul aceste conditii sunt necesare si in liturghie. Exista si aici conditii tehnice preliminarii: impacarea cu aproapele, postul, puritatea, fizica si sufleteasca sunt cerinte preliminare care devin tot mai stricte pentru cei care doresc sa se si impartaseasca. Sa analizam aspectele tehnice, sa le comparam si sa vedem in ce constau asemanarile si deosebirile. In capitolul "Arta Fiintei si respiratia" Maharishi descrie legatura care exista intre respiratie, procesele mintale si Fiinta Absoluta transcendentala:
Metoda lui Nichifor Monahul citata de parintele Staniloaie dupa cateva recomandari generale spune:
Apoi, sprijina-ti barbia in piept si indreapta-ti ochii sensibili cu toata mintea spre tine insuti. Si tine putin si inspirarea aerului ca sa tii mintea ta si sa afli locul inimii, unde obisnuiesc sa se gaseasca toate puterile sufletesti. Mai intai vei afla un intuneric gros, de nestrabatut. Dar staruind si facand acest lucru noaptea si ziua vei afla, o minune, o fericire negraita!
Iata un fragment din procedeul care conform lui Nichifor Monahul de la Muntele Atos " duce repede la nepatimire si la vederea lui Dumnmezeu::
Tu deci sezand si adunandu-ti mintea, introdu-o, mintea adica, pe calea narilor, pe unde merge aerul la inima si sileste-o sa mearga impreuna cu aerul inspirat, la inima. Intrand acolo va inceta lipsa bucuriei si a fericirii", "... mintea cand se uneste cu sufletul (probabil cu intelesul de suflu, respiratie n.n)se umple de placere si de fericire nespusa"
Omul care respira prea repede nu poate cugeta linistit, explica parintele Staniloaie. De asemenea omul cuprins de patima respira accelerat. Nichifor nu foloseste termeni stiintifici spune parintele, dar acestia redau in felul lor un adevar stiintific. In metoda lui Simeon se spune insa "Comprima-ti deci inspiratia aerului, ca sa nu respiri usor" aratand ca aceasta este necesara pentru ramanerea mintii mai mult in inima. Nu putem decat sa observam ca desi respiratia este considerata o tehnica auxiliara ea ar putea fi chiar mai aproape de teologia negativa intrucat nu are forma, nume, chiar etimologic Ruah inseamna deopotriva duh, spirit si respiratie. Inca odata subliniem importanta interdisciplinaritatii si a interculturalitatii. Daca un om al unei singure carti ar lua in litera lor recomandarile privitoare la respiratie in cel mai fericit probabil ca , in cel mai fericit caz nu ar ajunge prea departe.
Petru Damaschin spune ca cel nepatimitor "are in loc de suflet pe Duhul Sfint" "Trupul se va inghiti de suflet in Duh iar sufletul de Dumnezeu" de exemplu profunzimea si simplitatea acestor cuvinte nu poate fi lamurita decat printr-un desen explicand modelul rezonantei paramagnetice.
DESEN
Cu privire la fortarea unei respiratii mai incete Maharishi spune:
Aceasta stare a respiratiei trebuie sa fie creata intr-un mod foarte natural, deoarece orice metoda nenaturala va crea presiune. Aceasta nu poate fi realizata incercand sa incetinim respiratia, deoarece incetinirea va forta procesul respiratiei. Problema este cum sa creem o stare o stare naturala de respiratie extrem de linistita in care respiratia aproape transcende activitatea.
Experienta arata ca respiratia devine mai rapida cand alergam si mai inceata cand stam. Este mai rapida dupa ce am mancat deoarece mai mult oxigen este necesar pentru digestia hranei. Respiratia este inceata sau rapida conform activitatii depuse de corp.
O activitate crescuta necesita natural o mai mare eliberare de energie in sistem , si aceasta necesita o respiratie corespunzatoare mai accelerata.
Aceasta arata ca indata ce mintea incepe sa experimenteze stari mai subtile ale gandului in timpul meditatiei profunde, ea se angajeaza ea insasi intr-o activitate mai mica corespunzatoare, si, ca un rezultat al acesteia respiratia incepe simultan sa fie mai linistita, mai rafinata si redusa in amplitudine. Cand mintea ajunge la experienta celei mai subtile stari a gandului, respiratia ajunge la nivelul cel mai superficial al ei, si, in cele din urma, cand mintea transcende cel mai subtil gand si castiga nivelul purei constiinte, respiratia ajunge la acea stare care nu e nici activa, nici pasiva, nivelul fiintei pure.
Numai comparatia cu o tehnica stiintifica si cu informatii pe care le avem din fiziologie putem intelege relatia dinte minte si respiratie.
Cum apare tema interioritatii la sfintii parinti ? De exemplu la Sf. Simeon Noul Teolog spune "Omul din launtru pe care Domnul il numeste inima"; Grigore de Nisa spune "Inima, sau omul din launtru, reflecta prin firea ei pe Dumnezeu". Iar in capitolul "Spre Isus prin adancul nostru" parintele Staniloaie spune "Inima in care se aduna mintea nu e atat inima de carne cat sediul central al mintii, cemtrul omului, duhul lui, subiectul lui, omul total din launtru."; mintea adunata in intimitatea sa, in inima, da acolo de Dumnezeu." Observam ca accentul cade de la inceput pe o intoarcere a privirii spre interior, in launtrul nostru si insasi termenul de inima sugereaza acest lucru. Trebuie sa ne intoarcem de la obiectele lumii la subiectul nostru:
Deci Dumnezeu fiind subiect, este necesar ca pentru a ne inalta la intelegerea lui sa parasim toate obiectele si dand de subiectul nostru sa ne apropiem intrucatva de intelegerea lui. Numai in rugaciune si anume in rugaciunea mintala prin care contemplam subiectul nostru pur, experiem prezenta lui Dumnezeu ca subiect si nu il cugetam, in mod inadecvat ca obiect
Dar ca subiect suveran experiem si pe orice semen al nostru, cum ne experiem si subiectul nostru". "El imi devine mai intim decat orice lucru pe care il posed; il simt patruns mai adanc in mine decat orice, iar eu patrund in el mai mult ca orice lucru pe care il are" Propriuzis nici eu nu-ti apartin tie, nici tu mie, ci amandoi unui 'noi' comun."
Profunzimea inimii, in acest sens, inseamna sa nu lasi nesupravegheata vreo parte vreo parte a sufletului, sau vreo miscare a trupului. In alt sens, pazirea inimii inseamna pazirea mintii, ca ea sa nu plece din inima St 215
Tema purificarii
Asa cum somnul si visul permit aparitia unei complexe regenerari psihofiziologice, tot astfel MT activeaza un proces natural de dizolvare a stresului. Noi putem concepe stresul de toate felurile ca anormalitati pe care sistemul nervos tinde sa le elimine automat, mentinandu-se la acelasi nivel cu tendinta inascuta a organismului spre sanatate. Ce este MT ?
Multe din efectele benefice ale MT asupra vietii de zi cu zi deriva din capacitatea ei de a elibera acumularile de stress adanc inradacinate. Semnificatia potentiala a unei metode de eliminare a stresului este mai mare datorita faptului ca majoritatea sufera de hipertensiune si alte boli legate de stress, mergand de la boli de inima si ulcere, la nevroze anxioase, dureri de cap si alte boli psihosomatice. Maharishi defineste stresul ca pe un imprint fizic in sistemul nervos a unor experiente excesive ce depasesc facultatile persoanei. MT contracareaza stresul prevazind o stare egala si opusa de repaus profund. Ce este MT?
Dupa Grigorie al Nysei, spune parintele Staniloaie,:
Inima curatita vede pe Dumnezeu nu ca persoana opusa, ci il vede oglindit in ea insasi. Inima sau omul din launtru reflecta prin firea ei pe Dumnezeu. Dar pacatul, acoperind-o, a acoperit si pe Cel oglindit in ea. Indata ce o curatam, o vedem ca chip in care se oglindeste modelul.
Purificarea are aceiasi solutie si la Calist si Ignatie Xantopol "Ai pacatuit ? Linisteste-te "(VT Fac 4,7)
ADANCUL
In tema interioritatii intalnim ades termenul de abis. Sfantul Maxim Marturisitorul denumeste intelepcinea lui Dumezeu 'abis' iar mintii curate 'locul abisului'. Iar Evgarie spune"Dumnezeu locuieste acolo unde e cunoscut. De aceea mintea curata se numeste si tron al lui Dumnezeu."
In Ambigua, Maxim Marturisitorul comenteaza pasalmul un pasaj din pasalmul 41 care spune "Adanc pe adanc chiama intru glasul caderilor apelor tale" adica mintea descoperindu-si abisul propriu, dupa parasirea tuturor conceptelor si reprezentarilor, cauta si adulmeca glasul de cascade (de revarsari) al abisului divin.
Ce inseamna deci a indrepta mintea spre interior, spre adancul sau abisul nostru? Exista anumite caracteristici fiziologice care ne pot face sa deosebim o stare de suprafata de una profunda de constiinta. Credem ca prin adanc sunt definite starile infrapshice cele caracterizate de reducerea metabolismului bazal cum ar fi de exemplu somnul, relaxarea, meditatia. MT e definit ca o stare treaza hipometabolica. In adincul nostru inseamna si in adancul lumii care este una cu Dumnezeu. Cum se poate realiza acest cuplaj ? Prin coerenta celor 4 stari superioare de constiinta care implica profunde transformari psihofiziologice Coerenta 123
Aceiasi metafora continand schema profunzimilor o gasim si in textele isihaste ea avand insa o baza in Biblie. Sa parcurgem un text al parintelui Staniloaie:
"Din oceanul maretiei divine emana o vraja care face mintea sa uite de cele dinapoi, care ii tine privirea intinsa spre ea dar care e atat de coplesitoare incat ii paralizeaza miscarile, cu tot dorul ei adanc de a inainta" St p250
Parintii bisericii vorbesc cel mai ades de 'oceanul divin', 'oceanul iubirii lui Dumenezeu
Sfantul Isac Sirul spune p253 tot pargr
Iar parintele Staniloaie "Iar odata ce s-a ajuns la simtirea acestui ocean dumnezeiesc, ea stapaneste cu atata farmec pe om, ca el ramane linstit in gustarea ei neatras de nimic de cele din afara."
A se vedea metafora oceanului in MT si desenul plus capitolul farmec crescut.
Alte comparatii posibile: Plecand de la definitia MT ca o tehnica mintala, simpla pentru expansiunea constiintei. Mintea divina, mintea umana, simplitatea, expansiunea constiintei.
Meditatia este o tehnica mintala: "Dumnezeu este unitate unificatoare si minte mai presus de intelegere" Calist Catafigiotul MT este o tehnica simpla iar starea de constiinta transcendentala este definita ca "cea mai simpla stare a constiintei umane" : "Mintea este simpla prin fire pentru ca si acela al carui chip este, adica Dumnezeu , este simplu."Calist Catafigiotul MT este o tehnica pentru epansiunea constiintei:
"Cand mintea, invaluita de toate revarsarile de lumina ale Duhului, e cuprinsa de ameteala si nu mai stie ce sa faca si se vede pe sine intinzandu-se si preschimbandu-se dupa cel nesfarsit si nehotarnicit, e vremea de a tacea." "Exista o rugaciune mai presul de orice largime." "Fericita mintea care la vremea rugaciunii a dobandit desavarsita lipsa de forma." "Tineti mintea pururea necolorata, neantiparita, fara chip, fara forma, fara calitate fara cantitate."
Cum este descrisa experienta constiintei transcendentale. Fenomenologie. Dupa Grigorie Palama si Isac Sirul, rugaciunea mintala culmineaza intr-o oprire a cugetarii, a lucrarii mintii. Sfantul Maxim vorbeste si el de aceasta nemiscare a mintii, dupa ce a parasit toate reprezentarile, conceptele si intelesurile. Sfantul Isac Sirul spune "Tot ce e rugaciune inceteaza si sufletul se roaga in afara de rugaciune". "Aceasta e linistea absoluta (isihia). "Natura ramane fara miscare, fara actiune, fara memoria lucrurilor pamantesti." Aceasta este '"tacerea mintii" care e superioara rugaciunii. "Este starea veacului viitor" cand sfintii, avand mintea scufundata in Duhul lui Dumnezeu, nu mai sunt in rugaciune, sau mai bine zis ei se scufunda uimiti, in slava care-i umple de bucurie."
"Cand incep sa ma rog in inima, toata imprejurarea mi se infatisa intr-o forma fermecatoare: pomii, iarba pasarile, pamantul aerul, lumina, toate pareau ca vorbesc catre mine, ca sunt aici pentru om, ca marturiseau dragostea lui Dumnezeu catre om si ca totul se ruga, totul lauda pe Dumnezeu."
Sfantul Grigorie Palama si Sfantul Isac Sirul spun ca rugaciunea mintala culmineaza intr-o oprire a cugetarii, a lucrarii mintii. Sfintul Maxim Marturisitorul vorbeste si el de aceasta nemiscare a mintii dupa ca a parasit toate reprezentarile, conceptele si intelesurile, dar, spune parintele Staniloaie "acesta nemiscare nu e simpla inertie si insensibilitate"
MANAGEMENTUL CALITATII ABSOLUTE SAU CALCULATORUL CARE ADUCE PLOAIA
Daca la jumatatea secolului o carte ca cea a lui Rene Guenon, "Regatul cantitatii" 1940, marca spiritul unei epoci a cantitativului putem spune ca in anii 90 semnalul de inceput al unei ere a calitatii a fost dat de best sellerul "Zen si arta repararii motocicletei" a lui Robert Piercig, carte care este la originea conceptului de Management al Calitatii Totale. Au aparut apoi institutii care reglementeaza normele de calitate iar calitatea produselor si serviciilor a inceput sa schimbe tot mai mult ...calitatea vietii noastre, un indicator global care cuprinde peste o suta de alti indicatori. Sesizarea importantei acestei mutatii a fost o sansa pentru citeva tari. Se spune ca una din deciziile care ar fi dus la prosperitatea de azi a Japoniei ar fi fost infiintarea cercurilor de calitate. Calitatea devine pe zi ce trece o componenta esentiala a vietii noastre si un un cuvint cheie.
In ciuda acestei schimbari de paradigma ceea ce frapeaza inca la majoritatea sistemelor standardelor de calitate si chiar teoriilor este in mod paradoxal cantitativismul lor. In ciuda unei referinte ca cea mentionata care defineste calitatea ca pe ceva neformal :"Calitatea este fara forma, fara trasaturi, indescriptibila" (Piercig), "Calitatea este greu de definit in engleza" aceste sisteme par a nu include tocmai calitatea in esenta ei sau mai exact sursa calitatii si a sistemelor de calitate. Acea Calitate care "este sursa si substanta a orice".(Piercig)
Vom propune in continuare o viziune mai larga capabila sa furnizeze cateva elemente pentru o eventuala teorie absoluta a calitatii pe care vom incerca sa o aplicam in domeniul sau in termenii tehnologiei informatiei (IT).
Cum se naste un calculator sau un program de calitate? Prin aplicarea unor standarde de calitate. Dar cum se naste un nou standard de calitate? Standardele sunt sisteme de referinta. Dar care este sistemul de referinta al standardelor?
Pentru a raspunde la aceste intrebari va trebui sa punem in joc arhitectura integrala a omului incluzand Sinele sau profund pe care si literatura filosofica romaneasca il descrie ca pe un camp fundamnetal al naturii. De ex Paul Constantinescu, in Sisteme Ierarhizate, Ed Academiei 86, si profesorul M Draganescu in Ortofizica, definesc constiinta ca pe un derivat al cimpului fundamental.
Acest nivel profund al omului si al naturii deopotriva, cimpul unificat de inteligenta pura, va fi definit ca referinta absoluta a oricarui sistem de calitate. Acesta este domeniul calitatii prin excelenta pentru ca este in esenta sa calitativ, neformal, informational si nesmnificativ din punct de vedere cantitativ: fizica cuantica il plaseaza la 10-35 cm 10-43 secunde. Vom arata apoi ca printr-o tehnologie a constiintei cum ar fi ortotehnologia descrisa de modelul din "Ortofizica" al profesorului Mihai Draganescu sau de cel din "Sisteme Ierarhizate" al lui Paul Constantinescu sau cum este cel al Stiintei Calculatoarelor bazate pe cimpul unificat deja prezentat de noi in CW 5/95, aceasta referinta absoluta a calitatii poate fi experimentata prin identitatea mintii cu cimpul unificat in starea cea mai simpla a constiintei umane - constiinta transcendentala.
Un specialist in asigurarea calitatii, Lionel Stoleru PC - WORLD 6/95, a comparat auditul intern cu urechea interna. Deci noi vom putea cu atit mai mult identifica un proces de audit la nivelul mecanismelor constiintei. Fiecare sistem din Univers, si cu atat mai mult constiinta umana, se compara permanent cu potentialul informational infinit de la nivelul Campului Unificat( Paul Constantinescu -1986) Acesta este sistemul de referinta absolut intr-un audit care este acordat permanent intregului cosmos.
In modelul prezentat de majoritatea teoreticienilor calitatii sunt folosite "normele si standardele societatii" si "practicile de varf din societatile avansate" PCW 6/95. Dar daca acestea sunt singura referinta este evident ca nu exista evolutie. Normele de conduita sunt efemere, iar standardele pot fi imbunatatite. Noi credem ca numai acest mecanism de audit de la nivelul constiintei umane are valoare in Sine. Numai el poate produce un progres si poate da seama de procesul creerii de noi standarde si mai ales de aplicarea corecta a celor existente. Respectam o norma, un standard atunci cind ele sunt deja in interiorul nostru. "Nu m-ai cauta daca nu m-ai fi gasit deja" spune filosoful C. Noica. Numai despre standardele eterne de la nivelul constiintei se poate spune cu temei: "ceea ce este aici e pretutindeni, ceea ce nu e aici nu e nicaieri".
Acest audit este intrinsec oricarui tip de audit. Exista un audit financiar, audit al calitatii, audit al sistemelor informationale sau audit social. Sau dupa profunzimea procesului exista un "audit flash si un audit aprofundat". Dupa momentul temporar auditul poate fi a priori si a posteriori.(PCW 6/95)
Toate aceste tipuri se pot identifica si la nivelul constiintei. Exista aici un audit flash caci asa cum sugereaza studiile facute in domeniul creativitatii intre doua ginduri, sau intre doua cuvinte constiinta revine fulgerator la nivelul sau de autoreferinta - campul unificat. Cum altfel cuvantul ar fi coerent cu alte cuvinte intr-o fraza, cum ar fi coerent cu intregul text iar acesta coerent cu intreaga cultura nationala sau universala. Exista un audit aprofundat la nivelul constiintei. Fiecare om are momente de bilant chiar daca nu se retrage zile sau luni, in tacere si izolare, asemeni vechilor intelepti, care cel putin in sihastriile din spatiul carpatic, aveau acel AUDITUM - ascultarea, ca pe una din practicile sapientiale fundamentale.
S-ar putea desigur obiecta ca auditului constiintei ii lipseste independenta si impartialitatea dat fiind ca este vorba de coincidenta auditorului si auditatului in aceiati persoana. Vom spune mai intii ca insasi mecanismul, tehnica sau procesul de permanenta comparare cu Sinele, sau permanenta referire la Sine este caracterizata de impartialitate. Definind o stare similara starii de constiinta transcendentala, afiirea, Prof. Mihai Draganescu o descrie ca pe o "stare de relaxare totala" dar in care "inregistram o imagine pe care o privim ca si cind timpul ar sta, ca si cind dinamica imaginii ne-ar fi straina". "Profunzimea acestei stari nu trezeste placere sau durere, mai curind o stare afectiva neutra." (s.n.) In ceea ce priveste existenta individuala si totusi unitatea triadei auditorului, procesului de audit si auditatului intr-o unica persoana, aceasta este similara identitatii cunoscatorului, procesului cunoasterii si obiectului cunoscut in constiinta transcendentala pe de o parte si separarii lor in constiinta de veghe pe de alta parte.
Paul Constantinescu spune ca pentru organism "biocimpul poate constituii arhetipul informational.. continind informatia complementara informatiei din ADN". In cimp avem "imaginea ansamblului", toate listele, toate informatiile de duplicare, de intercomunicare, facind deci comparatia cu un calculator, toate "programele aplicative" inclusiv sistemul de operare si fisierele de care are nevoie un calculator. Deoarece este codificata in spectre Fourier acestea formeaza un "cod ontic Fourier" care poate fi asimilat unor standarde absolute.
Numeroase studii asupra celor care practica Meditatia Transcendentala, au demonstrat ca experimentarea constiintei transcendentale face ca standardele absolute ale constiintei sa fie din ce in ce mai familiare cu nivelele relative, de suprafata ale constiintei. Individul actioneaza atunci in mod natural in acord cu standardele legii naturale. Actiunile lui sunt spontan evolutive si lipsite de erori.
Produsul care rezulta din normele Managementului Calitatii Absolute (AQM) nu este insa rezultatul unor eforturi supraomenesti si a unur norme cu sute de items. El se naste cu simplitate ca un joc pur. El apare spontan din simpla bucuria de a fi. Fiecare produs AQM repeta nasterea universului. El spune povestea universului din nou si din nou. Produsul AQM este de fapt o evanghelie intr-un obiect. Produsul AQM trebuie sa restaureze echilibrul in natura si societate pentru ca oamenii care il utilizeaza isi amintesc de natura lor esentiala, revin la Sine si cupleaza universul la sursa lui de ordine restabilind unitatea pierduta a Cosmosului. La limita am putea spune ca un produs AQM poate aduce ploaia sau poate instaura pacea.
Un produs program dupa standardul AQM trebuie sa aibe perfectiunea unui buchet de ikebana. Cind il utilizezi trebuie sa te simti fericit ca si cum ai simti acel "fitness" -( Fitnes for purpose - Juran") al piesei care lipsea dintr-un puzzle cosmic.
Un program sau un calculator trebuie proiectat de la nivelul Campului Unificat. Daca acesta nu are macar citeva din calitatile campului unificat el entropiaza mediul, creaza nefericire, scindeaza universul.
Calculatorul, programul sau orice alt produs sunt ca si noi fluctuatii ale Campului Unificat, un val la suprafata unui continuum informational. Produsul nu e un obiect, in relatie cu subiectul meu ci e chiar gindul meu, gestul meu, iar materialele si atomii din care este facut sunt o fluctuatie a Sinelui meu, Campul Unificat, iar eu sunt sau ar trebui sa fiu una cu Sinele meu. Produsul e o fluctuatie a Sinelui meu in Sinele meu prin Sinele meu.
Un calculator sau un program, trebuie sa-i aminteasca omului de calculatorul cosmic, de sursa cosmica. O lege trebuie sa-i aminteasca legiuitorului de Legea Naturala. O piine de painea cea spre Fiinta.
Daca ar fi sa anticipam esenta standardelor AQM sau poate unicul standard AQM, acesta ar putea fi probabil exprimat astfel: "Produsele se fac de la Sine.". Deci ele se proiecteaza de la nivelul linistii etern dinamice a campului unificat referinta absoluta a constiintei umane si sursa Calitatii Pure. In acceptia lui Piercig "Lucrul de facut cand lucrezi la o motocicleta sau la orice alt lucru este de a cultiva pacea mintii care nu separa pe cineva de mediul sau. Cind acest lucru se intimpla, atunci totul urmeaza natural. Pacea mintii produce valori corecte, valorile corecte produc ginduri corecte. Gindurile corecte produc actiuni corecte si actiunile corecte produc lucrarea care care va fi o reflectie materiala pentru ca altii sa vada serenitatea din centrul a tot ce exista."
Relatia dintre standarde si calitate este similara relatiei dintre standardele morale si starile superioare de constiinta. In urma cu aproape 2000 de ani gramaticianul si filosoful Patanjali a definit standardele morale Yama si Nyama care insotesc starile superioare de constiinta si a expus o taxonomie a acestor stari. ( E de mentionat ca limba sanscrita are in jur de 20 de cuvinte pentru diversele stari de constiinta in timp ce engleza doar citeva). Trecerea timpului a facut insa ca aceste standarde sa fie astazi gresit considerate in literatura de specialitate ca o conditie a starilor superioare de constiinta si chiar ca un mijloc de a le obtine.
In realitate iubirea, curajul, nonviolenta se nasc spontan in mintea si inima celui care experimenteaza, fie printr-o metoda sistematica, fie in mod natural, starea cea mai simpla a constiintei umane - constiinta transcendentala. Toate aceste standarde morale pot fi utile ca jaloane sau ca puncte de control dar ele singure nu pot rezolva nimic.
Aceiasi relatie exista intre standardele de calitate si realizarea calitatii totale. Standardele sunt utile ca puncte de control si trebuiesc perfect cunoscute. Trebuie sa existe un impecabil sistem al calitatii . Dar fara ca mintea indivizilor sa contacteze domeniul calitatii absolute nimic semnificativ nu se va realiza. Din acest motiv fara o cultura a intreprinderii care sa includa cultivarea sistematica a constiintei transcendentale sistemele de calitate vor fi mai mult certificari formale decit sisteme operationale care sa duca la produse de o calitate din ce in ce mai buna.
Orice seminar de "introducere in constiinta calitatii" arata ca beneficiile managementului calitatii totale sunt printre altele imbunatatirea productivitatii, reducerea costurilor, realizarea unui standard moral ridicat. Tabelul 1 mentioneaza citeva studii care demonstreaza cum pot fi realizate aceste beneficii prin Sistemul de management bazat pe Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat care are la baza tehnica Meditatiei Transcendentale. Promotorii acestui program sustin ca intregul buchet al calitatilor evolutive care se perpetueaza la nivelul cimpului etern al constiintei transcendentale (vezi anexa 2) infloresc spontan in viata individuala si colectiva pe masura ce mintea devine din ce in ce mai familiara cu cimpul unificat prin Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat. Ei considera ca ceasta a fost amplu demonstrata in vietile a milioane de oameni din toate partile lumii si prin cercetari stiintifice extensive in domeniile psihologiei, fiziologiei, sociologiei si ecologiei. Ei arata ca insufletirea tuturor acestor calitati in constiinta lumii a fost cel mai dramatic demonstrata de imbunatatirea calitatii evenimentelor mondiale atunci cind 7000 de experti in Tehnologia Maharishi ( radacina patrata din 1% din populatia lumii) s-au intilnit la MIU din dec.83 pina in ian. 84. Aceasta reuniune istorica si alte zeci de reuniuni similare au verificat practic formula pentru a crea o civilizatie bazata pe cimpul unificat.
Trebuie sa mentionam insa ca acest sistem de management nu este o alternativa la sistemele de management sau de calitate existente ci un catalizator al lor. Dealtfel numeroase firme incluzind nume de prestigiu printre care Sumitomo Heavy Industries, Volvo, Toyota, etc au introdus deja programul MT pentru manageri si salariati si au avut rezultate pozitive.
TABELUL 1
Reducerea tensiunii si ingrijorarii profesionale -- Referinta: 1. Enlightened Management : Building High Performance People (Fairfield I.A. MIU Press, 1989).
Imbunatatirea relatiilor personale si profesionale -- Referinta: 1. Academy of Management Journal 17(1974): 362
Abilitate crescuta in rezolvarea problemelor -- Referinte: 1. Personality and Individual Diferences 12 (1991): 1105-1116 2. Perceptual and Motor Skils 62 (1986): 731-738. 3. The Journal of Creative Behavior 19 (1985): 270 -275. 4. Journal of Clinical Psichology 42 (1986): 161-164.
Cresterea productivitatii si a profitului: 52% Crestere a productivitatii; 39% Scaderea costurilor cu forta de munca; 50% Scadere a zilelor de munca pierdute ; 120% Cresterea salariului/salariat -- Referinta: 1. Enlightened Management : Building High Performance People (Fairfield I.A. Maharishi International University Press, 1989). 2. Business Time (Taiwan) (January 22, 1989). 3. The Journal of Iowa Academy of Science 96 (1989):A32.
Cresterea satisfactiei profesionale si a productivitatii - Referinta: 1. Academy of Management Journal 17(1974): 3622. Enlightened Management : Building High Performance People (Fairfield I.A. MIU Press, 1989). 3. Business Time (Taiwan) (January 22, 1989). 1Numeroasele toponime din spatiul nostru geografic citate de Nicolae Miulescu (Daksa Gods Country) ca fiind regasite in literatura vedica si existenta unor izomorfisme structurale intr cele doua culturi (vezi N. Miulescu, D. Draghicescu, N. Densusianu, B. P. Hasdeu, Eminescu, Blaga, C. Noica, Anton Dumiriu) justifica presupunerea ca aceste structuri lingvistice au fost folosite in experimentarea starilor superioare de constiinta pe fondul unui proces semiautomat (activitatea lingvistica) in acelasi mod in care structuri lingvistice simple, uneori aceleasi, au fost folosite in tehnicile de reintegrare vedice:"Ca orice activitate semiautomata, cum este cea lingvistica - dealtfel strans legata de aceasta din urma - devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psiho-somatice de care depinde" S. Al George - Limba si gandire in cultura indiana. 2 Platon in Charmides, Macrobius, Pomponius Mela, Herodot, Strabon, Dodor, Arria, Lucian, Iulian folosesc pentru poporul din acest spatiu expresia "poporul nemuritorilor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru feedback !