duminică, 2 august 2009

Tolle si MT

In rezumat ce spune Tolle mi se pare la esenta esentelor si in acelasi timp simplu si usor de inteles si practicat, fara sa fie totusi o tehnica. Dar mi se pare asa dupa 30 de ani de meditatie zilnica. Sa fie oare din cauza asta ?

Inainte de invata MT am incercat si eu sa aplic invataturile lui Vimala Thakar, Paul Brunton si altele similare si nu am reusit sa ma tin de practica. Intrebarea este cat e de usor de aplicat pentru cineva nefamiliarizat cu practica meditatiei. Astept comentarii...


Eckhart Tolle resurse >>> Acum merita sa pui in joc tehnologia Home Cinema,mp3,Video sau poti sa le iei cu tine pe acest Vaio (Vaio de noi care nu avem inca un laptop ca asta)pentru a putea citi in parc, un loc ideal pentru a studia si practica aceste concepte.

Eckhart Tolle si Filocalia

Dupa citirea cartilor lui Tolle as spune ca lectura restituie sau dezvaluie in alt limbaj, mai prietenos, metodele de spiritualitate consemnate de Sfintii Parinti in literatura filocalica. Vezi Filocalia:

Initial am sesizat similitudini cu mari personalitati din est in acelasi post dar acum le-am separt in posturi diferite. Cred ca similitudinile cu trairile mistice ale Sfintilor Parinti atat de frumos comentate de traducatorul Filocaliei, parintele Staniloaie, necesita un post separat.

Cateva citate:
"Tacerea celor curati e rugaciune",

"Tine-ti mintea pururea necolorata, neintiparita, fara chip, fara forma, fara calitate, fara cantitate"

"Cei care se inchina lui Dumnezeu in chip potrivit Lui, in duh si adevar, si-I slujesc cum se cuvine, nu numai ca nu se inchina si nu slujesc intr-un anumit loc, dar nici in cuvinte rostite"

"Fara atentie si fara privegherea mintii e cu neputinta sa ne mantuim." Petru Damaschin

"Linistea este mai mare decat toate si fara de aceasta nu ne putem curati si cunoaste neputinta noastra si uneltirile dracilor, dar nici puterea si purtarea de grija a lui Dumnezeu nu o putem cunoaste din cele cantate si citite (174)" Petru Damaschin

"Caci cel ce se roaga cu gura se roaga aerului, nu lui Dumnezeu, fiindca Dumnezeu ia seama la minte nu la gura.(40)" Petru Damaschin

Vezi si http://www.dumitrustaniloae.ro/
Si vezi una dintre cele mai mari lucrari ale sale, in opinia noastra, Pr Dumitru Staniloae - Ascetica si Mistica din care ar trebui sa citam largi pasaje pentru a vedea cat de apropape ne aduce Tolle, si orice tehnologie a constiintei care duce la experienta Fiintei, de noi insine (aici in sensul de fiinta nationala). Cautand Dumitru Staniloae la Scribd.com veti gasi multe lucrari dar daca ar trebui sa cititi o singura carte, Doamne fereste desigur, : ) ca sa intelegeti spiritualitatea ortodoxa, aceasta ar fi (IMHO) Dar nu va fi usor de inteles fara experinta linistii transcendentale deoarece cartea vorbeste despre stari de fiinta si trairea Fiintei. Nu metafore sau modele ci experinte dincolo de dualitatea subiect obiect.

Cateva fragmente audio din Filocalia

A proorocit avva Neofit Pustnicul, un nevoitor isihast român, că “vor fi cu miile cei ce vor Urma Calea cea de Taină a Isihiei. Grele vor fi schimbările Lumii, dar tot aşa de minunate vor fi şi Renaşterile Spirituale ale multora. Va coborî din Munte şi din Peşteri Lucrarea cea de Taină a Isihiei până în Inima Oraşelor şi mulţi Tineri, aparent neştiutori, se vor Trezi cu tărie la o Viaţă de Duh asemănătoare celei din vechime. Minunată va fi această Înviere tocmai acolo unde moartea se crede stăpână! Duhul Cel Prea Sfânt îşi va arăta Puterea mai presus de toate. Lucrarea cea de Taină a Isihiei va înflori în pustiul multor Inimi ce vor deveni apoi Ceruri Întrupate [...] Lucrarea cea de Taină a Isihiei va fi Taina Viitorului Lumii noastre. Istoria ce vine va fi cea mai teribilă confruntare dintre Lumină şi întuneric, dintre Duhul Vieţii şi al morţii. Dar Puterea Luminii va fi atât de mare încât va depăşi toate legile fireşti”.
din http://bisericasecreta.wordpress.com/


Eckhart Tolle resurse >>> Acum merita sa pui in joc tehnologia Home Cinema,mp3,Video sau poti sa le iei cu tine pe acest Vaio (Vaio de noi care nu avem inca un laptop ca asta : ))))pentru a putea citi in parc, un loc ideal pentru a studia si practica aceste concepte.