Lumea crede gresit ca problema cip-ului este o problema pusa exclusiv de teologi si unii sunt convinsi ca este vorba de o marota.
Cu un deceniu in urma Profesorul Draganescu, fostul presedinte al Academiei Romane spunea: "nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, - intim legata de creativitate ca functie a omului in univers - ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos."
Problema aceasta a fost pusa initial de oameni de stiinta, si iata Draganescu este de formatie inginer electronist, si este o problema extrem de vasta, de serioasa si vizeaza toate aspectele fiintei umane si in principal mintea umana care se comporta din ce in ce mai mult ca un calculator. Cat timp consacrati zilnic pentru deautomatizarea mintii ?
Decadenta nu consta in faptul ca niste nebuni se gandesc sa ne amprenteze, astia au fost si vor fi mereu, ci poate consta, printre altele, in faptul ca, de exmplu, un teolog intrebat despre isihasm, care ar trebui sa fie o metoda autohtona pentru deautomatizarea mintii, pentru accesul la neformal, la har a raspuns: "de ce sa te rogi ca un papagal?".
Am invatat dintr-o rugaciune extraordinara scrisa de marele mitropolit sârb Nicolae Velimirovici, si care se numeste: Rugaciune pentru vrajmasi din care as da un fragment reprezentativ:
"Vrăjmaşii m-au învăţat să ştiu ceea ce puţin ştiu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmaşi afară de sine însuşi. Doar acela urăşte pe vrăjmaşi, care nu ştie că vrăjmaşi nu sunt vrăjmaşi, ci prieteni severi."
Se spune ca in relatia cu ceilalti putem fi fie paranoici fie pronoici. Aceasta rugaciune este pronoica adica in locul fricii de tot si de toate, in locul suspiciunii generalizate propune o atitudine opusa: intreg universul conspira pentru binele meu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu