sâmbătă, 8 iunie 2013

Proiectul Supernova

Zilele trecute am auzit o discutie foarte interesanta pe postul TV Trinitas. Interlocutorul spunea ca Romania nu are un proiect de tara, la politicieni e aproape un tic verbal, si moderatorul a spus ca sustine dar, desi nu poate spune care este acest proiect, crede ca acest proiect trebuie sa contina valorile spiritualitatii crestine. De acord dar cu mentiunea ca proiectul nostru de tara, orice proiect  tara, a fost definit odata cu creatia universului, deci odata cu Revelatia Naturala si a fost redefinit prin Revelatia Supranaturala. Orice proiect de tara nu poate fi decat o varianta in cadrul si cu mijloacele culturii respective a Paradisului pe Pamant. Afirmatia e un truism de vreme ce nimeni nu cred ca vrea sa instaureze haosul, anarhia sau infernul pe Pamant. Deci nu vad de ce nu am spune, oricat de utopic ar suna, ca proiectul nostru de tara este "Romania, paradisul pe Pamant". Mai ales ca Romania este un paradis natural si nu trebuie decat sa nu il distrugem sistematic. Poporul are un geniu dovedit si nu trebuie decat sa ii cultivam creativitatea si sa nu distrugem traditia de educatie care a dat un Eliade, Brancusi, Noica, Eminescu etc. De secole rostim in Crez: astept viata veacului ce va sa vie, si nu vad de ce nu am avea un proiect clar si bine definit pentru asta. Un proiect de tara nu trebuie doar sa contina valorile sustinute de spiritualitatea noastra traditionala ci acestea trebuie sa fie insasi nucleul generativ al proiectului. Sa fim in UE nu este un proiect de tara dar sa fim noi insine in UE ar putea fi o componenta a lui.
Supernova star burst
© Photographer: Dragoneye | Agency: Dreamstime.com

Proiectul Supernova este un proiect posibil. El pleca de la metafora Supernovei folosita de Noica pentru varstnici si realitatea persoanelor retrase din activitate in Romania coroborata cu programul MT pentru persoane retrase din activitate elaborat de Maharishi.

Metafora este potrivita pentru ca Supernovele sunt stele mature care radiaza lumina in mediul stelar inconjurator dand uneori nastere la stele noi.

Ce spune Noica, si noi vom sublinia ce sustine ideea Proiectului Supernova :
"....înţelepciunea târzie reprezintă, dimpotrivă, eliberarea forţelor tale creatoare. Cei ce îmbătrânesc cu plinătate – cei câţiva, dar esenţiali lumii – trebuie să fie un fel de ‘supernove’ ale umanităţii: să lumineze puternic, apoi să se stingă în explozie…"
"Dar acum, abia, tot ce s-a acumulat de-a lungul anilor poate rodi cu adevărat. Dacă este drept că, în planul creaţiei ştiinţifice, prima parte a vieţii poate fi mai fructuoasă, căci îţi trebuie o acuitate, o atenţie şi o energie a spiritului care ţin aproape de animalitate la fel de mult ca de spirit…, în schimb pentru lumea valorilor şi cultura umanistă, partea a doua a vieţii este cea cu adevărat creatoare. Nu numai bărbaţilor dar chiar femeilor, partea a doua a vieţii, cu eliberarea ei de natură, le creează marile prilejuri ale spiritului. Cer ar fi umanitatea fără înţelepciunea ei? Ce este ea astăzi, fără această înţelepciune?"
"Căci poate de aceea este atât de multă nesiguranţă în reuşitele de astăzi, pentru că umanitatea n-a avut îndeajuns, în trecut, prilejul bunei îmbătrâniri. Oamenii se stingeau prea tineri”.
Totusi trebuie sa mentionam ca in vechea civilizatie Vedica rolul si locul batranilor era specificat cu precizie in codul etic. Cand fiul copilului se nastea era semnul pentru a te retrage sa atingi iluminarea spirituala.  Mihai Draganescu autorul cartilor: Stiinta si Civilizatie, Ortofizica (despre care Constantin Noica a spus ca este o opera ce s-ar putea inscrie in veac), Profunzimile lumii materiale, si fost presedinte al Academiei Romane, a vazut in  ontologia arhaica din Rig Veda "completitudinea tensiunii filosofice a omului" concretizata intr-un model de univers in care  omul are un rol, el "poate genera efecte antientropice, poate chiar sustine universul".

Sunset meditation
© Photographer: Zbb952 | Agency: Dreamstime.com

CE spun altii:

Academicianul Emilian Dobrescu crede însă că tinerii care ies azi de pe băncile şcolii n-ar trebui să se mai aştepte la pensie din partea statului.

"Eu sunt adeptul unui nou model educaţional. Acest nou model educaţional presupune ca cetăţeanul să nu aştepte ca statul să-i dea pensie. Trebuie din timpul vieţii lui active să-şi facă el propriile lui resurse. Noi aşteptăm să ne pensionăm, pentru că acesta este un model tradiţional, un model clasic al societăţii de consum, care a prevalat în secolul XX. Acest model este desuet, este depăşit", crede Emilian Dobrescu. 
Cu asta nu suntem de acord pentru ca ar crea o scindare intre stat si individ. Ar insemna ca accept ca statul e incapabil sa-mi gestioneze economiile, banii investiti prin cotizatie. Dimpotriva credem ca statul ar trebui sa garanteze un minim de asistenta: adapost, hrana si programe care restuie sensul in viata si utilitatea.
"Cine va reuşi să impună un nou model educaţional, acei indivizi, grupuri, state, aceia se vor putea număra printre cei ce vor popula planeta, continentul sau ţara în următoarele decenii sau în a doua parte a acestui secol".
Este ceea ce vom propune mai jos prin programul lui Maharishi pentru persoanele retrase din activitate.

Comunități mari de persoane retrase din activitate (pensionari) exista in aproape fiecare tara. Aceste persoane nu trebuie să lucreze, au timp, și sunt de multe ori in cautarea unor solutii de dezvoltare spirituala.

Maharishi a dezvoltat o strategie foarte puternica de abordare pentru persoanele retrase din activitate în propriile lor comunități, cu un program simplificat de TM, urmat de un curs de rezidență pentru o experiență mai profundă și inspirata, urmat de programul de sidhis și grupul de zbor.

Ce spune Maharishi >>>>>  

Credem cu tarie ca datorita viziunii lui Noica un ipotetic proiect Supernova ar avea sanse mai mari in Romania decat in alta parte. Este alegerea noastra. Acest program creaza si o deschidere naturala spre spiritualitatea traditionala intrucat experienta sistematica a constiintei transcendentale este referinta absoluta a oricarei spiritualitati.

Acest program este intarit de faptul ca exista efecte semnificative ale programului MT asupra procesului de imbatrinire.

Aceast program ar putea rezolva de la originea ei problerma juventologiei. Edgar Morin citat de Fred Muler descrie nodul gordian al hominizarii ca “Juvenilizarea cerebralizarii si cerebtralizarea juvenilizarii“. “Juvenilizarea corespunde unei incetiniri ontogenetice, adica unei prelungiri a perioadei biologice a copilariei si adolescentei si chiar unei nedesarvasiri ontogenetice”. “Prelungirea copilariei permite continuarea dezvoltarii oragnizationale a creerului…”. “Ritmul incet al dezvoltarii ontogenetice este favorabil aptitudinii de a invata, perfectionarii intelectuale, impreganarii deci transmiterii culturale. “Nedesavarsirea” care antreneaza cu ea hominizarea nu consta atat in trasaturile anatomo-fiziologice secundare ci in nedesavarsirea potentiala a creerului. Adultul este nedesavarsit cerebral in sensul ca creerul lui poate continua sa invete, poate asigura noi adaptari, dobandi noi strategii, noi deprinderi de a actiona dupa perioada copilariei si tineretii”. Autorul amintit conchide in continuare ideilor lui E. Morin ca o legitate a dezvoltarii speciei umane este aceea a permanentei ei intineriri. Ori acest lucru este sustinut prin programul lui Maharishi pentru persoanele retrase din activitate. Tineretea la maturitate si chiar la batranete este in mod natural numai un atribut al geniilor. Programul MT poate extinde acest atribut la persoanele obisnuite.

Detalii despre programul MT in Noua carte a Dr Norman Rosenthal's, Transcendence: Healing and Transformation through Transcendental Meditation (Transcendenta: Vindecare si transformare prin meditatia transcendentala) 


În stoc, livrare în 10 zile

Acest produs este vândut de Libris SRL, partener certificat în eMAG Marketplace. Comanda dumneavoastră pentru acest produs va fi facturată şi livrată direct de către acest partener eMag.

TM infografic by Norman Rosenthal


Niciun comentariu: