sâmbătă, 1 august 2009

Eckhart Tolle, Vimala Thakar, Ramana Maharishi, Paul Brunton

Cateva comentarii:

In Death Dying The Greatest Portal Tolle spune ca daca toata lumea ar fi verde culoarea verde nu ar exista, diversitaea formelor ne face sa vedem ca exista Cel Fara Forma. Observand diversitatea schimbarilor realizam aspectul neschimbator, Etern al vietii. Cred ca aceasta este ideea din spatele uriasei diversitati a asenelor in Yoga - a realiza in spatele formelor pe Cel fara Forma. In spatele atator schimbari de pozitie descoperim pe cel Neschimbator. Cu atat mai mult cu cat oricare din cele 85 de mii de asane se termina intr-o faza neschimbatoare cand ne intindem, in Savasana, pentru a fi constienti de schimbare de pe pozitia martorului neschimbator. Savasana inseamna pozitia cadavrului si este o denumire perfecta in contextul in care din aceasta realizam formele trecatoare, posturile schimbatoare. Acceasi idee pe care o sugereaza Tolle, ca trebuie sa intalnesti moartea inainte sa te intalneasca ea pe tine. Sa realizezi ca totul moare, trece , se schimba de pe platforma Nemuririi, Neschimbarii. In spatele formelor realizezi viata fara forma. Punandu-ti corpul in diverse posturi relizezi postura ta unica in univers. Cele doar cateva posturi ale occidentului, culcat, pe scaun si in picioare risca sa nu ne lase sa vedem acel unic Asana, care cf Ramana Maharishi este asezarea ferma in Sine.

Eckhart Tolle propune o meditatie similara metodei lui Paul Brunton, in Catutarea Eului superior, in care Brunton inspirat de marea intrebare a lui Ramana Maharishi, Cine sunt eu ? , ne spune sa ne intrebam mereu: cine este cel care face actiunea ? Cine este cel care simte aceasta sau gandeste aceasta ? pentru a trezi raspunsul nediscursiv al Eului Superior. El ne propune sa sa facem periodic aceasta analiza pentru a descoperi cine suntem. Te intrebi: Cine sunt eu si analizazi: nu sunt corpul pentru ca el se schimba mereu , nu sunt gandurile pentru ca si ele se schimba si la fel sentimentele. Atunci in urma acestei analize, daca nu incercam sa o rezolvam rational, apare intuitia Realitatii Ultime, a Sinelui, Etern, Neschimbator. Raspunsul e o stare, e Starea, Starea etern dinamica, autoreferentiala, Infinita Corelatie a Sinelui Suprem.

Brunton ne sfatuieste sa privim spectacolul naturii pentru a realiza Sinele. Probabil pentru ca in fata unui rasarit de soare apare Martorul, Spectatorul pentru ca mintea nu mai eticheteaza, clasifica, analizeaza. Probabil din acest motiv oamenii calatoresc, Camus spunea ca nezvolta simtul eternitatii, pentru ca nu ai unde sa incadrezi un peisaj din Marele Canion. Dar necesitatea de a calatorii nu e absoluta. Daca esti avizat cum sa o faci poti privi mereu cu un ochi proaspat, ca si cum ai vedea pentru prima oara, acelasi peisaj din Parcul Plumbuita, de exemplu. Si asta nu numai pentru ca Plumbuita poate sa aibe acelasi peisaj in mii de alte culori in functie de perioada anului, lumina zilei dar mai mult ca orice de capacitatea ta de a te uita fara sa faci rapel la memorie si taxonomie.

Cine sunt ? Nu sunt trupul, mintea, sentimentele dar toate astea sunt importante? Foarte importante tocmai pentru ca prin ele realizez, constientizez si canalizez sursa trupului, sursa mintii si a sentimentelor. Daca trupul meu nu ar trece prin atatea stari, mintea mea prin atatea ganduri nu as realiza cat de important este spatiul dintre ele, The Gap. Su apoi trupul si mintea sunt cele care pot capta si utiliza potentialul informational urias al Tacerii de dincolo de ele.

Cateva citate de Ramana Maharishi
"Realizarea Sinelui este cel mai pretios ajutor pe care cineva il poate da umanitatii"

"Linistea inseamna elcventa suprema. Conferintele verbale nu sunt atat de elocvente ca linistea".

"In linite cineva intra in contact intim cu mediul. ADEVARUL este expus prin liniste."

"Natura nostra fundamentala este meditatie."

"Sinele este starea fara efort, Pacea Eterna"

"Q - Stiintele, ce devin ele ? RM - Ele ajung toate la Sine, Sinele este finalitatea lor."
Si aici putem observa ca Mihai Draganescu a formalizat Ortofizica si Maharishi Mahesh Yogi, Science of Being, singurele, dupa stiinta mea care includ aspectele profunde, neformale ale realitatii. E doar inceputul.

"Linistea Sinelui este mai puternica, mai vasta decat toate decat toate Shastras reunite."

"Linistea este Oceanul in care toate raurile tuturor religiilor se varsa pentru a se pierde."
Ramana Maharishi

Tolle ne duce cu gandul si la Vimala Thakar in Meditataia un fel de viata in care ea spune ca "meditatia este un fel de viata total. Meditatia este o stare de luare de cunostinta fara efort si alegere, tandru, cu supletea umilintei si un spirit de cautare autentica, a ceea ce reprezinta vita in noi si in jurul nostru."

"Nu a interpreta, a analiza, a judeca, ci a lua cunostinta de miscarea spiritului de anatomia lui, de chimia gandurilor, a emotiilor, de cum se pun in miscare reflexele, gandirea perceptia."

"Omul a pierdut aptitudinea de a privi lucrurile fara motiv, inocent, a pierdut eleganta, frumusetea simplitatii, frumusetea in sine a actiunii, spontaneitatea.
Vimala Thakar

Eckhart Tolle resurse >>> Acum merita sa pui in joc tehnologia Home Cinema,mp3,Video sau poti sa le iei cu tine pe acest Vaio (Vaio de noi care nu avem inca un laptop ca asta)pentru a putea citi in parc, un loc ideal pentru a studia si practica aceste concepte.

Niciun comentariu: