vineri, 5 iunie 2009

Test cod foto Flixter - Julia Stiles

Cipul si codul de bare

Lumea crede gresit ca problema cip-ului este o problema pusa exclusiv de teologi si unii sunt convinsi ca este vorba de o marota.

Cu un deceniu in urma Profesorul Draganescu, fostul presedinte al Academiei Romane spunea: "nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, - intim legata de creativitate ca functie a omului in univers - ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos."

Problema aceasta a fost pusa initial de oameni de stiinta, si iata Draganescu este de formatie inginer electronist, si este o problema extrem de vasta, de serioasa si vizeaza toate aspectele fiintei umane si in principal mintea umana care se comporta din ce in ce mai mult ca un calculator. Cat timp consacrati zilnic pentru deautomatizarea mintii ?

Decadenta nu consta in faptul ca niste nebuni se gandesc sa ne amprenteze, astia au fost si vor fi mereu, ci poate consta, printre altele, in faptul ca, de exmplu, un teolog intrebat despre isihasm, care ar trebui sa fie o metoda autohtona pentru deautomatizarea mintii, pentru accesul la neformal, la har a raspuns: "de ce sa te rogi ca un papagal?".

Am invatat dintr-o rugaciune extraordinara scrisa de marele mitropolit sârb Nicolae Velimirovici, si care se numeste: Rugaciune pentru vrajmasi din care as da un fragment reprezentativ:
"Vrăjmaşii m-au învăţat să ştiu ceea ce puţin ştiu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmaşi afară de sine însuşi. Doar acela urăşte pe vrăjmaşi, care nu ştie că vrăjmaşi nu sunt vrăjmaşi, ci prieteni severi."

Se spune ca in relatia cu ceilalti putem fi fie paranoici fie pronoici. Aceasta rugaciune este pronoica adica in locul fricii de tot si de toate, in locul suspiciunii generalizate propune o atitudine opusa: intreg universul conspira pentru binele meu.

De ce nu am putea?

De ce nu am putea sa ne uitam telefoanele, id-urile de mess, twitter, Hi5, facebook si sa pastram doar comunicarea face 2 face? De ce nu am uita de call me, mail me in favoare alui...fluierati "my bonnye" sub balcon ? Cum, stai la 9 ? : ))) De ce nu am uita de RAM Memory si sa pastram ..."the sweet memory of your bubbling joy"? De ce nu putem sa uitam de Giga si de Tera si sa ne amintim clar clipa fulguranta cand privirile noastre s-au intalnit si am avut senzatia inexplicabila ca ne stim de la inceputul timpurilor? De ce am stins lumanarile si am aprins becurile pana si in biserici ? De ce amplificarea a inlocuit corul ingerilor? De ce nu uitam de ghivece si glastre pentru a ne aminti de gradini si florile de camp? I beg you pardon couse I never promise you a rose garden. Si dupa toate astea tocmai noi ne ne miram cu atata violenta ca cineva se gandeste sa ne puna un cod de bare pe mana si sa ne stocheze intr-o ordine perfecta pe planEta? Ne opunem unui eventual cod de bare sau cip pe mana dar pare sa nu ne pese de faptul ca de aproape un secol mintea noastra, sufletul nostru, sentimentele noastre sunt programate sistematic si reduse la aspectul lor formal deci cipate.

Si poate ca la limita am putea pastra o parte din toate acestea dar cu conditia sa intelegem ca niciodata, nici toate becurile din lume nu vor inlocui o lumanare si sa intelegem si de ce.