marți, 20 iulie 2010

Eradicarea depresiei

Cred ca depresia va fi complet eradicata in societatea constiintei. In ciuda predictiilor care spun ca ea va fi dominanta in viitorul apropiat cred ca aceasta este predictia sumbra pentru cazul in care saltul calitativ la societatea constiintei nu se va face.
DE fapt depresia, depresia moderata nu crea deja cronicizata ci depresia existentiala este militanta. DEprimatul incerca sa faca scoala si nu de putine ori el lupta importiva sanatatii, nu numai a lui dar a modului sanatos de a fi pre care il considera maladinv. A te culca la 10 seara este pentru el ori boala ori semn de batranete, a avea idealuri pentru care arzi, care te conduc poate fi combatut de pe pozitia literei care te condamna pentru atributele spiritului. Spiritul fiind liber si cretor poate fi usor condamnat pentru ca el nu este in norma societati. De pe pozitia literei este usor sa condamni invocand norma. Da creatorul nu respecta norma, o sfideaza. Caracteristicile depresiei cum ar fi nefericirea, lipsa de sens, neodihna o plaseaza la anipodul spiritualitatii si mi-a placut expresia unui pastor intr-un film pe youtube: depresia este instrumentul diavolului.
Depresia este inselatoare si am vazut chiar deprimati care se ascund in petreceri simuland cheful de viata si punand masca bucuriei petrecarete. Foarte multi deprimati petrec pana noaptea tarziu pentru a ascunde o profunda lipsa de sens existential. Un mare deprimat poate fi un teolog catafatic care condamna pe exponentii teologiei apofatice. Depresia este extrem de versatila. Un semn al depresiei poate fi si acela ca iti este teama sa ramai cu tine insuti. Deprimatul nu vrea sa fie singur pe calea lui si ti-o va impune si tie. Iar asocierea depresiei cu litera religiei este una dintre cele mai proaste combinatii pentru ca in acest caz deprimatul va vrea sa te convinda sa vii pe "calea" lui care nu sfarseste bine pentru ca in spatele literei nu e nimic, spiritul nu sustine demersul. De fapt aici nu cred ca vorbim de o credinta reala ci de o nevroza. O astfel de nevroza e dominata de vreau acum, repede, vreau ca tu sa... si in nici un caz de Faca-se voia ta.

disclaimer: nu sunt un specialist in psihologie sau stiinte conexe si articolul reprezinta doar opinia mea personala si nu o informatie de autoritate.