duminică, 21 aprilie 2013

Respiratia - un portal spre Sinele Suprem

Unul dintre cele mai irationale lucruri care exista pe planeta este fara indoiala fumatul. V-ati gandit vreodata cat de uriasa este sfidarea ratiunii umane si divine din acest act profund inconstient? V-ati gandit vreodata cat de extinsa este aceasta plaga si cat de tupeist a fost marele infumurat cand a plasat acest gest in insati gestul esential al vitii, respiratia, in insasi atavismult creatiei divine a omului: cf "si Dumnezeu a suflat suflare de viata asupra omului". Gestul aceasta este o sfidare a primei legi a universului uman. Lumea omului a fost creata prin aceasta Lege si act in acelasi timp. Este lege si act pentru ca Dumnezeu nu emite o  lege, instructiunile ei de aplicare si aplicarea secvential in timp ci ele sunt simultane si consubstantiale: legea este si instructiune de aplicare si act de aplicare si nu este plasata in timp ci este eterna. Dumnezeu nu face gesturi efemere, la el totul este creat in eternitate si pentru eternitate. Si acesta este cazul respiratiei care  este un atavism al acelui Ruah, suflare de viata prin care Dumnezeu a creat omul. Prin acest gest suveran Dumnezeu nu numai ca a creat omul dar i-a transmis si un legacy prin care il face co-creator. In respiratia sa omul primeste Noul, Vechiul si Viitorul Testament simultan. In respiratie este cheia Imparatiei si portalul prin care lumea omului si lumea lui Dumnezeu comunica intru comuniune. Fiecare respiratie este un holon perfect care contine toata istoria creatiei. O respiratie constienta este o liturghie intr-o secunda  Daca vrei sa sfintesti aceasta clipa, daca vrei ca Cerul sa coboare pe pamant acum in clipa asta constientizeaza o respiratie. Daca vrei sa creezi ceva in viata ta, daca vrei sa-ti schimbi destinul ai acest tool divin. Respiratia este Duhul lui Dumnezeu in templul trupului tau. Respiratia constienta este insa chiar Sfanta Sfintelor.
In acest context fumatul este o sfidare cosmica si umana pentru ca intre cei care fumeaza sunt si oameni incredibil de inteligenti: prelati, doctori, oameni ai legii, educatori, profesori.
Cum se face ca raul s-a strecurat in insasiesenta binelui? Cat de mare este aceasta provocare si sfidare a ratiunii?
Perversiunea fumatului este in accea ca el ne ajuta, sau ne da impresia falsa ca ne ajuta sa constientizam cel mi sacru gest al creatiei. Dar de fapt el paraziteaza acest gest si este extrem de simplu sa il detasam de ceea ce este util si placut (mai degraba esenta fericirii).
Noi fumam de fapt, opinia noastra, pentru ca asta "ne ajuta" sa ne constientizam respiratia si asta este suprem la noi pentru ca nimic nu e mai sacru ca respiratia. Dar avem nevoie de acest vehicol kamikaze care este fumatul? Nu avem nevoie de nimic exogen, omul este un holon si el a fost creat autoreferential. Fumatul ar fi suspect ca mijloc chiar daca ar fi neutru pentru sanatate. Pentru ca este inutil. Nu ai nevoie decat de tine ca sa fi tu si de un altul ca tine ca sa aduci cerul pe pmanat.
Fumatul este o fisura in bolata Capelei Sixtine. Nu poti fuma sub Poarta Sarutului. Labis a scris: " Si am iubit de cand ma stiu cerul verii straveziu" si nu... fumuriu.

Fumatul ii ajuta pe oameni sa-si constientizeze respiratia prin faptul ca da consistenta si materialitate unui lucru subtil si inefabil cum este respiratia. Respiratia este invizibila, imperceptibila dar fumatul o face, dar cu ce pret, vizibila si concreta. Din pacate face aceasta impreuna cu sute de substante toxice si cu un cost urias pentru sanatatea si starea nostra de bine. Tehnicile de vindecare yoghina contin de mii de ani metode de materializare a respiratiei prin incarcare ei in imaginatie fie cu diverse culori fie cu intentii pozitive. Este binecunoscuta metoda prin care yoghinii isi imagineaza ca aerul inspirat are diferite culori si metoda de vindecare prin dirijarea suflului spre diferite organe foloseste incarcarea respiratiei cu diferite intentii si /sau sugestii. De exemplu ne imaginam ca inspiram o lumina alba vindecatoare incarcata de forta de viata prin parti si organe ale corpului altele decat narile sau gura care sunt specializate pentru aceasta functie. De exemplu a inspira printr-o mana si a expira prin cealalta, a dirija suflul incarcat cu energie vindecatoare spre organe care trebuiesc ameliorate sau a caror imbunatatire trebuie ameliorata sunt doar cateva din zecile, poate sutele de exercitii de acest fel.

Astazi tehnicile moderne de vizualizare creativa folosesc respiratia ca suport pentru diferite intentii si sugestii creative. Respiratia este suportul ideal in tehnicile de manifestare si creatia omului asa cum este descrisa in Biblie este modelul perfect pentru orice actiune de manifestare. Asa cum Dumnezeu a suflat suflare de viata asupra omului noi, pastratorii acestui suflu creator, putem crea in acelasi mod lucruri, putem manifesta realitati, situatii, putem ameliora procese. Respiratia este suportul ideal al intentiei creatoare.

Sigur s-au scris carti celebre si de succes cum ar fi In sfarsit, nefumator. Metoda usoara a lui Allen Carr - Allen Carr dar noi am vrea sa mergem si la esenta fenomenului, la cauza lui si sa-l vedem in context larg.
Trebuie insa sa vedem si ce s-a spus in afara semnificatiilor largi, ce spune medicina, ce conexiuni se pot face in context stiintific si medical. Una din cartile cheie este in acest sens cartea lui Allen Carr despre care puteti citi mai jos o prezentare:
În sfârşit, metoda miraculoasă pe care o aşteptau toţi fumătorii. Nu vei avea simptome chinuitoare de abstinenţă. Nu trebuie să ai o voinţă puternică. Nu eşti supus(ă) unui tratament de şoc. Nu ai nevoie de vreun substitut sau adjuvant. Nici măcar n-ai să te îngraşi. E uşor şi plăcut să te laşi de fumat cu metoda Allen Carr.
Dacă eşti fumător/fumătoare şi ai cumpărat cartea pentru tine, singurul lucru pe care trebuie să-l faci e s-o citeşti. Şi ţi se recomandă să fumezi în timpul lecturii!
Dacă eşti nefumător/nefumătoare şi ai cumpărat cartea pentru cineva drag ţie, nu trebuie decât să-l convingi s-o citească. Dacă nu-l poţi convinge, citeşte-o tu, pentru că ultimul capitol te învaţă cum să transmiţi mesajul cărţii celor din jur. Şi - mai important decât orice - cum să-ţi împiedici copiii să se apuce de fumat.
Metoda uşoară a lui Allen Carr are peste 90% şanse de succes. Ea se bazează pe experienţa proprie a autorului, care după o lungă „carieră" de mare fumător a trecut brusc de la 100 de ţigări pe zi la zero. Consecinţa a fost cartea de faţă, cu traduceri în mai toate limbile globului şi multe milioane de exemplare vândute, şi clinicile „Allen Carr" din întreaga lume, celebre pentru faptul că îţi rambursează banii dacă nu reuşesc să te vindece de fumat.
O primă ediţie a acestei cărţi a apărut în 2004. În 2009, Humanitas Multimedia a publicat audiobookul În sfârşit, nefumător în lectura lui Marius Vintilă.  Audiobook CD - In Sfarsit, Nefumator
Dar sa revenim la contextul larg. Fumatul este alterarea unui proces natural: respiratia. Ce este respiratia? Ce este respiratia in context mai larg intercultural si de ce nu cosmic?

Sanskritologul Sergio Al George, traducatorul Gitei in romana, spune ca tehnicile meditative autentice care utilizeaza mantre nu se bazeaza pe magia cuvintelor cum gresit credeau initial occidentalii ci pe cunostinte profunde de psihofiziologie: "Ca orice activitate semiautomata, cum este si cea respiratorie, cea lingvistica - dealtfel strans legata de aceasta din urma - devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psihosomatice de care depinde". Respiratia ca si fonatia este deci o parghie esentiala sau daca nu un punct de control in tehnicile de reintegrare a vietii.

In capitolul "Arta Fiintei si respiratia" Maharishi, fondatorul MT, descrie legatura care exista intre respiratie, procesele mintale si Fiinta Absoluta transcendentala:

Cu privire la fortarea unei respiratii mai incete Maharishi spune:
"Aceasta stare a respiratiei trebuie sa fie creata intr-un mod foarte natural, deoarece orice metoda nenaturala va crea presiune. Aceasta nu poate fi realizata incercand sa incetinim respiratia, deoarece incetinirea va forta procesul respiratiei. Problema este cum sa creem o stare o stare naturala de respiratie extrem de linistita in care respiratia aproape transcende activitatea.
Experienta arata ca respiratia devine mai rapida cand alergam si mai inceata cand stam. Este mai rapida dupa ce am mancat deoarece mai mult oxigen este necesar pentru digestia hranei. Respiratia este inceata sau rapida conform activitatii depuse de corp.
O activitate crescuta necesita natural o mai mare eliberare de energie in sistem , si aceasta necesita o respiratie corespunzatoare mai accelerata.
Aceasta arata ca indata ce mintea incepe sa experimenteze stari mai subtile ale gandului in timpul meditatiei profunde, ea se angajeaza ea insasi intr-o activitate mai mica corespunzatoare, si, ca un rezultat al acesteia respiratia incepe simultan sa fie mai linistita, mai rafinata si redusa in amplitudine. Cand mintea ajunge la experienta celei mai subtile stari a gandului, respiratia ajunge la nivelul cel mai superficial al ei, si, in cele din urma, cand mintea transcende cel mai subtil gand si castiga nivelul purei constiinte, respiratia ajunge la acea stare care nu e nici activa, nici pasiva, nivelul Fiintei Pure."
In acest pasaj Maharishi descrie respiratia ca un punct de control in experienta transcenderii prin tehnica meditatiei transcendentale. Numai prin comparatia cu o tehnica stiintifica si cu informatii pe care le avem din fiziologie putem intelege relatia profunda dinte minte si respiratie.

Aceasta relatie este cunoscuta de mult timp si, cultura indiana, o prezinta in cartile  ei fundamentale. La inspiratie, explica Vedele aceasta se produce un sunet care poate fi redat prin silaba SO, iar la expiratie sunetul produs de trecerea aerului este redat prin silaba HAM. Unind cele doua silabe se obtine SOHAM, una dintre cele mai venerate mantre din VEDE (care inseamna: "Eu sunt Acela", adica este constientizata identitatea dintre Sinele Esenta Individual si Sinele Absolut- Dumnezeu). Daca inversam ordinea celor doua silabe obtinem cuvantul HAMSA, care in limba sanscrita inseamna lebada. Lebada este simbolul sufletului individual din fiecare om. Hamsa este foarte frumos tradus de Sorin Marculescu ca gascanul macrocosmic in "Introducere în civilizaţia şi arta indiană" de Heinrich Zimmer.
Respiratia umana contine iata in mod natural sugestia fundamentala a marilor adevaruri, Mahavakias, ale Vedelor.

Si in traditia noastra spirituala gasim informatii relevante. Apropierea rugaciunii curate dupa metoda lui Nichifor Monahul citata de parintele Dumitru Staniloaie  spune:
"Apoi, sprijina-ti barbia in piept si indreapta-ti ochii sensibili cu toata mintea spre tine insuti. Si tine putin si inspirarea aerului ca sa tii mintea ta si sa afli locul inimii, unde obisnuiesc sa se gaseasca toate puterile sufletesti. Mai intai vei afla un intuneric gros, de nestrabatut. Dar staruind si facand acest lucru noaptea si ziua vei afla, o minune, o fericire negraita!"
Iata un fragment din procedeul care conform lui Nichifor Monahul de la Muntele Atos "duce repede la nepatimire si la vederea lui Dumnezeu:
"Tu deci sezand si adunandu-ti mintea, introdu-o, mintea adica, pe calea narilor, pe unde merge aerul la inima si sileste-o sa mearga impreuna cu aerul inspirat, la inima. Intrand acolo va inceta lipsa bucuriei si a fericirii", "... mintea cand se uneste cu sufletul (probabil cu intelesul de suflu, respiratie n.n) se umple de placere si de fericire nespusa"
Omul care respira prea repede nu poate cugeta linistit, explica cel mai mare teolog ortodox, parintele Staniloaie. De asemenea omul cuprins de patima respira accelerat. Nichifor nu foloseste termeni stiintifici, spune parintele, dar acestia redau in felul lor un adevar stiintific. In metoda lui Simeon se spune ca rarirea respiratiei, care asa cum am vazut in tehnicile orientale se obtine fara efort prin constientizare ei, este necesara pentru ramanerea mintii mai mult "in inima" (centrul spiritual al persoanei).

Am intrebat odata pe cineva care parea documentat in domeniul religiei daca fumatul este un pacat grav si pentru ca nu am fost multumit de raspuns am facut un mic research pe net. Cel mai avizat si mai logic mi s-a parut raspunsul unui preot care pe site-ul bisericii lui spunea ca fumatul este asimilabil cu pacatul sinuciderii. Pentru ca de fapt fumatul este, avand in vedere riscul dovedit pentru sanatate, o sinucidere cu efect intarziat sau o sinucidere in rate. Cine crede ca nu este un pacat grav poate sa analizeze asta in contextul faptului ca teologic respiratia este in legatura intima cu Dumnezeu si ca exista acelasi cuvant in ebraica pentru respiratie si Spirit, Duh. Nu cumva fumatul este asimilabil cu un pacat impotriva Duhului Sfant?

Constientizarea respiratiei desi este considerata o tehnica auxiliara ar putea fi chiar mai aproape de teologia apofatica negativa autentica intrucat nu are forma, nume, si chiar etimologic Ruah inseamna deopotriva Duh Sfant, spirit si respiratie.

Dar nu numai la Sfintii Parinti ci si in vechiul testament gasim mentiuni importante. Despre intelepciune se spune in Cartea înţelepciunii lui Solomon
Cap. 7. 25. ca : "Ea este suflul puterii lui Dumnezeu, ea este curata revărsare a slavei Celui Atotputernic, astfel că nimic nu poate s-o mânjească."

Fie ca este vorba de Biblie, de Vede si Upanisade, de Filocalia sau de profesori moderni de dezvoltare personala care au pastrat doar semnificatia practica a metodelor respiratia constienta continua sa fie recomandata ca portalul spre lumea noastra interioara, parghia de unificare a nivelurilor psihosomatice, o trambulina de salt spre starile superioare de constiinta. Aveti mai jos pe Kim Eng recomandata de Eckart Tolle descriind o astfel de tehnica.

