joi, 2 decembrie 2010

Pe ce nivel socializam

Am simtit aceasta realitate inainte sa o gasesc atat de clar explicata intr-un manual de Silva Method. Cred ca si mai profund este acest sentiment la tehnicile de meditatie cu transcendere unde cei implicati se intalnesc pe nivelul fundamnetal, domeniul infinitei corelatii. Domeniul unei absolute intimitati despre care s-a spus ca este mai intim decat respiratia si gandul. 


În cursul meditaţiilor adânci şi prelungite se nasc legături - mintea este sensibil receptivă, intra în contact fin cu alte minţi, întrun mod altfel familiar numai celor care au trăit împreună o viaţă întreagă. Majoritatea intimităţilor de o clipa sunt superficiale şi false şi lasă un sentiment de inconfort. Ele  durează puţin . Nu este cazul cu această experienţă; ea se desfăşoară la un nivel
psihic durabil.



From WAVES
Nivelul N1 este nivelul de socializare superficial, de club, de hobby in care relatiile create sunt majoritatea false si de scurta durata. Nivelul NZ este nivelul de socializare pe care relatiile sunt profunde si de durata. Sunt cei care socializeaza in cadrul experientelor spirituale, a grupurilor de meditatie, a sesinurilor zen. 

miercuri, 24 noiembrie 2010

Telepatica by mail sau ParanorMailul

S-a spus ades ,si s-a spus pe buna dreptate, ca mesageria electronica, internetul in genere, ne inhiba capacitatile latente de comunicare directa, umana ..nu stiu daca comunicarea telepatica este un cuvant bun, poate mai degraba comunicarea neformala.
Dar emailul si in genere comunicarea electronica poate fi folosita astfel incat sa potenteze comunicarea neformala.
Care e ideea, propunerea si provocarea mea. Haideti sa nu dam nici un email fara sa incercam sa ne trezim aceste capacitati adormite. Cum? Eu astazi i-am dar prietenei mele Tania, pasionata de constiinta, de crestere spirituala, un email  cu urmatoarea provocare: ce culoare am atasat mesajului meu? Ghiceste si da scroll pentru a vedea ce culoare ti-am trimis telepatic odata cu mesajul formal al mailului.  Am scris la sfarsit un cuvant, o culoare vizibila numai la scroll: ROSU. 
Orice articol de blog si orice pagina web poate avea asociat un astfel de element de comunicare neformala care sa ne puna la lucru intuitia. De ex :   Ce floare si ce culoare am asociat acestui post? Raspundeti.....si apoi click pentru a confirma  .  Si meajele Twitter pot avea asociat un fruct, o floare, o culoare.  Am putea folosi seturi limitate de culori, fructe, flori care sa aibe asociate un Tiny URL pentru a putea fi mai usor atasat.

joi, 7 octombrie 2010

Ion Gheorghe

Rasul se naste dupa plans - Scripturile -Ion Gheorghe 1983

Radea patul, chicoteau scaunele, masa, hohotea pragul de sus la pragul de jos;
Hahaia usa cand o dadu de perete cel alungat mai intai, cand venise;
Regele Sirmisa Gibilis se-apropie de patul celui ce radea cu totul si cu toatele numai de aur;
A ras bazileul cu fata la marul de sub fereastra; a ras si marul;
A ras marul , a hohotit pasarea care dormise pe-o creanga: jumatate hulub, cuc jumatate;
S-a pus mai incolo pe un cires: hohotea pom de la pom; toata livada;
Rasul lor ce era? Hohotul lor era floare:
Se starni vantul din zori: il apuca rasul de la pasare, de la pom, rasul de la rege, rasul de la fat
Auzira izvoarele; rasera; venira fiarele sa bea apa, jivinele sa se adape de dimineata;
Bausera, se linsera pe bot; isi stersera buzele pe genunchi, barbiile si le zbicira, picurandu-le-incet;
Le trecu un fior, o caldura; le veni istetime de om; se trezira din somnul stirpei dobitocesti;
Incepura sa rada, sa hohoteasca; isi dadeau seama unele de altele fara temere.

Start-up

Start-up colectie de articole si informatii

duminică, 19 septembrie 2010

Practicant SEO

Facand un pas inapoi spre Societatea Cunoasterii, am sacrificat un weekend dar am finalizat cursul de SEO de la http://www.seoinpractice.com . Cursul este interesant si util si mi-a placut si ca experienta de e-learning. Mi-a placut artificiul prin care certificatul este expus pe parcursul cursului in shade si acest shade dispare pe masura ce treci diverse etape ale cursului. Cursul nu este chair simplu daca vrei sa-l faci ca la carte pentru ca prespune practica, pe care nu m-am oprit sa o fac si presupune explorarea unor programe de SEO, promovarea lor este unul din scopurile cursului, nimic nu e gratis nu ? Programele se presupune ca le cumperi, le instalezi si le explorezi. Am ars sau am amanat si aceasta etapa cu pretul a cateva puncte la scoring dar e mai trusted asa. 100 din 100 parea suspect. 82 e mai interesant daca adaug si ca.. doar Gates are 100 : ))
Si in fine, tot o tehnica de SEO, iti poti posta certificatul pe blog :

Dar SEO el, SEO si eu pentru ca in pagina de profile am link la site-ul meu add-marketing.com de sand box despre care tocmai am invatat ca e varza la cuvinte cheie targetate.

SEO si trabaho No : )

Lista rusinii

A fost creat un site cu lista rusinii:

Lista Rusinii

Din nefericire trebuie sa spun ca am un model de univers care spune ca fiecare din noi poate sustine guvernarea Romaniei. Asta nu-i face pe ei mai putin vinovati dar ne face pe fiecare din noi mai responsabili. O tara nu e guvernata de un om sau de un grup chiar daca aparent asa se intampla. Este guvernata de calitatea constiintei colective a natiunii. Dovada ca Ceausescu "a condus Romania" si bine si rau. Toti sunt de acord ca in 1980 "era bine", toti localizeaza paradisul de buzunar al comunismului in aceasta perioada. De ce acelasi om, acelasi CEPEX a creat mai traziu o revolutie?

Oricum o astfel de lista nu foloseste, foloseste insa sa faci parte dintr-o lista a mandriei, o lista a celor care participa la un grup de dinamica a constiintei, un grup care creaza coerenta in constiinta colectiva a natiunii.

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Cum se creeaza o lume mai morala

 Pentru Sara cu drag

Mi-a placut foarte mult blogul lui Adrian Nuta...pana cand am gasit articolul asta http://www.adrian-nuta.ro/despre-infidelitate-cu-acord-de-la-patriarhie/  Este o tema care am intalnit-o la...Bendeac si la...Pavel Corut. Eu nu inteleg perspectiva asta. Cum adica noi raportam morala de acum trei mii de ani la contextul nostru de astazi. Adica noi dupa 2000 de ani de crestinism le cerem lor sa fie la fel de morali cum putem fi noi astazi ? Pai nici macar acum 20 de ani in comunism nu puteai fi moral, contexul nu te lasa. Daca luai atitudine si incercai sa fii impecabil de moral era sinucidere. Sinuciderea nu e morala. Bendeac are circumstante, am putea crede ca glumeste, dar Adrian Nuta e un psiholog deci un om de stiinta, Corut mi se pare un om onest. Oameni buni, acum 3000 de ani morala nu exista, era alt context social.  Nu ii putem judeca pe oamenii de atunci in contextul de acum, nici macar pe cei care au trait in comunism nu-i putem judeca in contextul de acum. A N spune cu condescendenta despre despre S si  A ca ..au supravietuit si ei. Sa intelegem ca era moral sa se sinucida? Ei sunt apreciati nu pentru morala lor ci pentru ca sunt originea unei filiatii spirituale. Asa cum noi apreciem azi Adamul stiintific, acel om care a trait in Africa si e stramosul intregii omeniri pentru ca fara el nu am fi trait. Nu ne pasa ca el nu asoma animalele prin anestezie : )
Morala nu exista atunci. Ea s-a nascut cu primul om care a insufletint Constiinta Divina in constiinta colectiva si a crescut cu fiecare sihastru sau sfant din orice religie care a experimentat energiile necreate . Miile de sfinti care au vietuit de atunci pe Pamant fac ca astazi noi sa putem fi morali in mod spontan. Le datoram lor asta. Gasim acest impuls de a fi morali in adancul nostru. Dar el a fost sadit acolo de ei, de mii si mii de vieti inchinate sfinteniei, insufletirii Legii in lege..
Acum 3000 de ani daca nu-ti omorai aproapele era poate pentru ca si el avea o sabie sau o alta arma. Era un troc social, nu era morala. Nu trebuie sa fii foarte cult, nu trebuie sa ai acces la izvoare istorice, e suficient sa vezi la HBO Spartacus sau dinastia Tudorilor ca sa intelegi cum era morala in acele vremuri.

Moral este atunci cand actionezi spontan evolutiv si in acest mod actionezi numai cand constiinta transcendentala este insufletita in constiinta colectiva a natiunii, lumii etc. Morala se creaza si toti suntem invitati sa o facem. Cine creeaza morala nu e nevoie sa fie impecabil de moral ci doar moral la nivelul la care e societatea la momentul respectiv. Altfel se risca.  Nu cine e moral creeaza morala ci acela care experimenteza constiinta transcendentala si insufleteste astfel potentialul total al Legii naturale in constiinta colectiva a societatii. E oare moral sa mimezi niste reguli ca un robot programat? E moral un fatarnic?

From WAVES

nz - Nivelul Z - domeniul infinitei corelatii

joi, 19 august 2010

Cred cu tarie ca toate fiintele umane sunt intreprinzatori

"I strongly believe that all human beings are entrepreneurs." - Professor Muhammad Yunus
Cred ca fiecarei fiinte umane ar trebui sa i se atribuie nu numai un act de identitate si un CNP ci si un numar la registru comertului si la 18 ani sa devina automat un om cu statut de intreprinzator. You inc.

Ce au bulgarii in plus?

Am vazut in Dilema un articol care nu mi-a placut deloc. Ce desprindere. Sunt convins ca toti romanii ar vrea ca cineva sa incerce sa raspunde de ce sunt mai coerenti bulgarii decat noi. De ce la ei se poate si la noi nu? Dezamagire.
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/bulgaria-mic-o-calatorie-peste-granita-cliseelor-de-plastic
E un simplu articol cu note de calatorie si nu incearca sa raspunda la marea intrebare. Pentru ca evident suntem vecini, ortodocsi, provenim din acelasi sistem politic comunist. Insa ei au ajuns la democratie prin revolutie de catifea, noi aproape de haos printr-un sacrificiu mult mai mare. De ce ? De ce ei pot face turism si noi cu o tara mai frumoasa nu la acelasi nivel?

miercuri, 11 august 2010

Familia coerenta

Familia coerenta este familia care reuseste sa gasesca regulat un timp de calitate care ii permite sa functioneze coerent. In acest caz intentiile, viziunile comune, proiectele au sansa de se realiza pentru ca ele sunt proiectate de la nivelul unei constiinte coerente de familie. Aceasta ...laser like consciousness sporeste enorm posibilitatile de realizare si evolutie pentru ca forta ei este similara cu forta luminii coerente a laserului care penetreza stanca si face ca holograma viziunii comune sa fie clara. Cand constiintele membrilor sunt incoerente ele isi anihileaza reciproc forta.


explicatie pentru orice
Originally uploaded by photosol


Familia coerenta este un sistem si nu o colectie de elemente disparate.
Chiar da este ideal ca ei sa mediteze cateva minute impreuna este un lucru rar si in prima faza conteza si simplul acord in lucrurile simple, sau mcar absenta conflictelor, contradictiilor. ambitiitlor tip gica contra. Traditional familia coerenta era asa pentru ca manca impreuna, mergeau la biserica impreuna, cantau impreuna cu corul deci participau impreuna la o forma chiar mai larga de coerenra sociala.
Uneori familiile monoparentale au mai mult succes in educatia copiilor lor pentru ca acolo nu exista conflcte gratuite, incoerenta in aplicarea deciziilor. Dar in evolutia spirituala coerenta in familie trebuie invatata asa cum pe o scara mai mare examenele sunt nu numai la coerenta in familie ci si la coerenta in natiune si lume.
Coerenta la nivel planetar nu se face numai prin grupuri largi de meditatie care se organizeaza uneori ci si prin evenimente care au loc la nivel international. De exemplu coerenta in acelasi val de compasiune cu cei care au suferit in tragedia de la 11 septembrie a fost contrabalansata de demonica bucurie a altora. Au fost si oameni pe planeta care s-au bucurat si au considerat asta un succes personal. Au picat un mare examen planetar. Uneori dincolo de ce par a fi aceste evenimente ele sunt si examene la materia constiinta colectiva.
Recompensa familiei coerente este in reusita copiilor. Chiar si coerenta simpla de tipul: hai sa nu ne certam in fata copiilor da roade. Reccumompensa societatii coerente este pacea sociala, absenta evenimentelor grave ca cel de la maternitatea Giulesti. Natiunea coerenta nu are istorie ci traieste in pace si bunastare iar pensionarii ei calatoresc si se plictisesc.



Care sunt efectele care apar la coerenta:

Prigoggine ne explica de ce la coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii, de ce "departe de echilibru materia incepe sa-si 'perceapa' mediul, sa distinga intre micile diferente, de ce 'comunicarea' si 'perceperea' sunt cuvinte cheie pentru comportamentul departe de echilibru."

Sistemul se comporta atunci ca un intreg, ca si cum ar fi amplasamentul fortelor cu raza mare de actiune. In ciuda faptului ca nu ele nu depasesc o sfera de ordinul a 10 la minus 3 cm, sistemul este structurat de parca fiecare molecula ar fi 'informata' despre intreaga stare a sistemului." (p 232) In aceste sisteme "portiuni ale sistemului separate prin distante macroscopice, devin corelate", "evenimente locale au repercursiuni de-a lungul intregului sistem. Fiecare parte a sistemului devine astfel capabila sa "simta" ce se intampla in alte parti. Sistemul se comporta ca un intreg. (p254)

Realizati ce se intampla daca transferam aceste lucruri asupra unui sistem ca familia.



La coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. In articolul "Coerenta ca ordine" din volumul Filosofia fizicii, Ed Politica, 1984, Victor Geiculescu, spune ca "fenomenele de sperfluiditate si superconductibilitate in care proprietatile materiei sunt atat de deosebite de cele cu care este obisnuita intuitia noastra din experienta cotidiana sunt exemple de stari in care functiile de unda ale unui numar enorm de particule sunt coerente." "Functiile de unda ale tuturor particulelor care participa la aceasta stare "s-au asezat" in faza si materia dobandeste la scara macroscopica proprietati uimitoare tipic ondulatorii" Autorul spune ca aceasta "coerenta a functiilor de unda la nivelul microscopic poate fi dobandita si si in sisteme care lucreaza la temperatura ambianta." deci in organismul uman.
Citat din Inventie si decoperire Fizica si constiinta

"Comunicarea este un cuvint cheie pentru comportamentul sistemelor coerente " spune Prigogine


From Blog 4 Heaven - un jurnal pentru societatea constiintei
Coerenta, liniste, odihna































Incoerenta, stress, dezordine



luni, 9 august 2010

Super widget - Globe revolvermaps





sâmbătă, 7 august 2010

Jonathan Goldman - Sunete vindecatoare

Jonathan Goldman este scriitor, muzician si profesor. El este o autoritate in materie de vindecare prin sunet si un pionier in domeniul armonicelor. Jonathan este autorul HEALING SOUNDS: THE POWER OF HARMONICS (Inner Traditions), SHIFTING FREQUENCIES (Light Technology) THE LOST CHORD (Spirit Music) and TANTRA OF SOUND (Hampton Road), si coautor al sotiei sale Andi. El a studiat cu maestrii ai sunetului atat din traditia stiintifica cat si cea spirituala Dalai Lama's Chanting Gyuto si Gyume Monks si a fost investit de Chant Master din Drepung Loseling Monastery pentru a preda Tibetan Overtone Chanting. Jonathan are un titlu de Bachelor of Science in Film Making from Boston University si un Master's Degree in studii independente in domeniul vindecarii prin sunete de la Lesley College.

Jonathan este director al Sound Healers Association; organizatie dedicata educatiei si constientizarii sunetelor si muzicii pentru vindecare. El este presedinte al Spirit Music care produce muzica de meditatie, relaxare si trasformare de sine.

Jonathan a creat numeroase inregistrari de varf incluzand: "Dolphin Dreams", "Sacred Gateways: Drumming and Chanting", "Trance Tara", "Ultimate Om", "Holy Harmony" and "Medicine Buddha"; creata pentru sanctitatea sa Dalai Lama. Cantecele sale s-au auzit pe albumul lui Kitaro, 2001 cu care a castigat Grammy Award.

