sâmbătă, 11 iunie 2011

Unda temporala zero

Un model foarte interesant in teoria complexitatii mi se pare a fi unda temporala zero a lui  Terence McKenna  sau aici intr-o versiune youtube.   Aceast model este o teorie fractala a timpului care este similar sau o continuare a modelului punctului Omega elaborat in 1945 de Pierre Teilhard de Chardin . Modelul lui McKenna sustine ca noutatea se va multiplica intr-un model fractal al timpului in care 4000 de ani de istorie se comprima intr-o perioada de 67 de ani de schimbari si noutate dramatica si toata isoria universului se va mai comprima inca odata intr-o perioada de 384 de zile pana in 21 decembrie 2012. Deci cam pe 1 decembrie 2011 ar trebui sa inceapa o accelerare atat de dramatica accelerare a ratei noutatii incat un sistem nervos nepregatit nu va putea porta. Si modelul mai face predictia comprimarii istoriei universului in ultimele 4 zile inainte de punctul Omega. Desi este o predictie stiintifica bazata pe un model matematic contextul 2012 o face sa para o prezicere cu mari sanse de a se neadeveri.

Dar modelul ramane extrem de interesant ssi nu putem sa nu recunoastem in viata noastra aceasta accelerare a ratei noutatii. Cand m-am angajat in 1971 am avut perioade de discutii filosofice la servici de o saptamana intreaga. Pare de neimaginat pentru angajatii de azi ca puteai sa vii la servici si sa discuti cu cineva o zi intreaga si inca una si inca una... o saptamana incheiata. In anii 80 inca mai puteam sa deschid pe birou cartea Eseuri asupra budismului Zen - Suzuky si sa nu ma opresc din lectura pana cand nu termin cele trei volume (copiate la xerox). Si totul se intampla intr-un institut de cercetare in calculatoare unde rata noutatii era totusi mare. Astazi este suficent sa stau zece minute pe balcon la o cafea si gasesc 20 de mailuri in inbox cu aproape tot atatea sarcini, am 3 pagini de useri si parole, zeci de contui pe social media, un tera de carti si filme documentare.
Mie imi e greu sa spun ca McKenna se inseala si ca nu ne indreptam spre o crestere dramatica a ratei noutatii. Pentru ca fiecare strapungere in tehnologia microprocesoarelor vine cu cateva sute de inventii/chip, pentru ca astazi fiecare din noi poate avea oricand acces la un tera de carti sau filme, pentru ca nu exista intrebare la care raspunsul sa nu poate fi gasit pe Google si pentru alte o mie de motive... Si pentru cam am fost mereu fascinat de punctul Omega, teoria lui Chardin care are cele mai mari sanse sa fie adevarata pentru ca este extrem de frumoasa si mai are sanse sa fie adevarata tocmai pentru ca e contestata de teologia catafatica.

Isac Sirul surprinde un moment in istoria devenirii constiintei. El spune despre isihasm:

"Din multe mii abia de gasesti unul care sa fi implinit poruncile si tot ce e drept si sa fi atins neprihanirea sufletului; din multe mii abia de gasesti unul care cu mari straduinte pentru rugaciunea curata sa fi gasit-o, sa fi rupt legaturile acestei vieti si sa fi dobandit acea taina, pentru ca multi nu a reusit sa gaseasca rugaciunea curata, ci numai cativa. Un om care sa fi ajuns la taina care vine
dupa ea si care e dincolo de ea, prin harul lui Dumnezeu, abia de poate fi gasit din multe generatii."
Sfântul ISAAC SIRUL

Avem pe de o parte momentul Taborului cand un sigur om avea acces la transcendenta si declansa in acest fel marea sinergie spre punctul Omega si avem istoria recenta cand Tofler spune in Socul Viitorului ca meditatia transcendentala de vinde ca si metodele de citire rapida.
Avem la inceput un singur om, Isus, avem apoi unul la cateva generatii si apoi milioane.
  • In 1945, Pierre Teilhard de Chardin[27] introduced the term Omega Point.
  • 14 February 1946: the day of the unveiling of the first electronic general-purpose computer (ENIAC), regarded as the birth of the Information Age.
  • In 2005, information was doubling every 36 months. IBM data—see page 41
  • In June 2008, information was doubling every 11 months. IBM data—see page 41
  • On 4 August 2010, Google CEO Eric Schmidt said: "Every two days now we create as much information as we did from the dawn of civilization up until 2003." Source
  • In the end of 2010, information was doubling every 11 hours. IBM data—see page 2

Ceea ce McKenna numeste reality-warping hyperspace, Chardin punctul Omega, Maharishi phase transition, Tolle un nou Pamant, Draganescu, Societatea Constiintei este daca suntem atenti si o realitate pregatita zi cu zi pentru fiecare din noi.

Dar cum ne pregatim pentru asta? Cum putem face complexitatii ce inseamna un eficient managemnt al complexitatii?

Cheia teoriei complexitatii pare sa fie aici: "Sursa unei complexitati dezorganizate este un mare numar de parti si absenta corelatiei intre elementele unui sistem."
Evident esenta managementului complexitatii pare sa fie corelatia si la limita accesul la corelatia infinita care defineste constiinta transcendentala. Cum putem obtine o cat mai mare corelatie, la limita infinita, intre elementele unui sistem altfel decat prin retele care asa cum spune Adrian Restian sunt antientropice. Prima tentatie ar fi ca solutia este in retelele internet, intranet, in mai noile retelele sociale. Dar nu este asa. Solutia reala este de a crea nuclee de coerenta bazate pe retele neuronale, grupuri de dinamica a constiintei care sa antreneze natural utilizarea retelelor internet, intranet si retelelor sociale ca instrumente antientropice si care la limita pot duce la corelatia infinita.

McKenna spune: "Our institutions, our epistemologies are bankrupt and exhausted; we must start a new and hope that with the help of shamanically inspired personalities, we can cultivate this ancient mystery once again. The Logos can be unleashed, and the voice that spoke to Plato and Parmenides and Heraclitus can speak again in the minds of modern people."
Si concluzia lui este:  I believe that this work must be done using hallucinogens.
In ciuda faptului ca experientele cu DMT par extrem de profunde si aduc o informatie uriasa nu vad viabila aceasta solutie decat pentru cercetare si in nici un caz la persoane care mai pot avea descendenti. Pentru ca noi trebuie sa producem o mutatie in biolgia noastra si asta nu se poate face prin aport chimic exogen ci prin mecanisme endogene, din fericire organismul, pineala secreta DMT, care sa produca o mutatie pe termen lung. Creierul poate produce asta prin resurse proprii alfel dupa o escapada de cateva decenii ne intoarcem in intuneric total. Daca folosim mecanisme exogene cele endogene se vor bloca si in timp se vor distruge. Daca cineva e purtat pe brate oricat ar fi de bine un timp in curand nu va mai stii sa mearga si in cateva generatii nu isi va mai putea folosii picioarele deloc. In ce priveste creierul este inca si mai grav pentru ca aici vorbim de o a patra stare fundamentala de constiinta care este integratoare pentru celelalte trei: vis, somn, veghe. Daca o producem chimic oare nu se inhiba mecanismele proprii de producere a ei? Asta este temerea mea.

Vezi:
Fizica nemuririi - Frank J. Tipler - Aceasta carte reprezinta o descriere a Teoriei Punctului Omega

Niciun comentariu: