duminică, 7 martie 2010

Sanscrita - 3959 de reguli - cea mai stiintifica si mai putin ambigua limba de pe planeta.


Cand a fost descoperita prima data, gramatica lui Panini, datand din secolul 4 BC, a parut a fi primitiva cercetatorilor de atunci. Abia la jumatea secolului cand au fost create Gramaticile Generative Transformationalehttp://en.wikipedia.org/wiki/Transformational_grammar lingvistii au avut instrumentul cu care au putut intelege cat de evoluata era gramatica sanskrita a lui Panini.



(The oldest known generative grammar that is still extant and in common use is the Sanskrit grammar of Panini, called the Ashtadhyayi, composed by the middle of the 1st millennium BCE.  


Intre altele cercetarile facute de NASA au aratat ca gramatica lui Panini, avand 
3959 de reguli, si formalizand limba Sanscrita, limba care exprima gandirea unor oameni de acum 2500 de ani, este cea mai stiintifica si mai putin ambigua limba de pe planeta. 



Ceea ce ne pune intr-o si mai mare dificultate este faptul ca in limba Sanscrita avem un exemplu de limbaj natural in care exista o corespondenta intre semn si semnificatie. Devanagari inseamna limba zeilor pentru ca in sanscrita cuvintele nu sunt etichete alese mai mult sau mai putin arbitrar ci sunt forte, energii semantice care tind sa materializeze ceea ce semnifica. 
Celelelate limbi par prin comparatie limbaje artificiale asemanatoare cu limbajele de programare. Limba Sanscrita ne apare astfel in acelasi timp cea mai stiintifica dar si cea mai naturala si mai umana limba. 



Sanscrita pare sa fie astfel limba viitoarei societatii a constiintei. Celelalte limbi par mai potrivite pentru societatea informatiei. 


Niciun comentariu: