sâmbătă, 31 iulie 2010

Eu si Tu - Alan Watts

"Faptul că eu sunt eu merge mână-n mână cu faptul că tu eşti tu. În cuvintele unui mare rabin din tradiţia hassidică: „Eu sunt eu pentru că tu eşti tu, iar dacă tu eşti tu pentru că eu sunt eu, atunci eu nu sunt eu, iar tu nu eşti tu”. În schimb, suntem amândoi un spaţiu comun între ceea ce
Martin Buber a numit Eu-şi-Tu şi Eu-şi-El56 - însuşi magnetul aşezat între poli, între eu
însumi şi tot ceea ce este perceput ca diferit." Alan Watts

From WAVES

Daca eu functionez pe nivelul nZ atunci sunt si eu si tu si el, spune desenul meu care valideaza orice filosofie.

From WAVES

marți, 20 iulie 2010

Eradicarea depresiei

Cred ca depresia va fi complet eradicata in societatea constiintei. In ciuda predictiilor care spun ca ea va fi dominanta in viitorul apropiat cred ca aceasta este predictia sumbra pentru cazul in care saltul calitativ la societatea constiintei nu se va face.
DE fapt depresia, depresia moderata nu crea deja cronicizata ci depresia existentiala este militanta. DEprimatul incerca sa faca scoala si nu de putine ori el lupta importiva sanatatii, nu numai a lui dar a modului sanatos de a fi pre care il considera maladinv. A te culca la 10 seara este pentru el ori boala ori semn de batranete, a avea idealuri pentru care arzi, care te conduc poate fi combatut de pe pozitia literei care te condamna pentru atributele spiritului. Spiritul fiind liber si cretor poate fi usor condamnat pentru ca el nu este in norma societati. De pe pozitia literei este usor sa condamni invocand norma. Da creatorul nu respecta norma, o sfideaza. Caracteristicile depresiei cum ar fi nefericirea, lipsa de sens, neodihna o plaseaza la anipodul spiritualitatii si mi-a placut expresia unui pastor intr-un film pe youtube: depresia este instrumentul diavolului.
Depresia este inselatoare si am vazut chiar deprimati care se ascund in petreceri simuland cheful de viata si punand masca bucuriei petrecarete. Foarte multi deprimati petrec pana noaptea tarziu pentru a ascunde o profunda lipsa de sens existential. Un mare deprimat poate fi un teolog catafatic care condamna pe exponentii teologiei apofatice. Depresia este extrem de versatila. Un semn al depresiei poate fi si acela ca iti este teama sa ramai cu tine insuti. Deprimatul nu vrea sa fie singur pe calea lui si ti-o va impune si tie. Iar asocierea depresiei cu litera religiei este una dintre cele mai proaste combinatii pentru ca in acest caz deprimatul va vrea sa te convinda sa vii pe "calea" lui care nu sfarseste bine pentru ca in spatele literei nu e nimic, spiritul nu sustine demersul. De fapt aici nu cred ca vorbim de o credinta reala ci de o nevroza. O astfel de nevroza e dominata de vreau acum, repede, vreau ca tu sa... si in nici un caz de Faca-se voia ta.

disclaimer: nu sunt un specialist in psihologie sau stiinte conexe si articolul reprezinta doar opinia mea personala si nu o informatie de autoritate.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Avatar filmul - o idee excelenta

Am vazut in sfarsit Avatarsi nu am vazut inca versiunea 3D. Presupun ca as fi fascinat dar nu cred ca as putea sa nu vad ideea filmului. 9 din 10 persoane daca nu toate, din cei care l-au vazut, mi-au spus ca efctele sunt bune ideea e slaba. Mie ideea mi se pare excelenta desi extrem de greu de tratat vizual sau filmic. Eu as vedea in Avatar un film despre schimbarea de paradigma, sau mai exact unul din filmele care sustin schimbarea de paradigma. Am fost pana acum in paradigma omului ca stapan al naturii si, cel putin de la cartea lui Progogine, Noua alianta, ca sa luam un landmark in stiinta, incepem sa ne asumam noua paradigma a omului ca aliat al naturii. Daca nu ai citit cartea lui Prigogine, daca nu ai experinta avatarului intr-o lume virtuala ca Second Life (desi diferita), daca nu ti-ai calculat niciodata amprenta de carbon, daca nu practici o metoda de reintegrare a vietii  nu cred ca ai contextul pentru a intelege  mai mult decat primul nivel de semnificatie al filmului si anume acela ca o populatie primitiva, dotata cu arcuri se bate una superioara, si anume a noastra. Nu cumva primitivii erau mai superiori ? Nu cumva arcul si sageata au acelasi simbol cu cel din Upanisade? Sigur ca se pot critica anumite tratari ale ideii dar asta poate fi din faptul ca ideea este in zona in care daca tratezi lucrurile corect nu ai dramatism, nu ai scenariu si actiune pana la urma. Vreau sa spun ca daca vorbim de o civilizatie evoluata si in asemenea armonie cu natura nu am avea o tratare prin feed back ci prin feed before (prevederea). Nu raspunzi unui atac dupa ce se produce si nu ataci tancu cu arcu ci folosesti peace wings pentru a creea ceea ce se numeste victorie inainte de razboi "victory before war". O civilizatie intelepta preintampina, prin actiuni similare cu cele ale populatiei Navi, de conectare la natura profunda, insasti nasterea unui inamic. Cautati "invincible defence" ca sa vedeti ca asemenea concepte nu sunt chiar fictiune. Dar evident atunci nu putem trata filmic asta  si nu putem transmite un mesaj. Se spune ca popoarele, am putea spune si civilizatiile, fericite nu au istorie. Din nefericire civilizatia noastra se pregateste pentru o isorie tumultuoasa cand ar fi extrem de simplu sa invatam sa accedem colectiv la domeniul infinitei corelatii, la zona unde totul se leaga de tot si sa traim doar Fericirea. Sigur atunci James Cameron nu ar mai face nici un film dar nimeni nu ar deplange asta pentru ca deja l-ar trai ca erou si viata ...bate filmul. Dar speram totusi ca fimul, filmele Avatar, nu sunt decat o parte din mecanismul de feedbefore al civilizatiei si sa speram ca vom avea intelepcinea sa actionam cu feedbefore si nu cu feedback.
Trebuie sa spunem si ca Avatar este unul din filmele societatii constiintei pentru ca pune cateva din problemele ei desi noi nu credem ca o societate a constiintei poate fi una primitiva din punct de vedere tehnologic chiar daca si conceptul de tehnologie trebuie revizuit. Nu de alta dar pentru a nu semana cu generalul cu creer de musca si muschi de otel care nu intelege ca lupta contra propriei naturi semana cu prostia de ati taia craca de sub picioare si in film, ca metafora sa fie eficienta, copacul e secular.

Joc Avatar The Game, pentru PC