sâmbătă, 4 septembrie 2010

Cum se creeaza o lume mai morala

 Pentru Sara cu drag

Mi-a placut foarte mult blogul lui Adrian Nuta...pana cand am gasit articolul asta http://www.adrian-nuta.ro/despre-infidelitate-cu-acord-de-la-patriarhie/  Este o tema care am intalnit-o la...Bendeac si la...Pavel Corut. Eu nu inteleg perspectiva asta. Cum adica noi raportam morala de acum trei mii de ani la contextul nostru de astazi. Adica noi dupa 2000 de ani de crestinism le cerem lor sa fie la fel de morali cum putem fi noi astazi ? Pai nici macar acum 20 de ani in comunism nu puteai fi moral, contexul nu te lasa. Daca luai atitudine si incercai sa fii impecabil de moral era sinucidere. Sinuciderea nu e morala. Bendeac are circumstante, am putea crede ca glumeste, dar Adrian Nuta e un psiholog deci un om de stiinta, Corut mi se pare un om onest. Oameni buni, acum 3000 de ani morala nu exista, era alt context social.  Nu ii putem judeca pe oamenii de atunci in contextul de acum, nici macar pe cei care au trait in comunism nu-i putem judeca in contextul de acum. A N spune cu condescendenta despre despre S si  A ca ..au supravietuit si ei. Sa intelegem ca era moral sa se sinucida? Ei sunt apreciati nu pentru morala lor ci pentru ca sunt originea unei filiatii spirituale. Asa cum noi apreciem azi Adamul stiintific, acel om care a trait in Africa si e stramosul intregii omeniri pentru ca fara el nu am fi trait. Nu ne pasa ca el nu asoma animalele prin anestezie : )
Morala nu exista atunci. Ea s-a nascut cu primul om care a insufletint Constiinta Divina in constiinta colectiva si a crescut cu fiecare sihastru sau sfant din orice religie care a experimentat energiile necreate . Miile de sfinti care au vietuit de atunci pe Pamant fac ca astazi noi sa putem fi morali in mod spontan. Le datoram lor asta. Gasim acest impuls de a fi morali in adancul nostru. Dar el a fost sadit acolo de ei, de mii si mii de vieti inchinate sfinteniei, insufletirii Legii in lege..
Acum 3000 de ani daca nu-ti omorai aproapele era poate pentru ca si el avea o sabie sau o alta arma. Era un troc social, nu era morala. Nu trebuie sa fii foarte cult, nu trebuie sa ai acces la izvoare istorice, e suficient sa vezi la HBO Spartacus sau dinastia Tudorilor ca sa intelegi cum era morala in acele vremuri.

Moral este atunci cand actionezi spontan evolutiv si in acest mod actionezi numai cand constiinta transcendentala este insufletita in constiinta colectiva a natiunii, lumii etc. Morala se creaza si toti suntem invitati sa o facem. Cine creeaza morala nu e nevoie sa fie impecabil de moral ci doar moral la nivelul la care e societatea la momentul respectiv. Altfel se risca.  Nu cine e moral creeaza morala ci acela care experimenteza constiinta transcendentala si insufleteste astfel potentialul total al Legii naturale in constiinta colectiva a societatii. E oare moral sa mimezi niste reguli ca un robot programat? E moral un fatarnic?

From WAVES

nz - Nivelul Z - domeniul infinitei corelatii