Cel mai vandut album al lui Jonathan este "Chakra Chants" care a castigat in 1999 Visionary Awards pentru "Best Healing-Meditation Album" si "Album of the Year". Cele mai cunoscute albume ale lui Jonathan: "The Lost Chord", "The Divine Name" (co-created with Gregg Braden) asi "ChakraDance" a castigat de asemeni Visionary Awards. Ultimul album este: "The Tantra of Sound Harmonizer". Colaborarea lui cu Tibetan Chant Master Lama Tashi "Tibetan Master Chants" a fost nominalizata pentru 2006 Grammy Award ca "Best Traditional World Music".

sâmbătă, 31 iulie 2010

Eu si Tu - Alan Watts

"Faptul că eu sunt eu merge mână-n mână cu faptul că tu eşti tu. În cuvintele unui mare rabin din tradiţia hassidică: „Eu sunt eu pentru că tu eşti tu, iar dacă tu eşti tu pentru că eu sunt eu, atunci eu nu sunt eu, iar tu nu eşti tu”. În schimb, suntem amândoi un spaţiu comun între ceea ce
Martin Buber a numit Eu-şi-Tu şi Eu-şi-El56 - însuşi magnetul aşezat între poli, între eu
însumi şi tot ceea ce este perceput ca diferit." Alan Watts

From WAVES

Daca eu functionez pe nivelul nZ atunci sunt si eu si tu si el, spune desenul meu care valideaza orice filosofie.

From WAVES

marți, 20 iulie 2010

Eradicarea depresiei

Cred ca depresia va fi complet eradicata in societatea constiintei. In ciuda predictiilor care spun ca ea va fi dominanta in viitorul apropiat cred ca aceasta este predictia sumbra pentru cazul in care saltul calitativ la societatea constiintei nu se va face.
DE fapt depresia, depresia moderata nu crea deja cronicizata ci depresia existentiala este militanta. DEprimatul incerca sa faca scoala si nu de putine ori el lupta importiva sanatatii, nu numai a lui dar a modului sanatos de a fi pre care il considera maladinv. A te culca la 10 seara este pentru el ori boala ori semn de batranete, a avea idealuri pentru care arzi, care te conduc poate fi combatut de pe pozitia literei care te condamna pentru atributele spiritului. Spiritul fiind liber si cretor poate fi usor condamnat pentru ca el nu este in norma societati. De pe pozitia literei este usor sa condamni invocand norma. Da creatorul nu respecta norma, o sfideaza. Caracteristicile depresiei cum ar fi nefericirea, lipsa de sens, neodihna o plaseaza la anipodul spiritualitatii si mi-a placut expresia unui pastor intr-un film pe youtube: depresia este instrumentul diavolului.
Depresia este inselatoare si am vazut chiar deprimati care se ascund in petreceri simuland cheful de viata si punand masca bucuriei petrecarete. Foarte multi deprimati petrec pana noaptea tarziu pentru a ascunde o profunda lipsa de sens existential. Un mare deprimat poate fi un teolog catafatic care condamna pe exponentii teologiei apofatice. Depresia este extrem de versatila. Un semn al depresiei poate fi si acela ca iti este teama sa ramai cu tine insuti. Deprimatul nu vrea sa fie singur pe calea lui si ti-o va impune si tie. Iar asocierea depresiei cu litera religiei este una dintre cele mai proaste combinatii pentru ca in acest caz deprimatul va vrea sa te convinda sa vii pe "calea" lui care nu sfarseste bine pentru ca in spatele literei nu e nimic, spiritul nu sustine demersul. De fapt aici nu cred ca vorbim de o credinta reala ci de o nevroza. O astfel de nevroza e dominata de vreau acum, repede, vreau ca tu sa... si in nici un caz de Faca-se voia ta.

disclaimer: nu sunt un specialist in psihologie sau stiinte conexe si articolul reprezinta doar opinia mea personala si nu o informatie de autoritate.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Avatar filmul - o idee excelenta

Am vazut in sfarsit Avatarsi nu am vazut inca versiunea 3D. Presupun ca as fi fascinat dar nu cred ca as putea sa nu vad ideea filmului. 9 din 10 persoane daca nu toate, din cei care l-au vazut, mi-au spus ca efctele sunt bune ideea e slaba. Mie ideea mi se pare excelenta desi extrem de greu de tratat vizual sau filmic. Eu as vedea in Avatar un film despre schimbarea de paradigma, sau mai exact unul din filmele care sustin schimbarea de paradigma. Am fost pana acum in paradigma omului ca stapan al naturii si, cel putin de la cartea lui Progogine, Noua alianta, ca sa luam un landmark in stiinta, incepem sa ne asumam noua paradigma a omului ca aliat al naturii. Daca nu ai citit cartea lui Prigogine, daca nu ai experinta avatarului intr-o lume virtuala ca Second Life (desi diferita), daca nu ti-ai calculat niciodata amprenta de carbon, daca nu practici o metoda de reintegrare a vietii  nu cred ca ai contextul pentru a intelege  mai mult decat primul nivel de semnificatie al filmului si anume acela ca o populatie primitiva, dotata cu arcuri se bate una superioara, si anume a noastra. Nu cumva primitivii erau mai superiori ? Nu cumva arcul si sageata au acelasi simbol cu cel din Upanisade? Sigur ca se pot critica anumite tratari ale ideii dar asta poate fi din faptul ca ideea este in zona in care daca tratezi lucrurile corect nu ai dramatism, nu ai scenariu si actiune pana la urma. Vreau sa spun ca daca vorbim de o civilizatie evoluata si in asemenea armonie cu natura nu am avea o tratare prin feed back ci prin feed before (prevederea). Nu raspunzi unui atac dupa ce se produce si nu ataci tancu cu arcu ci folosesti peace wings pentru a creea ceea ce se numeste victorie inainte de razboi "victory before war". O civilizatie intelepta preintampina, prin actiuni similare cu cele ale populatiei Navi, de conectare la natura profunda, insasti nasterea unui inamic. Cautati "invincible defence" ca sa vedeti ca asemenea concepte nu sunt chiar fictiune. Dar evident atunci nu putem trata filmic asta  si nu putem transmite un mesaj. Se spune ca popoarele, am putea spune si civilizatiile, fericite nu au istorie. Din nefericire civilizatia noastra se pregateste pentru o isorie tumultuoasa cand ar fi extrem de simplu sa invatam sa accedem colectiv la domeniul infinitei corelatii, la zona unde totul se leaga de tot si sa traim doar Fericirea. Sigur atunci James Cameron nu ar mai face nici un film dar nimeni nu ar deplange asta pentru ca deja l-ar trai ca erou si viata ...bate filmul. Dar speram totusi ca fimul, filmele Avatar, nu sunt decat o parte din mecanismul de feedbefore al civilizatiei si sa speram ca vom avea intelepcinea sa actionam cu feedbefore si nu cu feedback.
Trebuie sa spunem si ca Avatar este unul din filmele societatii constiintei pentru ca pune cateva din problemele ei desi noi nu credem ca o societate a constiintei poate fi una primitiva din punct de vedere tehnologic chiar daca si conceptul de tehnologie trebuie revizuit. Nu de alta dar pentru a nu semana cu generalul cu creer de musca si muschi de otel care nu intelege ca lupta contra propriei naturi semana cu prostia de ati taia craca de sub picioare si in film, ca metafora sa fie eficienta, copacul e secular.

Joc Avatar The Game, pentru PC

duminică, 27 iunie 2010

Societatea Constiintei - M Draganescu

"Societatea constiintei are curajul sa avanseze un model sau ideal etic dezirabil al viitorului, spre care ar trebui sa se îndrepte si la care sa ajunga umanitatea. Acest viitor este însa unul posibil, nicidecum unul necesar. Caci miza (explicita si implicita) a lucrarii se anunta în acest fel: a fi sau a nu fi în stare – la nivelul indivizilor, colectivitatilor si societatii umane în ansamblu – sa iesim din starea de semicivilizatie (a se subîntelege si semibarbarie) în care ne mai zbatem astazi si sa cream premisele unei adevarate civilizatii socio-umane, în perspectiva a unei societati a constiintei, condusa de spiritualitatea consubstantiala si atotcuprinzatoare din fiinta umana."

Draganescu in Societatea Constiintei vorbeste de iesirea din criza stiintei printr-o stiinta mai cuprinzatoaare enuntand cativa autori care au contribuit la evidentierea acestei idei. Credem ca pentru prima oara incompletitudinea stiintei structurale si definirea unei stiinte mai largi care sa cuprinda si neformalul o intalnim in Science of Being and art of Living cu diferenta ca Maharishi autorul cartii defineste si o tehnologie a constiintei in acelasi timp practica, simpla si bine fundamentata pe stiinta formala. Ar trebui sa ne gandim daca toate ideile de care vorbeste Draganescu nu au aparut tocmai pe fondul activitatii unor grupuri largi de dinamica constiintei care utilizau tehnologia Maharishi.
Dar meritul lui Draganescu este mare tocmai pentru ca a sesizat aceste lucruri din interiorul stiintei academice. El incearca sa creeze un sistem cadru de abordare a acestor  probleme cadru pe care din pacate religia datorita intolerantei unora din exponenti nu il poate garanta.

marți, 15 iunie 2010

Nicholas Carr

Pe TV Cultural am vazut Adevarul dupa Wikipedia, http://www.tvmania.ro/adevarul-dupa-wikipedia-17218.html . Un film care introduce ideile lui Nicholas Carr, critc al fenomenului internet, web, 2.0. El spune ca autoritatea este suspendata de aceste productii. Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Autoritatea nu este absoluta. Autoritatea in fizica l-a considerat pe Einstein un nebun si autoritatea in calculatoare l-a ridiculizat pe Steve Jobs. Van Gogh a murit sarac pentru ca autoritatea in pictura...
I-as dori lui Nicholas Carr sa traiasca in Romania sa vada cum autoritatea te priveste in ochi, te minte cu nerusinare si pe urma condamna milioane de oameni pentru greseala lor de... autoritate. Ce spune Carr despre Wiki ca ar fi un joc de-a enciclopedia mie mi se pare o calitate a ei. Macar milioane de oameni se pot juca gratis jocul Enciclopedic si nu doar cateva sute care o fac pe bani grei. Wiki este o sursa primara de informatie si daca stii ce este o poti folosi ca sa cauti mai departe mai avizat. Pe mogulii media ii irita democratia informatiei pentru ca le amenita autoritatea cu care fac bani. Dar autoritatea chiar si in stiinta nu este niciodata absoluta. Cu cat mai mare autoritatea cu atat mai mare sansa sa nu vezi urmatorul pas in evolutie, noul trend in cunoastere. S-a intamplat sistematic. Absolutizarea autoritatii ucide cunoasterea. La fel si absolutizarea democratiei.
Mie in aceasta emisiune mi s-au parut mai puternice argumentele pro Wiki de cet cele ale lui Carr impotriva. Carr spune ca blogosfera este inconsistenta. Dar autoritatea presei? Uneori sunt mai rai ca mafia, mincinosi cu buna stiinta, vanduti unor interese de grup. Eu am vazut jurnalisti capabili de orice si atunci cand a parut blogosfera am recunoscut si rugaciunile mele in acest act de dreptate sociala. Am vazut "mari intelectuali" ridicandu-se impotriva unor metode de tipul: creativitate pentru toti. Si m-am intrebat de ce? Cred ca nici ei nu sunt constienti dar ii deranjeaza ca ei ar putea sa nu mai detina autoritatea suprema. Creativitatea pentru toti le-ar sublinia lor dreptul de a mai fi marii creatori ai natiunii, lideri maximi de opinie, Ceausesti ai maretelor idei... In prostia lor savanta cred ca se pot opune dar nici nu stiu ca acest trend vine de la un nivel de profunzime prea adanc pentru profunzimea lor in 2D. Autoritatea autentica in orice domeniu este smerita in fata posibilitatilor infinite ale cunoasterii. Sa luam un exemplu in teologie. Multi sunt aroganti pentru ca au un doctorat in teologie dar e doar teologie catafatica. Dar teologia catafatica e in 2D pe cand teologia autentica, apofatica e in infinit D. Cand Carr vorbeste de autoritate nu pot sa ma gandesc decat la autoritatea unui mare chmist care atunci cand i s-au aratat rezultatele cercetarilor lui in domeniul armelor chimice a spus: asta e de competenta medicilor, eu sunt chimist. Cred ca si Carr este in felul lui un chimist.
In acest film a mai comis opinii si un tip de la Britanica. El avea dreptate dar comparatia lui era deplasata. Daca Britanica ar fi fost free discursul lui avea sens. Tipilor de acest gen le este greu sa intelega ce este democratia informatiei, dreptul la informatie si instructie si ca societatea conosterii ar putea fi ceva real care deja se manifesta si ca va continua sa o faca fara ca ei sa poata taxa asta. E pe planeta un spectacol al cunosterii si vreo cateva miliarde au intrat fara bilet..Ia sa-l trimitem pe Nick Carr sa-i scoata afara in suturi. Dar pentru ca sunt miliarde, nu sunt dar vor fi, s-a schimbat s-a confuzat inauntrul cu afara.

In blogul sau http://www.roughtype.com/archives/2005/10/the_amorality_o.php in articolul Cultul amatorului Carr dovedeste o superficialitate jenanta desi aici ideea lui o impartasesc. Dar el doar neaga sacralitatea web-ului fara a spune despre ce este vorba. Internetul si web-ul fie el si 2.0 sunt doar proiectii, side effects ale constiintei umane.

Aici insa as putea fi de acord cu Carr:
„Efectul internetului asupra vieţilor noastre nu se va putea măsura doar evaluând scorul de IQ. Ceea ce va reuşi internetul este să mute accentul dintre inteligenţa meditativă sau contemplativă către un tip nou de inteligenţă, de tip utilitar. A scana mai multe fragmente de informaţie implică o pierdere a profunzimii în gândire”, a spus Nicholas Carr, un respondent."
http://www.evenimentul.ro/articol/internetul-reconfigureaza-modul-in-care-este-definita-inteligenta-umana.html
Cred insa ca Draganescu are o viziune mai buna care face sinteza celor doua: formal neformal.
De fapt daca ne gandim bine nu exista o inteligenta meditativa. Colectezi informatie, acum de pe net de obicei, si cand meditezi atingi o stare de constiinta care coreleaza aceste informatii. Inteligenta vine de la Interlego, a lega lucurile. Meditatia te ajuta daca ...ai ce sa legi. Iata ca Nick este si el un diletant in domeniul pe care il invoca: meditatie, contemplatie. E un loc comun sa consideri ca meditatia duce sau predispune la inactivitate. De fapt nu are efect fara activitate. Si nici fara acumularea de informatii.

Cred ca netul, web 20 sunt de fapt indicatori sociali, fenomene de suprafata.

luni, 7 iunie 2010

Catalog virtual

Una din principalele probleme in invatamant este implicarea parintilor ca parte activa a procesului educational si anume implicarea lor in timp real.  Este importanta si chestionarea si masurarea satisfactiei clientului educational, parintele si apoi imbunatatirea procesului educatiei pe baza acestui feedback. Am schitat aici o solutie bazata pe google docs. Sigur este o idee care poate fi perfectionata.

duminică, 16 mai 2010

Romania un loc de frunte in imbolnavirile de chist hidatic

Trinitastv a avut azi la ora 20 o emisiune despre viata sanatoasa cu tema chistului hidatic. Romania se pare ca este in top pe harta epidemiologica cu 4% sau peste fata de 2% in alte zone.
cititi si despre zoonoze:  http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=302 

vineri, 14 mai 2010

Tool pentru alfabetul sanskrit

Superb tool de invatare a alfabetului sanskrit http://www.tilakpyle.com/sanskrit_alphabet.htm Site-ul are buton de audio pentru termeni sanskriti, pentru alfabet, si pentru numere. Este un site pentru limba viitoarei societatii a constiintei.

Sanskrita - accesul la neformal prin perfectiunea formalizarii

Citesc pe American sanscrit http://www.americansanskrit.com/read/a_techage.php ca insasi numele Sanscrit inseamna o limba adusa la perfectiunea formala "language brought to formal perfection". Este un paradox pentru ca in vreme ce la nivele de suprafata o formalizare perfecta inseamna si o perfectine a formalului este o limba care deschide prin celelalte trei nivele de semnificatie, spre perfectiunea neformalului. Nivelul para al limbajului este neformalul prin excelenta. Este ceea ce spunea Sergio AlGeorge despre Yoga cuvantului: experimentand multiplicitatea regulilor gramaticii sanskrite realizam unitatea Cuvantului Unic.

sâmbătă, 8 mai 2010

Lectura Bhagavad-Gita in Sanskrita are efecte similare cu meditatia profunda transcendentala


Puteti asculta Gita Online si puteti pune cate un capitol embeded in site sau blog.
http://www.raaga.com/play/?id=67645
Textul poate fi folosit pentru a intelege primul nivel de semnificatie
http://www.scribd.com/doc/10283381/Bhagavad-Gita
Si ascultarea in sanskrita pentru celelalte 3 nivele de semnificatie: madhyama, pashyanti si para.
http://www.m-t.ro/IMG/uflit1.gif
  • Dr. F T Travis asked his test subjects to read passages from the Bhagavad-Gita in Sanskrit and in modern foreign languages (Spanish, French, or German). In each case they could pronounce the sounds but did not know the meaning. He measured brain wave patterns (ERG), heart and breath rate, and galvanic skin resistance during two reading sessions and during a 15-minute session of the Transcendental Meditation technique. Sursa   http://www.om-healing.org/spirituality
 

luni, 12 aprilie 2010

La Romania te iubesc - Herculane te urasc

Ieri am vazut doua seriale 24 si transporter 3 dar toate la un loc nu mi-s-au parut atat de interesante ca Romania te iubesc, serial dedicat statiunilor Borsec si Herculane.


Te intrebi ingrozit daca nu cumva conform principilui holografic dezastrul este acelasi si in invatamantul romanesc, in politica si in societatea civila dar el se vede mai pregnant in aceste sisteme mici si izolate de lume. care se comporta ca adevarate revelatoare, si mai greu in sisteme complexe. In fata dezastrului care care pare sa fie rodul conspiratiei tuturor guvernelor si partidelor de dupa 90 te intrebi daca nu cumva solutia ar putea fi la alt nivel, si anume la cel mai profund nivel:

Invincibila aparare - la ce nivel putem gasi solutia la problemele individuui si societatii

duminică, 7 martie 2010

Sanscrita - 3959 de reguli - cea mai stiintifica si mai putin ambigua limba de pe planeta.


Cand a fost descoperita prima data, gramatica lui Panini, datand din secolul 4 BC, a parut a fi primitiva cercetatorilor de atunci. Abia la jumatea secolului cand au fost create Gramaticile Generative Transformationalehttp://en.wikipedia.org/wiki/Transformational_grammar lingvistii au avut instrumentul cu care au putut intelege cat de evoluata era gramatica sanskrita a lui Panini.



(The oldest known generative grammar that is still extant and in common use is the Sanskrit grammar of Panini, called the Ashtadhyayi, composed by the middle of the 1st millennium BCE.  


Intre altele cercetarile facute de NASA au aratat ca gramatica lui Panini, avand 
3959 de reguli, si formalizand limba Sanscrita, limba care exprima gandirea unor oameni de acum 2500 de ani, este cea mai stiintifica si mai putin ambigua limba de pe planeta. 



Ceea ce ne pune intr-o si mai mare dificultate este faptul ca in limba Sanscrita avem un exemplu de limbaj natural in care exista o corespondenta intre semn si semnificatie. Devanagari inseamna limba zeilor pentru ca in sanscrita cuvintele nu sunt etichete alese mai mult sau mai putin arbitrar ci sunt forte, energii semantice care tind sa materializeze ceea ce semnifica. 
Celelelate limbi par prin comparatie limbaje artificiale asemanatoare cu limbajele de programare. Limba Sanscrita ne apare astfel in acelasi timp cea mai stiintifica dar si cea mai naturala si mai umana limba. 



Sanscrita pare sa fie astfel limba viitoarei societatii a constiintei. Celelalte limbi par mai potrivite pentru societatea informatiei. 


duminică, 7 februarie 2010

Sf Parinti despre cunoasterea de Sine

Când gândirea nu se mai împrastie printre cele din  afara si nu se mai împrastie în lume, prin simturi, ea se întoarce spre sine. Prin sine, mintea se ridica pâna la contemplarea lui Dumnezeu. ( Sfântul Vasile cel Mare)

Cea mai mare dintre învataturi este sa te cunosti pe tine însuti; daca cineva se cunoaste pe sine, Îl va cunoste si pe Dumnezeu. ( Sfântul Clement Alexandrinul)

Cel ce se cunoaste pe sine, cunoaste totul. ( Sfântul Isaac Sirul)

A-L întelege pe Dumnezeu este greu, iar a-L exprima este cu neputinta. ( Sfântul Grigorie de Nazianz)

Uita de tine si cunoaste-ti sinele ! (Cuviosul Varsanufie)

Cunoasterea adevarata implica recunoasterea necunoasterii. ( Sfântul Dionisie Areopagitul)

(Cunoasterea lui Dumnezeu înseamna patrunderea în - n.n.) întunericul supraluminos al Dumnezeirii. ( Sfântul Dionisie Areopagitul)

În contemplatia mistica, omul nu vede nici cu mintea, nici cu trupul, ci cu duhul (...), iar aceasta experienta fericita si plina de bucurie (...) face ca mintea sa treaca dincolo de toate lucrurile. ( Sfântul Grigorie Palama)

Cunoasterea existentei lui Dumnezeu este sadita în chip natural în noi. ( Sfântul Ioan Damaschin)

sâmbătă, 6 februarie 2010

LINISTEA

LINISTEA

Linistea vibrand este Creatie.
Linistea curgand este Iubire.
Linistea impartasita este Prietenie.
Linistea vazuta este Infinitate.
Linistea auzita este Adoratie.
Linistea exprimata este Frumusete.
Linistea mentinuta este Tarie.
Linistea omisa este Suferinta.
Linistea permisa este Odihna.
Linistea inregistrata este Scriptura.
Linistea pastrata este Traditia noastra.
Linistea daruita este Initiere.
Linistea primita este Bucurie.
Linistea perceputa este Cunoastere.
Linistea stabilizata este Implinire.
Linistea singura exista.


Silence By Ken Chawkin
The poem about Silence was written by a course participant on the Teacher Training Course (TTC) held in Mallorca, 1971. At the end of the evening meetings, Maharishi often asked if anyone had a poem they would like to read out. One of the course participants (CP’s) read out his poem, “Silence”, which has been incorrectly attributed to Maharishi. This clarification came from someone on that course.

Ne intrebam retoric: cat de diferiti pot fi de autorul randurile de mai sus cei din tara in care candva padurile fosneau de sihastrii, cum spunea un martor din trecut despre Romania (sihastru ca si sihastrie vin de la Isihia - liniste) ?

Despre liniste in scrierile Parintilor Bisericii:

Ce sunt toate lucrurile vietii în comparatie cu linistea inimii ? (Francisc de Sales)


Acolo unde este liniste, este si slava; iar, acolo unde este slava, este si liniste.  ( Sfântul Ioan Gura de Aur)


Linistea este neîntrerupta închinare lui Dumnezeu si statornicie în fata Lui. ( Sfântul Ioan Scararul)


Numai Dumnezeu, cu nesfârsirea Lui, poate tine sufletul absorbit în contemplarea Lui, adica în liniste, fara trecerea necesara de la un lucru marginit la altul. ( pr. Dumitru Staniloae)


Vorbirea este instrumentul acestei lumi prezente. Linistea este misterul lumii ce va veni. ( Sfântul Isaac Sirul)


Cel ce cauta pacea, Îl cauta pe Hristos. ( Sfântul Vasile cel Mare)


Daca nu este pace, toate celelalte sunt de prisos. (Sfântul Ioan Gura de Aur)


Pentru Tine ne-ai creat, Doamne, si inima noastra nu-si gaseste pacea pâna când nu se odihneste în Tine. ( Fericitul Augustin)


Isihastul este cel care aspira sa circumscrie Imaterialul înlauntrul trupului. ( Sfântul Ioan Scararul)


Cel ce îsi vede pacatele, va vedea pacea. ( Avva Isaia)


Unde nu e pace, acolo nu e Dumnezeu. ( Avva Isaia)



În veacurile fara sfârsit, noi ne vom odihni în 


Dumnezeu si Dumnezeu se va odihni în noi. ( Sfântul Macarie)







Doamne, fa din mine o unealta a Pacii Tale ! (Francisc din Assisi) 

miercuri, 3 februarie 2010

Revendic prima semnalare a lui OSGRID pe netul romanesc

Am cautat pe google la site-uri in Romana si OSGRID a fost prima data semnalat de mine 23.01.2010 pe cirip si pe blogul meu. Un articol despre open simulator, un adevarat tutorial a fost scris de Alphonese acum trei saptamani http://virtualaccess.wordpress.com/2010/01/11/opensimulator/ . Trebuie sa spunem ca acesti oameni ar trebui sa revendice faptul de a fi semnalat in Romania noul internet 3D. Sigur ca Second Life a deschis drumul internetului 3D si va ramane pionierul. Despre SL si metavers s-a mai scris dar deschiderea pe care o da OSGRID-ul http://www.osgrid.org , Hipergrid-ul si OpenSimulator-ul deschid fara nici o indoiala calea noului internet pentru ca democratizeza SecondLife. SecondLife poate acum sa fie asimilat cu Netscape care a fost primul browser mai profi dar care costa ceva. A venit, culmea, IE si a deschis calea browserelor free.
Acum cu OSGRID iti poti face propriul tau SIM, propria ta lume virtuala, pe calculatorul tau si toate aceste lumi se vor lega intre ele in Hypergrid. Fiecare cu metaversul lui. Sau un metavers pentru fiecare. Viitorul suna bine. Btw ati auzit de metavers ? nu pierde asta: http://aglomeratii.weblog.ro/2008/12/09/de-metavers-ai-auzit/ : ))
De ce nu am vedea viitorul 3D numai in SecondLife ? Pentru ca e greu de crezut ca viitorul va fi doar pe serverele SL, monopol al lor, si nu distribuit in toata lumea. Retelele, spunea Naisibit , sunt democratice. De aia. Oricum cei care au o prezenta in SL se vor pozitiona foarte bine si in OSGRID.

duminică, 31 ianuarie 2010

Noi vrem pamant... in Second Life

Second Life, si acum OGRID-ul (Open Source grid-ul ) a retrezit taranul din mine, sigur unul virtual, pe Ion, vIon, pe cel care striga, "Noi vrem pamant!" dar in Second Life. Este incredibil dar m-am culcat la 2 si m-am trezit la 6 dimineta pt ceva pamant, land, parcels, in OSGRID.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Chopra - Creating Affluence

Ce se intampla cand ne orientam atentia asupra unui cuvant, a unei calitati, ne explica Chopra in Creating Affluence la pag 55 cand vorbeste despre enuntarea calitatilor campului unificat:

"Atentia aduce o particula la existenta dintr-o amplitudine de probabilitate, din campul tuturor posibilitatilor. Atentia este chiar mecanismul prin care precipitam un eveniment spatio-temporar in campul tuturor posibilitatilor. Cand plasam atentia asupra unui calitati particulare a Campului Unificat nu il aducem numai in atentia noastra ci si in viata noastra in expresia sa materiala. Deci alege o tema pentru fiecare zi a lunii, sunt 25 de calitati pentru 25 de zile si apoi putem incepe de la unu. Sa spunem ca tema zilei este "Freedom" - libertate, atunci ne orientam atentia pe acest cuvant. Nu uitati, cuvantul devine trup, eveniment quantic, devine neuropeptida. Nu analiza cuvantul, nu incerca sa-l definesti, nu il evalua, nu-l interpreta doar orientati atentia asupra lui. El va fi curand incorporat in constiinta ta si asta va cauza o transformare pozitiva si va schimba spontan fiziologia ta iar asta va aduce o schimbare in experientele tale de viata." Chopra - Creating Affluence
Asta poate fi explicatia traditia practicilor spirituale si religioase, de ex cea indiana, a numelor divine. De ex cele 1000 de nume ale lui Radha : http://www.vrindavan.de/1000-radha.htm , cele 1000 de nume ale lui Visinu, cele 25 de calitati transcendentale ale lui Radha http://www.vrindavan.de/radha25.htm . In traditia crestina exista numirile divine la D Areopagitul. Cele 40 de calitati ale inteligentei: http://maharishi-programmes.globalgoodnews.com/vedic-science/img/research/40-qual-lagrangian-large.gif

Deci nu e nimic magic, nu e vorba de puterea numelui ci de fiziologie.

Calitatile campului unificat:
Total potential of natural law, Infinite organizing power, Fully awake within itself,Infinite correlation, Perfect orderliness, Infinite creativity, Pure knowledge, Unboundedness, Perfect Balance, Self-sufficiency, All possibilities, Infinite silence, Harmonizing, Evolutionary, Self-referral, Invincibility, Immortality, Unmanifest, Nourishing, Integrating, Simplicity, Purifying, Freedom, Bliss,

Dr Sergio Al George, cel care a tradus magistral in romana Bhagavad Gita spune ca utilizarea mantrelor in tehnicile de yoga nu se bazeaza pe credinta in puterea magica a cuvintelor ci: "Ca orice activitate semiautomata, cum este si cea respiratorie, cea lingvistica - dealtfel strans legata de aceasta din urma - devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psihosomatice de care depinde" S. AlGeorge - Limba si gandire in civilizatia indiana"