Una din cele mai mari lectii pe care ni le da Steve Jobsomul care este in mod evident la baza a doua tipuri de societati, societatea informatiei, pentru ca este inventatorul PC-ului si a societatii cunoasterii pentru ca, intre alte inventii, Ipod-ul este un accesoriu care generand fenomenul podcasingului este vector al societatii cunoasterii. Dar Steve Jobseste si la baza urmatorului, sau mai noului tip de societate, si paradoxal cel mai vechi, societatea constiintei.
Articolul budistul care a trait mereu cu... ne arata un Steve Jobs care a fost influentat inca de la inceputul activitatii lui de un concept crucial al budismului ZEN si care i-a devenit principiu de viata: mintea incepatorului a maestrului zen Shunryu Suzuki (1905 - 1971).
"Mintea voastra originara cuprinde totul in ea insasi. E intotdeauna bogata si de ajuns pentru ea insasi. Nu trebuie sa pierdeti niodata starea de multumire a mintii.
Aceasta nu inseamna sa aveti o minte inchisa, ci, mai degraba, o minte goala, deschisa si o minte atenta, pregatita. Daca mintea voastra este goala, este pregatita pentru orice, este deschisa spre orice.
În mintea incepatorului sunt intotdeauna multe posibilitati. În mintea expertului sunt puţine."
In ciuda titlului articolului nu credem ca Steve Jobseste budist, ai nevoie de mintea incepatorului ca sa vezi asta, ci ca a realizat, intamplator in budismul zen, un adevar universal. Mintea incepatorului exista si in crestinism si in alte culturi si este in ultima instanta un concept de bun simt, o experienta pe care fiecare din noi a trait-o. Prin Steve Jobsun principiu de viata care tine de societatea constiintei a generat idei care au sustinut amplu societatea informatiei si societatea cunoasterii. Istoria a fost creata de cativa oameni care au avut credinta se adevereste si in cazul lui Steve Jobssi ar trebui schimbata cu istoria a fost creata de cativa oameni de constiinta. Mintea incepatorului a fost aceea care a pus in orice tip de societate un bun inceput.
In societatea Constiintei "mintea incepatorului" transformata in tehnica si apoi in tehnologie va fi Open Source si puterea creatiei va fi la indemana tuturor.
In mintea lui Steve Jobs - Leander Kahney
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru feedback !