joi, 2 mai 2013

Puranas sau despre simptomele care anunta încheirea actualului ciclu al civilizaţiei terestre

Un amic mi-a semnalat un articol interesant scris de Andrei Plesu in Dilema Veche despre simptomele viitoarei epoci de fier care, spune Plesu, este acum viitorul nostru. Aceasta interesanta lista de simptome este descrisa in Puranas aparute în formă scrisă, în veacurile III-V de după Hristos dar venind dintr-o traditie orala mai veche de un mileniu. Reproducem lista pentru ca am comenta altfel acest text, aceste simptome. Andrei Plesu spune ca textele nu semnaleaza un sfarsit al lumii ci de un sfarsit al unei lumi care va fi urmata de un nou ciclu, de o noua varsta numita varsta de aur. Dar exista si opinii care spun ca semnele epocii de fier sunt in scadere si ca deja se fac simtite semnele epocii de aur. Una din aceste predictii este cea a Profesorului Dragnescu in cartea Societatea Constiintei si idei similare apar si in Revolutia constiintei, Ervin Laszlo si Stanislav Grof  si nu numai.   
Ni se pare extrem de important de a vedea care sunt semnele acestei ciclice Deveniri intru Fiinta, cum spunea Noica, ni se pare important de a dezvolta o autentica stiinta hermneutica a acestor semne, simptome mai ales pentru ca in acest proces nu suntem martori ci actori. Si de noi depinde daca semnele sunt evolutive sau nu. Noi putem produce aceste semne si nu suntem doar cititorii fatalisti al unor configuratii astrale.

Noua ni se pare ca acest articol merge mai mult spre zona curiozitatilor culturale cand de fapt in cultura indiana acest lucru este discutat in contextul unei stiinte a reintegrarii vietii. Mihai Draganescu fost presedinte al Academiei Romane, vede in  ontologia arhaica din Rig Veda "completitudinea tensiunii filosofice a omului" concretizata intr-un model de univers in care  omul are un rol, el "poate genera efecte antientropice, poate chiar sustine universul". Pentru profesorul Draganescu "nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, - intim legata de creativitate ca functie a omului in univers - ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos."

Daca Noica abordeaza filozofic acest subiect in Devenirea intru Fiinta, daca Draganescu vorbeste in Ortofizica de o posibila Ortotehnologie, Stiinta si Tehnologia Vedica Maharishi ofera solutii concrete pentru revenirea civilizatiei la "Varsta de Aur": grupuri de dinamica constiintei care sa creeze coerenta in constiinta colectiva si sa genereze o tranzitie de faza spre un mod de functionare mai organizat al societatii in ansamblul ei. In aceasta tehnologie o lista de cateva simptome se transforma in mecanisme de feedback extrem de complexe cum ar fi cel al Ideal Society Index proiectat inca din 1978 la MERU pentru a masura calitatea vietii in 108 tari incluse in proiectul pilot.

Efectul de acestor tehnologii ale constiintei a fost studiat utilizand intre altele o baza de date, the Conflict and Peace Data Bank (COPDAB) care este cea mai mare baza de date din lume care agrega numeroase surse ce includ si 70 de surse majore de stiri.

Poate multi ar spune ca asta nu e de mare interes pentru ca refera alta cultura, alte zone geografice dar noi suntem de parere ca un astfel de experiment al constiintei a fost facut si in Romania si credem ca nicaieri in lume nu a fost demonstrata o asemenea diferenta intre tendintele pozitive induse de un grup de dinamica a constiintei, intre 1978-1981 si cel mai dramatic declin al calitatii vietii unei comunitati,  aparuta prin interdictia acestor tehnologii intre 1981 si 1989.

Vom cita cateva simtome din lista publicata de Dl Plesu si vom incerca sa spunem de ce credem ca pe anumite zone geografice si anumite segmente de timp aceste tendinte negative au fost inversate deja.

„Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere. Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili. Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnate spre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate."
Credem ca asta refera, cel putin in zona noastra geografica, mai degraba era proletcultista decat cea contemporana. Dar acest simptom a incercat o reintoarcere intre 1981-1989.
Iar daca ne referim la planul global putem sa spunem ca Internetul este o dovada a inversarii acestor tendinte deorece iata o retea militara a fost restituita oamenilor cu toata suita de fenomene conexe care i-au urmat: societatea cunoasterii (toate cunoasterea omenirii accesibila gratis tuturor), social media.... Noi credem ca evolutia Social Media inseamna mai degraba o crestere a coeficientului de iubire in lume. Sa luam numai cele 2,7 miliarde de like-uri date anual pe Facebook. Multi spun ca asa se distruge de fapt comunicarea, ca totul este artificial dar nu trebuie sa uitam ca aici avem doar un alt canal de comunicare si ca in emitator si in receptor trairea este aceiasi ca la un contact direct. Un like este in termeni de Analiza Tranzactionala un stroke, un stimul care genereaza un raspuns. Poate ca o parte din ele sunt formale dar multe au generat deja in lumea reala familii in toata regula. Daca inca aveti indoieli cu privire la aceste miliarde de stroke-uri cititi TRANSACTIONAL ANALYSIS IN THE INFORMATION AGE scrisa de Claude Steiner autorul Competentei Emotionale bazata pe Iubire.

"Lucrătorii  manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti, o ireparabilă dezordine socială.
Necinstea va căpăta o răspândire fără precedent, la toate nivelele. Hoţii vor deveni lideri."
Aici lucrurile pot parea asa si din cauza Internetului, marele egalizator, dar care ofera insa si foarte mari oportunitati. Internetul a creat o revolutie in cunoastere si asta refacand ierarhiile, dand acces demoractic la instrumentele si mijloacele la care in trecut aveau acces doar putini. Am vazut jurnalisti aroganti suparati foc pe democratia instituita de Internet. Dar e la fel de adevarat ca acum un Eckart Tolle, de exemplu, poate vorbi la un miliard de oameni si oameni de calitate pot usor genera vaste efecte in constiinta planetei.  Intelectualul autentic are acum oportunitati mai vaste ca oricand. Acest statut nu se mai poate mentine suparandu-te ca Tuca pe Internet. Nu mai tine. Trebuie sa conduci poporul, ca un nou Moise, spre bunastare spirituala si materiala, trebuie sa-i arati calea dar si metoda si trebui sa-i oferi si punctele de control pentru resusita sau esec. Si trebuie sa fii un exemplu viu. Pentru mine un astfel de exemplu este David Lynch.

"Proștii, impostorii, naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „drepţi“, de bună calitate, vor avea tendinţa de a se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vinde mâncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de (fast-food! n.m., A.P.)."
Aici cred ca Puranele vorbesc mai degraba de un test al dreptilor. Un drept nu se retrage decat pentru a  isi reface strategia. Nu-l vad nici pe Moise si nici pe Gandi retrasi din viata publica. Dar da, sigur ca daca o vor face, impostorii vor avansa. Intelectualii autentici solidarizeaza intre ei si manifesta Legea Unica si aceasta este adevaratul spirit al legii si nu milioanele de legi si regulamente care fara spiritul legii sunt facute sa fie incalcate si uneori chiar de legiuitori. Intelectualul autentic este garantul constitutiei atunci cand insufleteste Constitutia Universului in spiritul sau. Daca intelectualii nu vor putea sa creeze nuclee care sa insufleteasca Legea, Constitutia Universului in constiinta natiunii ei vor vedea cum aceasta este incalcata chiar institutii menite sa o apere.

"Limbile vor săraci, vorbirea se va trivializa. "
Acest lucru este vizibil prin mijloacele de comunicare gen messanger, SMS  care prin abrevieri distrug limbajul dar este la fel de adevarat ca gandirea, cunoasterea  si implicit limbajul cunosc posibilitati fara precendet. Daca in 1982 a trebuit sa merg la universitate sa ma inscriu la unicul curs al unicului profesor de sanskrita din Romania, Dna Amitha Bose, acum pot comunica cu orice profesor de sanskrita din lume, pot invata cateva sutre din Patanjali, pot folosi o aplicatie de mobil ca sa invat cateva cuvinte in sanskrita, pot gasi gramatica de 3000 de reguli a lui Panini de care in trecut doar auzisem.
"Vor fi mai multe femei decât bărbaţi, vor prolifera asociaţiile criminale, va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru.
Se vor răspândi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda părului purtat în dezordine şi se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cu fanatismul.
Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pântecul matern şi se vor asasina direct sau simbolic eroii  fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor."
E adevarat ca sunt foarte multi someri dar in acelasi timp exista si uriase oportunitati, liceni care fac afaceri de milioane iar prin revolutia tacuta a Internetului, programele de asociere, oricine poate deveni asociat independent al celor mai mari branduri din lume: cu un click te poti angaja la Amazon.com, IBM, Dell si alte mii si mii de branduri gata sa te instruiasca sa-ti ofere know how. Totul gratuit. Si asta este fara precedent in istoria omenirii. Acum cateva zile navigam in platforma unei centrale de afiliere si fara sa vreau am dat clik pe un buton fara sa citesc ca acolo scria aplica la toate programele care te aproba automat. In secunda urmatoare am incepus sa primesc pe mail oferte si know how de la peste 100 de firme pentru ca fara sa vreau ma angajasem sa lucrez pentru 100 de companii intr-o secunda.
Ceea ce vreau sa spun este ca in aceasta perioada de tranzit spre societatea ideala coexista tendinte contrarii. Si depinde de noi pe care le incurajam, depinde de noi daca vom fi intre primii sau intre ultimii care sa trecem la societatea constiintei.

Textul publicat de A Plesu este completat cu Hesiod (Munci şi zile) care are viziuni asemănătoarea ale „Epocii de fier“:
"Discernământul (ca percepţie a deosebirii dintre bine şi rău) se va şubrezi, instituţia respectului va intra în derivă (vor fi respectaţi, preponderent, cei nedemni).
Vor câştiga teren neruşinarea, călcarea cuvântului dat, invidia.
Între părinţi şi copii vor apărea obstacole greu de trecut, forţa va prevala dreptăţii, ospeţia va declina, vulgaritatea va împânzi totul.”
 Da toate astea par evidente acum in societate dar la fel si contrariul lor. E un timp al alegerii. Dar trecerea spre era de aur este deja ireversibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru feedback !