Si pe Marlise Karlin care ne prezinta un exercitiu simplu, simplu ca un gest care se poate automatiza, de constientizare a respiratiei: tehnica celor trei respiratii constiente. 
Respiratia a fost folosita si ca suport al unor tehnici de programare neurolingvistica si va prezentam mai jos Reteaua Iubirii, o adaptare dupa scriptul cu acelasi nume din cartea Vizualizare Creativa – Jannifer Day – Teora 98

Va oferim in continuare doua scripturi de autosugestie care pot fi instrumente utile de constientizare a respiratiei chiar daca aici respiratia este folosita ca suport pentru vizualizarea creativa:

In primul script ideea de revarsare este importanta pentru sporirea senzatiei de apartenenta la un tot mai mare – o modalitate semnificativa si valoroasa de a incheia sedinta de vizualizare creativa.   Multi oameni lucreaza astazi in firme care au retele nationale si multinationale si toti suntem legati intre noi prin retele informatice, prin Intranetul corporatiei, toti suntem conectati la Internet, sistemul nervos al planetei, dar la baza tuturor retelelor este o retea a inimilor legate intre ele prin iubire. Va invitam sa ascultati:
Reteaua Iubirii  

Asculta mai multe audio podcast

Aveti mai jos si scriptul dupa care a fost facut acest podcast audio pentru cazul in care doriti sa va faceti propria inregistrare.  Daca da, va recomandam sa folositi un program opensource foarte bun:  Audacity.
Simtiti ritmul respiratiei. Inauntru (inspirati) si afara (expirati). Inauntru (inspirati) si afara (expirati). Simtiti cum respiratia voastra are acelasi ritm cu al tuturor celor din camera …Acum ascultati-va bataile inimii. Imaginati-va sau simtiti ca inima va bate in acelasi ritm cu al celorlalti colegi din camera…simtiti toate inimile batand in acelasi ritm …batand laolalta…Acum mentinand atentia asupra inimii, ganditi-va la ceva sau cineva care va face sa simtiti dragoste…Simtiti dragostea in inimile voastre. Acum imaginati-va un fir de lumina trandafirie, calda si minunata, revarsandu-se din inima voastra in inima celui din stanga.. Acum imaginati-va un fir de lumina trandafirie, calda si minunata, revarsandu-se din inima voastra in inima celui din dreapta… Acum imaginati-va un fir de lumina trandafirie, calda si minunata, revarsandu-se din inima voastra in inima celui din fata…Acum trimiteti o parte din dragostea aceea pe care o aveti in inima, prin fire de lumina trandafirie, calda si minunata spre inimile tuturor celor care stau in aceiasi incapere cu voi…apoi trimiteti dragostea voastra fire de lumina trandafirie, calda si minunata spre inimile tuturor celor din cladirea in care lucrati (fie ea sucursala, agentie sau centrala)…apoi trimiteti dragostea voastra prin fire de lumina trandafirie, calda si minunata spre inimile tuturor celor celor care sunt in aceiasi localitate cu noi si apoi prin alte mii de fire de lumina trandafirie, calda si minunata spre inimile tuturor colegilor din tara si apoi din lume. Simtiti dragostea curgand…din inimile voastre si in inimile vostre prin aceasta imensa retea a iubirii. Simtim cum prin mii de fire de lumina trandafirie, calda si minunata suntem legati cu toti colegii nostrii din tara… din lume, intr-un Intranet al Iubirii …si simtim cum aceasta lumina se extinde la clientii nostrii si apoi incet, la toata lumea… fara deosebire. Acum reveniti cu atentia la respiratie…simtiti ritmul lent si relaxant al respiratiei voastre contopindu-se cu cel al tuturor celor din jur…Deveniti constienti de incaperea din jurul vostru si, cand sunteti gata, incet, foarte incet, deschideti ochii. 

O variatie a acestui script va trata respiratia ca pe o parola de acces la reteaua cosmica:

In fiecare dimineata ajungem la servici si ne logam in retea pentru a incepe lucrul. In aceasta dimineata ne amintim de o dimineata de vara cand ne plimbam pe malul marii si simtind briza proaspata si auzind valurile fosnind ritmic. La un moment dat simtim cum ritmul valurilor se sincronizeaza cu ritmul respiratiei noastre si cu o bucurie tainica realizam ca noi suntem copiii universului, ca noi avem si o functie cosminca, un rol in univers si ca pentru a ne exercita aceasta functie trebuie sa ne logam zilnic la Reteauna Cosmica.
Noi stim ca avem parola la aceasta retea de la incepul vietii. Parola este ascunsa in ritmul respiratiei noastre. Noi o stim atunci cand inspiram si expiram, cand inspiram si expiram. Este suficeint sa fim atenti la acest ritm al cosmosului in noi si …vom stii parola de intrare.
Acum ne vom loga la reteaua de la baza tuturor retelelor, la Transnet - reteaua cosmica a iubirii. Orientam atentia pe respiratie si observam ca pe masura ce suntem atenti la ea aceasta devine tot mai lenta, tot mai superficiala obiectul atentiei noastre devenind astfel tot mai mic, mai subtil pana cand respiratia devine aproape imperceptibila si constiinta noastra devine.. constienta pura…in acest moment noi suntem logati in reteaua retelelor. In aceasta stare simpla de a fi simtim ca stim totul, ca putem totul, ca iubim totul. Stim ca toata informatia universului este in noi, simtitim ca e suficient sa formulam intrebarea si raspunsul se formuleaza in acelasi timp. Simtim cum abundenta uriasa a universului este in noi. Simtim cum drumul ne ajuta sa-l mergem si lacul ne ajutasa-l innotam, simtim cum aerul ne ajuta sa-l respiram. Simtim ca iubim totul. Simtim cum prin mii de fire de lumina trandafierie, calda si minunata suntem legati de toti oamenii , de toate lucrurile din univers. Simtim cum cu fiecare din aceste respiratii  imperceptibile ne acordam cu toate inimile din lume intr-o pulsatie de iubire cosmica. Cu fiecare inspiratie primim Iubire si Cunoastere si cu fiecare expiratie o trimitem spre ceilalti. Dar urmarind respiratia aceasta devine atat de subtila incat la un moment dat acesti doi timpi, inspirul si expirul, cel in care primim si cel in care dam se contopesc intr-un unic timp in care suntem…suntem iubire cosmica, cunoastere cosmica. 
Revenind insa la fiziologie putem spune ca fumatul este un important factor de risc in cancer si este important de stiut ca in cazul acestei boli mebolismul vireaza spre un metabolism anaerob. Profilactic ar trebui sa incercam echilibrarea acestuia cu un metabolism aerob crescand ponderea factorilor care il genereaza si din care vom enumera cativa mai importanti..
Tipice pentru metabolismul aerobic sunt exercitiile de yoga si meditatia. In timpul meditatiei, spune Dumitru Constantin in Inteligenta Materiei, "aerobioza are efecte benefice asupra organismului cum ar fi prevenirea infrctului si a cancerului". El spune ca exista sperante ca in viitor curele de aerobioza favorizate de starea alfa indusa de meditatie sa poata fi utilizate in profilaxia acestei teribile boli care este cancerul.
Puteti vedea mai jos ce este metabolismul Aerob vs cel anaerob si ce exercitii pot fi utilizate pentru a le favoriza.


Trambulina  este un exercitiu de tip aerob foarte complex care actioneza simultan si bland asupra intregului organism prin 3x valoarea pulsului gravitational. Trambulina este un masaj balnd al de 3x forta gravitatiei. Acest puls maseaza fiecare celula a corpului cu aceiasi intensitate blanda. Este ca si cum un mar ar cadea in capul fiecarei celule si aceasta ar striga de fiecare cu fiecare nou salt evrika. :)


La fel este Zumba. O ora de Zumba arde 1000 de calorii. Este un exercitiu placut, aerobic, ce tinde sa devina miscare planetara. Flash moburile Zumba sunt fascinante. Like Zumba https://www.facebook.com/zumba  Twitt Zumba https://twitter.com/zumba .
Exista Zumba in toate orasele:
http://zumbatimisoara.com/,  http://zumbasibiu.com/, in toate tarile http://www.zumbaromania.ro/  Zumba nu este interzisa nicaieri pe cand fumatul tinde sa fie interzis peste tot.

Zumba este dansul care nu poate fi detronat decat de Kizumba. Este un exercitiu aerobic usor si placut.Asta desigur numai daca nu preferi Pilates on the Go carte scrisa de insusi antrenorul lui Pipa Midelton. Numai pentru printese.: )

Este greu sa supraestimezi beneficiile exercitiilor aerobice. Nu numai ca imbunatatesc sanatatea generala si calitatea vietii dar va pot lungi viata. Exercitiile aerobice ard grasimea, va imbunatatesc starea generala, intaresc inima si plamanii potenteaza activitatea sistemului cardiovascular, reduc riscul de diabet  si faciliteaza oxigenarea celulelor din zonele periferice.

Exemple de antrenament aerob: Bicicleta de spinning, alergatul pe banda, ture de bazin dar la o intensitate scazuta”. Exercitiile aerobe sunt ades intalnite si sub denumirea de cardio.  Puteti procura de la Ketler aparate pentru ambele tipuri de antrenamanet.

Kettler-Romania.ro

Tot de la Kettler puteti procura o minitrambulina. Principala temere la acest tip de aparat de fitness este ca ati putea intr-un apartament de bloc sa ajungeti foarte usor cu capul la tavan.: )) Nu se intampla asta, am testat noi, la 1.90. Dar o puteti folosi foarte usor si in aer liber ca in acest video de mai jos.Minitrampolinele Kettler au picioarele detasabile si pot fi foarte usor transportate in aer liber. Ele arata ca cea de mai jos sunt usoare, portabile si extrem de utile. In ciuda faptului ca cea de mai sus, tambulina desigur, pare sa aibe efecte surprinzatoare, cum ar fi stimularea consumului de lichide : )). Noi va recomandam cele doua modele de la Ketteler asemanatoare celei de mai jos, si pentru ca este exact trambulina pe care o avem si cu care lucram. Deci am testat-o.
TRAMBULINA 120 CM si
TRAMBULINA 95 CM


Cititi mai multe despre rebaunding aici  . Ceea ce nu putem insa sa nu mentionam special la acest tip de exercitiu este ca el iti ofera ceea ce putine exercitii iti pot oferi si anume o secunda de imponderabilitate, o secunda la fiecare 3 secunde de gravitatie zero, Este singurul exercitiu in care esti  o treime inger, o secunda pasare, o clipa de zbor. Acea secunda este insa un exceptional tool de manifestare, este clipa in care poti sadii, seeding, o idee creatoare: sa ma las de fumat, sa arat bine, sa am succes, sa-mi gasesc sufletul pereche... Ideea e ca atunci cand zbori, cand esti in cer, cand esti aprope de ingeri, sansa este ca ei sa auda mai usor gandul tau. : ))  In clipa de zero gravitatie sadeste in zbor gandul tau creator, trimite sageata catre targetul tau inefabil (sper ca nu irosesti inerfabila clipa pentru tinetele de vanzari: )

Antrenamentul anaerob este un exercitiu clasic de forta care se efectueaza la o intensitate mare intr-o perioada de timp scurta: cum ar fi de exemplu la seriile de repetari in forta care se fac la sala sa zicem pe aparate de acest gen:

Kettler-Romania.ro


Si nu in ultimul rand trebuie sa recomandam si cateva din ceaiurile utilizate in terapia antifumat: Pedicuta-Lycopodium clavatum, Sunatoare-Hypericum perforatum, Catina-alba-Hippophae rhamnoides, Leurda-Allium ursinium, Obligeana-Acorus calamus, Busuiocul- cerbilor- Mhenta pulegium, Salvie-Salvia officinalis. Si ca sa nu uiti de PLAFAR iti recomandam:

Plafar

Din pacate toate aceste metode de gen: ceaiuri, fitnes de tip aerobic, zumba ar putea sa nu dea rezultatul asteptat tocmai pentru ca asa cum spune in  Revolutia constiintei, Ervin Laszlo si Stanislav Grof  in aceasta adictie, ca si in altele similare si daunatoare poate fi vorba de o nevoie mult mai profunda, spirituala care gaseste in fumat si alte adictii doar un surogat de transcendenta. Prin spiritualitate, printr-o metoda de reintegrare noi integram lumea, ne integram in Societate, in Cosmos. Asa cum spunea un Koan ZEN aici este vorba de a te da de trei ori peste cap si a inghiti marea dintr-o singura inghititura. Asta inseamna a transcende brusc dualitatea prin experienta iluminarii, prin Satori. Brusc eu si lumea suntem una, aceasta este iluminarea. Dealul te ajuta sa-l urci si marea te ajuta sa o inoti iar ceilalti iti dau restul cum spunea Noica. Adica tu nu ai totul si ei iti dau restul, te completeaza, te intregesc, te cosmizeaza. Nu poti depasi nevoia de cosmizare prin cosmetizare. Nu poti inspira doua fumuri si sa-ti satisfaci nevoia de a fi una cu oceanul intreg. Prin shopping integrezi cateva fire de materie dar nu Cosmosul intreg. Pentru asta e nevoie de alt nivel de actiune. Ne ingrasam pentru ca vrem sa inghitim universul lingura cu lingura. Noi vrem sa asimilam lumea la un nivel la care efortul este infinit si rezultatul devastator. Dar exista un plan la care lumea poate fi asimilata simplu, instant ca bataia din palme a unei singure maini. Din acest motiv credem ca transcendenta ar trebui institutionalizata, inclusa in programe de preventie care sunt infinit mai putin costisitoare pentru ca este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa vindeci si este mai intelept si mai uman sa actionezi cu feedbefore (prevederea) decat cu feedback care este specific masinilor sau proceselor automate cu autoreglare. Exista un trend social aici si cartea Revolutia constiintei, Ervin Laszlo si Stanislav Grof  si medmoburile tot mai frecvente o demonstreaza.

Deci fumam pentru ca asta ne creeaza iluzia perfecta ca internalizam lumea exterioara, ca integram universul, ca suspendam dualitatea, ca transcendem. Fumatul este ILUZIA perfecta, SUROGATUL ideal pentru transcendenta. S-a spus ca fumul cald este eufemismul laptelui matern si ca fumatul ar crea iluzia un retour en erriere, o reintorcere simbolica la varsta de aur a copilariei. Da ontogeneza repeta filogeneza si aceasta cosmogeneaza. Da trebuie sa ne intoarcem inapoi sa repetam creatia lumii dar nu putem face asta decat in plan spiritual, planul in care comogeneza, filogeneza si ontogeneza se repeta in geneza gandului. Experimentand un gand la nivele tot mai subtile pana la baza lui noi repetam creatia cosmosului, transcendem dualitatea creator - creatie.
Calea transcenderii este ingusta, un singur proces urmarit pana la baza lui duce aici. Calea surogatelor este nelimitata: orice obiect al lumii exterioare poate fi un surogat: timbrele, pariurile, sexul, drogul, fumatul, alcoolul, shoppingul, fotbalul si altele la infinit.click to buy ; Revolutia constiintei - Ervin Laszlo, Stanislav Grof
O meta-analiză a tuturor studiilor de cercetare privind Programul Meditatiei Transcendentale legate de fumat, în comparație cu meta-analize ale programelor de prevenire și tratament standard pentru fumat, a constatat o reducere semnificativ mai mare a utilizarii de tigari printre cei care învață Programul meditatiei transcedentale, chiar dacă acest program nu implică nici o orientare cu privire la schimbarea stilului de viata sau obiceiurile. Referință: Tratamentul Alcoolismului 11: 13-87, 1994.

Meditatia are succes in tratarea adictiilor pentru ca ea creaza in mod natural si fara efort o legatura cu fiinta profunda transcendentala si cu starea de fericire pe care aceasta o aduce inlocuind starea de falsa satisfactie insotita de sute de efecte secundare negative creata de surogate ca fumatul, alcoolul, drogurile si altele. 

Niciun comentariu: