duminică, 6 noiembrie 2011

Deepak Chopra - Invata cum sa meditezi

Un film interesant marca Chopra.

Recomand acest interesant film al lui chopra dar cu urmatoarele mentiuni:
- In film Chopra pare sa baneze tehnicile meditative care utilizeaza mantre si aici credem ca nu se refera la tehnici ca MT, pentru care a fost unul din cei mai mari promotori ever ci tehnicile care utilizeaza repetitia mantrelor ca pe ceva magic: rostesc x mantra am y efecte. In tehnci cum ar fi MT mantra este un proces, ca si respiratia, si in practica mantra nu are o semnificatie sau o pronuntie exacta.
In "Limba si gandire in cultura indiana" Sergio Al George descrie tehnicile meditative autentice care utilizeaza mantre in genul MT in acest fel: "Ca orice activitate semiautomata, cum este si cea respiratorie, cea lingvistica - dealtfel strans legata de aceasta din urma - devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psihosomatice de care depinde".
Desi sunt foarte sugestive imaginile care descriu procesul meditatiei credem insa ca filmul nu descrie suficient de bine cea mai importanta faza a meditatiei, momentul transcenderii. Pentru ca transcenderea nu se poate ex-plica. Cum constiinta indreptata spre un obiect, un proces semiautomat care devine tot mai rafinat, si devine apoi constiinta pura nu este un proces dual. Ex-plicatia presupune o dualitate iar instrumentele explicatiei, metafora si modelul, au doi termeni pe cand transcenderea presupune unul singur. Tagore spunea ca omul nu poate invata decat de la om asa cum focul numai de la foc se aprinde.
- In plus credem ca traditia este extrem de imporatanta. Meditatia este un proces de integrarea si neurofiziologia meditatiei arata ca aspectele arhaice ale creierului sunt integrate cu cele recent achizitionate. Yoga este corticalizarea vegetativului, spunea AlGeorge si ar trebui sa adaugam ca Yoga este modernizarea arhaicului in sensul integrarii arhaicului in modernitate. Noi ca fiinte sociale trebuie sa integram aspectele arhaice, traditia noastra culturala, cu cele moderne. Eliade spunea ca aceasta ae efectul vastizarii spiritului nostru. Societatea nu este numai sistem ci si arhem spune Mihai Draganescu. Chpra a recuperat aceasta cunoastere din traditia indiana pe care pana la intalnirea unui maestru, altul decat respiratia sa, o ignorase. A elimina traditia din ecuatia evolutiei spirituale este ca si cum ai elimina cu scalpelul paleocortexul pe motiv ca este "invechit".
Cu toate aceste probleme m-am intalnit practic in 84 cand, pentru ca nu mai speram ca societatea comunista va mai permite vreodata accesul la tehnici autentice am riscat sa transmit prietenilor o tehnica similara cu cea a lui Chopra. Am realizat ca responsabilitatea mare, poate cea mai mare responsabilitate pe care un om si-o poate asuma.